Směšovací klapka pro rozdělení zón

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od suchyk » 09 říj 2024, 12:18

Dobrý den.
Chtěl bych si doplnit do rozvodů vzduchu klapku oddělující 1NP a 2NP na přívodu čerstvého vzduchu.
V noci jsme pouze v patře a přijde mi, že je zbytečné, aby jednotka běžela na min 70% svého výkonu pro dostatek čerstvého vzduchu (měřeno dle přenosného CO2 čidla) - ochlazení celého domu + vysušování celého domu.
Technicky se jedná o velmi jednoduchou práci, kdy jen nahradím současný T-kus, na který je ze všech stran napojeno SONO, za směšovací klapku se servopohonem. Jednotku mám Atrea Duplex 380.
Otázka zní:
Stačí mi tato (Polská?) klapka za ani ne 750 Kč, nebo potřebuji od Elektrodesignu za 4000 Kč? Jiné alternativy jsem vlastně nenašel.
https://allegro.cz/nabidka/skrtici-klap ... 8912994775
https://www.elektrodesign.cz/eshop/mskm ... ci-klapka/
suchyk

od Hugo Zhor » 09 říj 2024, 12:51

Jestli dobře vidím obrázek, tak ta klapka z elektrodesignu zavírá jen jedno hrdlo, ale nepřepíná mezi hrdly. Je otázka, jestli to vlastně není lepší.
Záleží, co si od toho slibujete. Noc je jasná, přívod vzduchu do 2.NP, do 1.NP bude potrubní trasa uzavřena. Ale přes den? Chcete přívod i do 1.NP, ale zároveň do 2.NP? Pak bych spíš volil jen obyčejnou uzavírací klapku za rozbočkou do 1.NP.
Samozřejmě ještě záleží, kolik vzduchu má jít do 1.NP a do 2.NP a jak se proud vzduchu v odbočce vlastně dělí.
Hugo Zhor

od suchyk » 09 říj 2024, 13:22

Já to chápu tak, že obě klapky fungují "stejně". Elektrodesign má v sobě klapky dvě spojené táhlem. Takže když je jedna uzavřená, otevře se druhá a naopak, případně cokoliv mezi tím. Ta levnější. Předpokládám, že takto komplikovanější řešení bude mít důvod v lepším proudění vzduchu, lepší dělení při požadavku na současné otevření obou hrdel, nebo v menších tlakových ztrátách, hlučnosti,...? Cenový rozdíl je ale velký.

Odpověď na vaši prostřední část - co přes den: ano, asi by to bylo také řešení. Přes den mi stačí běh jednotky na 20% a koncentrace CO2 nestoupá v obýváku přes 800 ppm (pokud není návštěva), takže varianta uzavírání přívodu vzduchu pouze do 1NP by byla asi také dostačující.
suchyk

od Hugo Zhor » 09 říj 2024, 14:22

Ano, máte pravdu, díval jsem se jen na fotku a nevšiml jsem si té druhé klapky, která je vidět v technickém nákresu.
Hugo Zhor

od Atlantis » 15 říj 2024, 19:46

Já si na podobný projekt (přepínání garáž/dům) dal rozdvojku a dvě + dvě zavírací klapky (dvojice na sání, dvojice na foukání). Na ně jsem dal dvě serva co mají antiparalelně zapojen vstup. Tzn pokud se jedno zavírá, druhé se otevírá. Řídím to pomocí automatizace a spínač co to spíná je původně na žaluzie. Serva co mám mají stejnou logiku ovládání. Nulák společný a když se pustí fáze na jeden drát = jeden směr, druhý drát = druhý směr.
V automatizaci měním poměry dům/garáž podle vlhkosti v garáži + dle detekce otevření vrat, kdy se po odjezdu/příjezdu auta pustí na 30minut jen okruh garáže a rekuperace se nastaví na 100% výkon.
PS: funguje to naprosto perfektně, zkušenosti po celém roce kdy konečně v zimě v garáži není mokro a obecně smrad z aut
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel

Zpět na Vzduchotechnické rozvody