Stránka 11

Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 08 kvě 2022, 10:26
od janek
Dobrý den,
v projektu vzduchotechniky mám hlavní rozvody navržené z potrubí o průměru 160 následně jsou odbočky do jednotlivých místnosti už z potrubí o průměru 125.
Za každou odbočkou z 160 na 125 mám narvrženou ruční regulační klapku.
Chtěl jsem se zeptat, jsou tam tyto klapky potřeba? Stejně bude klapka následně za zadrokartonovým stropem a už se k ní nedostanu. Předpokládám, že nějakou regulaci jsem pak schopen dělat pomocí talířového ventilu.
Děkuji za odpovědi.

Re: Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2023, 12:26
od 000
To nelze říct tak jednoznačně. Ke klapkám by samozřejmě měl být přístup, proto je vhodné je umisťovat např. v chodbě, kde tolik nevadí revizní dvířka. Talířovým ventilem regulovat lze, ale ne v libovolném rozsahu, takže bez znalosti podrobností nejze jednoznačně říct, jestli jsou ty klapky nutné nebo ne.

Re: Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 14 črc 2023, 13:54
od Jantar
V běžném rodinném domě si - jako laik - neumím představit situaci, kdy bych přeregulovával. A pokud ano, vyřezat otvory v sádrokartonu a pak to zase zakrýt není nic strašného.
Montážní firma/projektant škrtící klapky jasně zdůvodnili - nastavit je třeba a dělat to koncovým talířem je zoufale špatně - jednak to nenastavét v kompletním rozsahu a druhak pokud to na talíři nějak uškrtíte logicky se dostanete k aerohluku....

Re: Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 18 črc 2023, 11:21
od Atlantis
Já bych si teď hlavně osadil elektrický regulační klapky na minimálně horní+spodní patro nebo lépe rozdělení baráku na několik sekcí (jak odtah, tak přívod). Ideálně "co nejvíc". Protože třeba odtah z koupelny/.../ po zmáčknutí "boost tlačítka" je žalostně malý - ačkoliv se zvýší výkon rekuperace někam k 300m^3/h, tak tento výkon se pořád stejně rozděluje do všech míst. Tzn se saje z druhé koupelny, záchodu, druhého záchodu, kuchyně a skladové místnosti, ačkoliv bych to potřeboval jen z jednoho místa.

To stejný s přívodem vzduchu v noci - je zbytečné foukat čerstvý vzduch do všech místností, když se dýchá jen ve 2 místnostech. Díky tomu musím mít dost velký průtok na rekuperaci (min 150m^3/h), jelikož se rozdělí zbytečně mezi X místností. Při těch 150m^3/h se v zimě zbytečně vysušuje vzduch v celým baráku (ale zároveň je to minimální průtok - i tak máme v ložnici přes noc 1200ppm CO2)

Klidně bych to zazdil do sádroše - už jsem si vyzkoušel, jak se do něj dostává a jak se zase zadělá. Není to ve výsledku zase žádná velká dřina. Když si tam vyříznete díru, tak se zadělá vložením kusu profilů a jeho přišroubováním k okolnímu sádroši + tomu volnému kusu. Pak se ta díra přetáhne Knauf Uniflott (tmel se rozmíchá ve vodě) a pak jak tohle zatuhne, tak se dá finální Rokofinal. (tmel v kyblíku - jen tohle se nedá použít na velké spáry, ale dobře se brousí). Nakonec se to lehce přebrousí a není doslova vůbec poznat, že tam kdy byla nějaká díra. Místo si před tím ještě vyfoť, ať víš, kde ta díra byla. Později se do toho dá dostat odšroubováním šroubů (najít magnetem) a bouchnutím do záplaty (někdy to pustí a prolomí se) nebo dalším řezáním ve stejném místě jako byla ta spára.

Re: Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 18 črc 2023, 13:54
od Jantar
Tak jedna věc je na kolik ty elektronický klapky se vším tím ansáblem přijdou........
Ale druhá věc mě zajímá daleko víc - jak se celá ta sranda řídí? Vždyť to abych každou chvíli někam sahal a něco přeřizoval a když zapomenu tak jsem v pytli... není nakonec lepší prohánět celým barákem více vzduchu, konstantně převětrávat ale rekuperovat a globálně zvlhčovat? Nákladově si nejsem jistý, ale komfortem by to mělo být daleko lepší ne?

Re: Regulační klapka

PříspěvekNapsal: 18 črc 2023, 14:39
od Atlantis
Tak manuálně bych to samozřejmě to neřídil. Ale hodně věcí už v současnosti řídím skrz smarthome - tzn nějaká klapka navíc by byla jednoduchá automatizace například dle času, případně při zmáčknutí tlačítka "boost" by se ostatní pozavíraly a nechala jen ta, ve které místnosti by se to tlačítko zmáčklo.
Osobně si nedokážu představit už nemít smarthome v novostavbě (je to potřeba dělat ale rozumně a ne jak někde v reklamě kde si rozsvěcí z mobilu!!!)

Cenově si nemyslím že by to byla nějaká šílenost (hlavně v rozpočtu baráku) - budu si tu dělat nějaký změny a koupil jsem už i nějaký materiál na "pokusy".

Obyčejná klapka je cca 600kč, k tomu servo z aliexpressu (vypadá vcelku kvalitně i uvnitř) dalších 600kč a servo se řídí přes Shelly 2PM modul určený pro žaluzie, dalších 700kč (klasické řízení do motoru nulák + fáze na jeden směr nebo fáze na druhý směr). Komplet cca 2 litry, s nějakou "režijí" za napojovací materiál atd 3litry za klapku (za pokoj). To mi přijde "zadarmo". Mít ten barák rozestavěný, tak tohle nacpu všude. Komfort používání by pak byl naprosto nesrovnatelný - například by se při rozsvícení/zhasnutí v konkrétním pokoji mohlo přidat na otevření klapky (záchod, koupelna), při detekci zapnutí varné desky v kuchyni by se dalo 100% do kuchyně atd atd. Nebo by se vstupy pro tohle rozhodování mohly brát z čidel CO2/vlhkosti nebo čidel zabezpečovačky atd atd...těch možností se pak otevírá naprosto neskutečné množství.
Už teď mám ve smarthome hodně věcí (třeba "vím" o každém světle co se rozsvítí) a třeba takto řídím oběhové čerpadlo na TUV - ty ztráty tepla v trubkách když by jelo paušálně jsou naprosto astronomické (aspoň mi to tak přijde :D) takže to spínám dle času + rozsvícení světel v koupelně + by se dalo zaintegrovat například dle nastavení budíku na mobilu - tzn zazvoní budík, sepne se čerpadlo. Ale to už je jen taková třešnička.