Dobry den,
obraciam sa na clenov tohoto fora, ktore som sice presiel, ale ucelenejsiu odpoved z utrzkov nezlozil, skor len nabral smer, ktorym uvazovat.
Mam v plane stavat prizemny bungalow 5kk, cca 150-170 m2 a zvazujem ci dat do baraku rekuperacku, pretoze z doterajsich skusenosti v byte je vzduch rano v izbach urcenych na spanie nedychatelny.
Prakticky jedinou poziadavkou je privod cerstveho vzduchu bez vyhadzovania penazi lopatou oknom (doslovne). Nemam zaujem o predhrev TUV, chladenie celeho domu (skusenosti s cistenim klimy v aute, ked tak poriesim samostatnou klimou v obyvacke), teplovzdusne vykurovanie ani ziadne dalsie pokrocile (=pre mna ekonomicky nenavratne) funkcie.
Dom nebude pasiv, pocitam vsak s nizkoenergetickym, nebude sa robit blowerdoor, zdrojom tepla bude s najvacsou pravdepodobnostou teplovodna podlahovka s tepelnym cerpadlom (investicia max 150k Kc aj so zasobnikom na TUV). Projekt este ani nezacal, ale snad sa
so stratami dostanem niekam medzi 4-6 kW. V dome bude na 80% nejaka forma krbu/kamen, ale nie je zamyslane ako dalsi zdroj tepla, len dekoracne (ale nechcem biokrb - nech je aspon aka-taka zaloha pre pripad blackoutu).
Presiel som si rozcestnik na viewtopic.php?f=22&t=1125 a aj vzhladom na financie, ktore som do toho ochotny investovat predpokladam, ze budem nasmerovany na vyber lacnej pasivnej jednotky s predhrevom proti zamrznutiu (nejaky konkretny tip?).
Ale - samozrejme vzhladom na to, ze v zimnych mesiacoch bude primarne teplo ziskavane tc s cop ~3-4, ako sa mi do rozpoctu za elektrinu premietne elektricky dohrev s 'cop' 1? Takisto som bol upozornovany na moznu potrebu "dohrevu", aby na mna v zime nefukal studeny vzduch.
Suma sumarum - ked som si precital par prispevkov na tomto fore a v inych zdrojoch, dospel som k tomu, ze aj obyc pasivna jednotka so vsetkym okolo ma vyjde aj s montazou cez 100k a to som na hranici toho co som za obycajny vzduch ochotny dat. Takze dost vaham, ci do toho vobec ist, alebo sa na to vykaslat a vetrat oknami ...
Diky za nasmerovanie.