Z čeho a jak rozvody vzduchu?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Racochejl » 23 úno 2011, 16:29

Potřebuju rozhodnout:
a) podlaha x strop
b) kruh x obdélník
c) pevný x flexi
d) plast x pozink
e) strom x chobotnice.
Odborníci vědí, prosím o názory. ;)
Racochejl

od metball » 14 črc 2011, 15:21

Racochejl píše:...
Odborníci vědí
... ;)

Jen pro odlehčení :twisted:
"Hozené rukavice,
které nikdo nezvedá ...,
a nezvedá ...
...".
Ty je třeba připomenout :!:

Jsme tu na Fóru, tož fórek.
"Staré, klasické, možná pavučinó zarostlé ..."
... leč pěkně jadrný!

Děti, dnes zkusíme tvořit
jednoduché věty
obsahující sloveso
TAVIT.

Andulka Šprtka:
"Tavič taví železo."
"Velmi názorný příklad, Andulko."

Josífek Myslitel:
"Tavený sýr, ten se vyrábí v sýrárně!"
"No teda Josífku, to je na tvůj věk velmi komplikovaný poznatek!"

Hlásí se Pepan Výtržník.
Učitelka váhá, váhá, ..., leč nikdo další ...

"Děda vypálili slivovicu.
A naša babka?
Ta ví hovno,
kam ju dědek skovali!"
"??? !!! ... "

Tož tak.
iGoNY

P.S.:
Pokud mohu doporučit,
zkusmež rozjet KNOEDEL fórum.
Lexikální primitiva jsou bomba zábava.
A nikdo se nemusí "žinýrovat".

Čím větší blbina na počátku,
tím festovnější Oslí můstek vznikne.
Teprve KO-ntext nás/vás posouvá do dalších levelů.
Má to i vědecký název - "Fučák v Lebezni"
(Brainstorming :twisted: ).

P.P.S.:
Binární Strom je dobrá rozhodovací struktura.
Leč Křižák vyznává pravidlo
7 plus/mínus 2.

Ternární struktura jestiť pro něj nepodkročitelným minimem.
Černá * Bílá * Šedá.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od basnickar » 27 říj 2014, 20:22

iGoNY - mudrlante lec basnicky a zvasty jsou slyset z tvych klaves, nic normalniho jen zvasty....radeji nepis a nemrhej casu sveho!
basnickar

od mbranza » 23 zář 2015, 09:48

Využiji toto vlákno pro můj dotaz.

Myslíte, že je vhodné použít pro sání a výfuk na fasádu tuto kruhovou protidešťovou mřížku? Musím udělat otvor do již zateplené fasády (280 mm EPS 100F) a čverzové žaluzie se mi moc nelíbí, protože bývají plastové nebo pouze pozinkované. Tato je z nerezu.

Pro informaci sání a výfuk je vedeno z a do jednotky spirem o průměru 160 mm. Těsně před tou mřížkou rozšířím průměr na 200 mm z důvodu snížení rychlosti proudění vzduchu a hluku do okolí.
Přílohy
9187.jpg
mbranza

od anoanym » 06 říj 2015, 07:57

On nikdo neodpovídá, protože to je jako položit dotaz: "Mám si dád k obědu guláš nebo švestkové knedlíky?
Proto ty možnosti jsou, protože vše se na něco hodí. Jedině snad lze říct, že do podlah se zpravidla lépe hodí obdélníkový průřez (menší výška potrubí) a odborníci vědí, že "chobotnice" je vhodná jen v ojedinělých případech. Například pro zónové větrání, kde každá místnost je samostatná zóna.
Spíš by bylo lépe se rozepsat o výhodách nebo nevýhodách jednotlivých možností, ale to zase přesahuje rámec tohoto fóra.
anoanym

od Ferin » 06 říj 2015, 10:30

anoanym píše: ... odborníci vědí, že "chobotnice" je vhodná jen v ojedinělých případech. Například pro zónové větrání, kde každá místnost je samostatná zóna.

Čím to, že na "žapadě" to nevědí? Tam se v drtivé většině případů realizují právě chobotnice.
Jako laik ale u ní vidím i další nezanedbatelný výhody:
- podstatně jednodušší na zaregulování,
- méně problematická z hlediska akustiky,
- jednodušší na realizaci.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od JakeS » 09 říj 2015, 14:35

Protože tyhle otázky řeším také, asi jako mnozí další, kteří nechtějí s VZT šlápnout do ..., docela rád bych, kdyby tohle vlákno trochu ožilo. Sice to je jako dát si guláš, nebo švestkové knedlíky, ale proč nediskutovat +/- jednotlivých řešení, některá budou třeba jednoznačná, některá méňe,no a ... . Pak si každý může vybrat, co mu vyhovuje pro konkrétní podmínky. A pokud vznikne něco užitečného, může to SFO přesunout do "knedlíkárny". Sice o VZT vím prd, ale zkusím udělat výkop, s tím, co jsem pochytil, mnoho z toho se tady na fóru různě probíralo, třeba se to pohne. Když napíšu nesmysly, určitě to někdo zkoriguje.

takže výkop :

a) mohlo by se diskutovat zde viewtopic.php?f=21&t=1210&p=10599#p6802
b) řekl bych, že tady je celkem shoda - preference kruh, obdélník použít tam, kde trubku, nebo více trubek paralelně, prostě nedostanu
obdélník + /nízká výška
- /zanášení, hluk,tlaková ztráta, cena
c) zde bych řekl, že nakonec flexi byly celkem akceptovány s tím, že hlavní nevýhoda je v obtížném izolování flexi + /zástavba
- / izolace
d) nevím, nějaké výhrady k plastu se vyskytovaly -akustika, statická elektřina ..., jak jsou relevantní...
e) tady bych zejména uvítal fakta, názory, teorii... . Zdá se mně, že tady na fóru jasně vládne strom, ale bohužel nevím příliš proč, nevýhody chobotnice jsou spíše (alespoň pro mě tajemně) naznačovány
chobotnice + / omezení přeslechů, zástavba, čištění (???)
- / izolace, ???
strom + / izolace
- / zástavba

zástavba samozřejmě závisí na konkrétním případu, ale obecně bych řekl, že flexi trubky dostanu snadněji do problematických míst
JakeS

od Ferin » 09 říj 2015, 14:49

JakeS píše: c) zde bych řekl, že nakonec flexi byly celkem akceptovány s tím, že hlavní nevýhoda je v obtížném izolování

Já to vidím přesně naopak. Flexi vedená podlahou se zaizoluje velice jednoduše současně s izolací podlahy. Nic jednoduššího než PUR pěna asi už není. Nemusí se nic stříhat, měřit, obalovat, přichycovat, ...
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od anonym » 13 říj 2015, 09:37

Ferin: Oni na západě chtějí hlavně prodávat, tak asi proto.
ad1) A v čem jednodušší? A i kdyby, zaregulování se provádí 1x za život.
ad2) Jedině snad tak zvané "přeslechy" mezi místnostmi jsou menší, ale za jakou cenu.
ad3) Otázka názoru, já bych řekl opak.
anonym

od JakeS » 14 říj 2015, 17:44

Ferin píše:
JakeS píše: c) zde bych řekl, že nakonec flexi byly celkem akceptovány s tím, že hlavní nevýhoda je v obtížném izolování

Já to vidím přesně naopak. Flexi vedená podlahou se zaizoluje velice jednoduše současně s izolací podlahy. Nic jednoduššího než PUR pěna asi už není. Nemusí se nic stříhat, měřit, obalovat, přichycovat, ...

To je dobrá připomínka, viděl bych tam jen zádrhel když mám výustky pod střechou. Zastříknutí PUR pěnou asi technicky OK, ale cenově ?
JakeS

od Hasňa » 27 lis 2016, 22:50

Ahoj,
Mohl bys mi to prosím vysvětlit? Nějak polopatisticky.

"Zabývám se zrovna geometrií vestavby přívodu (sání) vzduchu špajzkou pod strop kuchyně,
tak si dělám pořádek i v této otázce ...
a je to výrazně jinak (více jak o 5%), než si drtivá většina znalé populace myslí"

Tedy že proti obecnému předpokladu je obdélník lepší, než kruhové spiro?
Hasňa

Zpět na Vzduchotechnické rozvody