Detekce zanesení filtru

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od peter444 » 24 srp 2025, 13:41

Používáte někdo? Princip by měl být takový, že se diferenciálním tlakovým čidlem měří tlak před a za filtrem. Do snímače se prostě jen zapojí hadičky z potrubí. Pokud je tlaková ztráta vyšší než píše výrobce při zaneseném filtru, tak se vymění. Našel jsem jen nějaké průmyslové řešení které jsou ale průmyslově drahé. Nezkoušel jste někdo zbastlit takovou věc s požitím nějakého levného čidla z alíku? Abych pracně nevymýšlel už vymyšlené. Větrám nepravidelně často jsem týdny mimo domov a je velký rozdíl v zanášení filtru v zimě a v létě apod. Takhle bych měl přesný přehled o stavu filtru a neměnil ho příliš brzy nebo pozdě. Budu vděčný za každý postřeh k tématu.
peter444

od peter444 » 04 zář 2025, 20:05

No, měl jsem na mysli spíš něco takového a plynulý ukazatel rozdílu tlaku https://www.aliexpress.com/item/1005008664725554.html
přece jen máme už 21 století :-)
peter444

od IJK » 05 zář 2025, 22:42

peter444 píše:...Takhle bych měl přesný přehled o stavu filtru a neměnil ho příliš brzy nebo pozdě. Budu vděčný za každý postřeh k tématu.

Použil bych klasický U-manometr. Potřebujete INDIKACI tlakové diference, nikoliv akční regulační člen.
SFO

Douška:
Nilaňáci mají "kchisně" už "navrtané", PVC hadičku odpovídajícího průměru koupíte v lepších domácích potřebách a voda teče z kohoutku...
Vzoreček? (přesněji fyzikální vztah):
Delta pé je přímo úměrné Delta há, konstantami jsou hustota a tíhové zrychlení.
:twisted:
IJK
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

Zpět na Vzduchotechnické rozvody