V bytovém domě (novostavba) je/bude ve stupačce potrubí (mi neznámého průměru) určené pro zaústění bytových digestoří, přičemž v dokumentaci k bytu je požadavek, aby objem vzduchu z digesotře jednoho bytu nepřekračoval 250 m3/h. Když se to překročí, tak se prý bude tlačit zápach do jiných bytů i přes to, že mají být v bytech osazeny pachutěsné zpětné klapky.
1. Jaký tlak v závěrném směru ustojí běžná pachutěsná zpětná klapka? Je reálné ji přetlačit tlakem menším než 500 Pa (větší tlak ani silné digestoře nedají)?
2. Mám při výběru digesotře v nízkém podlaží nějak řešit to, že nad námi bdue hromada dalších pater, tedy krom odporu potrubí bude digestoř na výstupu muset přetlačit i cca 20 výškových metrů (250 Pa), nebo to ve vysokých domech (zde dům cca 8-10 pater) bývá řešeno nějakým trvalým podtlakem v šachtě?
Výrobce digestoře s BLDC motorem (130W) uvádí např tyto paramtery:
- na první výkonový stupeň 200 m3/h (hluk jen 40 dB - proto jsem si ji také vyhlédl)
- bod maximální účinnosti 350 m3/h při 220Pa
- maximální tlak 450 Pa
- maximální průtok na 4 stupeň 650 m3/h (hluk 64 dB)
Pokud by musela přetlačit těch 20 výškových metrů tak je jasné, že moc víc než těch 250 m3/h stejně nedá a nemusím to řešit. Pokud by tam v šachtě byl podtlak, tak digestoř na plný výkon do šachty nacpe cca 650 m3/h a já, pokud neosadím nějaký regulátor konstantního průtoku, budu zcela mimo limit 250 m3/h.
Tuším, že jsem asi jediný kdo nad tím přemýšlí a ostatní tam dají jakoukoliv digestoř jakou jim tam nacpe kuchyňské studio. Ale já chci, aby mi digestoř odsávala, byla tichá a současně nechci být úplná svině vůči sousedům, pokud digestoř u nás doma někdo pustí naplno.
Máte k tomu někdo nějaké poznatky?