el.klapky spodni/horni patro

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od radekk » 31 kvě 2024, 06:42

Dobry den,
mam dvou patrovy dum planuji rekuperaci (zrejme got2600) a v projektu nemam el. klapky na spodni a vrchni patro. Zeptam se pokud bych chtel provetravat jen spodni nebo vrchni patro napr den/noc staci el. klpaky jen na privod do mistosti nebo by meli byt osazeny i na odtahujednotlivych pater? tedy 2 ci 4 klapky?
Dekuji
radekk

od Jikap » 01 čer 2024, 22:37

Doplnění: klapku bych dal jenom na přívod. Odtahy bych vůbec nedělil.
Jikap

od radekk » 12 črc 2024, 06:18

Dekuji ano planuji rozdelit skoro hned za rekuperaci. Tato klapka je zajimava jen nevim zdali umi byt otevrena i na obe patra. Zda se mi ze umi jen bud jedno patro nebo druhe.
Diky
radekk

od 000 » 17 pro 2024, 12:00

Možností je mnoho a extrémy jsou dva:
1. Jednotka větrá pořád všechno.
2. Každá místnost má regulátor průtoku a množství větracího vzduchu je řízeno podle koncentrace CO2.

Ten první extrém je nejlevnější, ale mnoho toho neumí, ten druhý je nejdražší, ale z hlediska regulace nejdokonalejší. Jaký systém si zvolíte je na vás. Nebývá špatné, mít rozdělené místnosti na denní (typicky obývák) a noční (typicky ložnice), jenže problém je s tím že např. dětský pokoj je denní i noční zároveň a co tedy s ním. Nakonec zjistíte, že nejběžnější denní zóna je obývák, pracovna, dětský pokoj a nejběžnější noční je ložnice a dětský pokoj. Otázka je jak je využívána pracovna..... Prostě možností je nekonečně a jen vy sám nejlíp víte, jaké zónování je pro vás nejlepší.
000

od Atlantis » 17 pro 2024, 12:53

Mně přijde že větrat pokoje má smysl HLAVNĚ na noc. Protože jsou zavřené dveře a je opravdu potřeba mít tam průtok vzduchu od rekuperace.

Přes den nemá (aspoň u mě) smysl nikam řídit proud vzduchu. Do pokojů se běžně nezavírají dveře nebo když tam jsem zavřený na homeoffice tak stejně co chvíle jdu na WC, pro pití, pro něco do auta, pro jídlo...To stejný když tam přes den spí dítě - tak si tam pospí 2hodiny, to za tu dobu nijak nevydýchá a po otevření dvěří je to za pár minut zprůměrované s chodbou.

Momentálně jsem se dostal do stavu, kdy jsme pozavíral všechny ostatní vyústění rekuperace a nechal jen pokoje kde se spí. Takže celý obývák, pracovna a ještě myslím další 2 místnosti kam je výfuk jsou zastavené. A ničemu to nevadí - ten vzduch z obýváku jde stejně do chodby, kam vyfukují vzduch ty ostatní pokoje. Všechno se tady míchá a v obýváku žádné problémové hodnoty CO2 nejsou, ikdyž je tam přes den živo. Vzduch tu proudí ještě podpořen krbem nahoru a chladný zpátky. V létě podobně jen s klimou co je v chodbě u stropu.
Nechal jsem to větrat jen do pokojů, abych mohl mít relativně malý průtok rekuperací a zároveň stačil na noční provoz spících pokojů (CO2 do 1500ppm)
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel

Zpět na Vzduchotechnické rozvody