Protože tyhle otázky řeším také, asi jako mnozí další, kteří nechtějí s VZT šlápnout do ..., docela rád bych, kdyby tohle vlákno trochu ožilo. Sice to je jako dát si guláš, nebo švestkové knedlíky, ale proč nediskutovat +/- jednotlivých řešení, některá budou třeba jednoznačná, některá méňe,no a ... . Pak si každý může vybrat, co mu vyhovuje pro konkrétní podmínky. A pokud vznikne něco užitečného, může to SFO přesunout do "knedlíkárny". Sice o VZT vím prd, ale zkusím udělat výkop, s tím, co jsem pochytil, mnoho z toho se tady na fóru různě probíralo, třeba se to pohne. Když napíšu nesmysly, určitě to někdo zkoriguje.
takže výkop :
a) mohlo by se diskutovat zde
viewtopic.php?f=21&t=1210&p=10599#p6802b) řekl bych, že tady je celkem shoda - preference kruh, obdélník použít tam, kde trubku, nebo více trubek paralelně, prostě nedostanu
obdélník + /nízká výška
- /zanášení, hluk,tlaková ztráta, cena
c) zde bych řekl, že nakonec flexi byly celkem akceptovány s tím, že hlavní nevýhoda je v obtížném izolování flexi + /zástavba
- / izolace
d) nevím, nějaké výhrady k plastu se vyskytovaly -akustika, statická elektřina ..., jak jsou relevantní...
e) tady bych zejména uvítal fakta, názory, teorii... . Zdá se mně, že tady na fóru jasně vládne strom, ale bohužel nevím příliš proč, nevýhody chobotnice jsou spíše (alespoň pro mě tajemně) naznačovány
chobotnice + / omezení přeslechů, zástavba, čištění (???)
- / izolace, ???
strom + / izolace
- / zástavba
zástavba samozřejmě závisí na konkrétním případu, ale obecně bych řekl, že flexi trubky dostanu snadněji do problematických míst