Filtry Vaillant G4/F7

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od tomaskrejci » 01 čer 2016, 08:17

Dobry den,
po cca pul roce bych mel vymenit filtry u jednotky Vaillant recoVAIR VAR 260/4. Jenze jsem ted zjistil, ze stoji 1400 Kc, 2x do roka mi to prijde celkem dost... Neexistuje nejaka ekonomictejsi varianta filtru, napr. od jineho vyrobce?

Dekuji za pomoc.
tomaskrejci

od Zohan » 01 čer 2016, 08:39

Docela by mě zajímalo, co vás vedlo k nákupu této jednotky? Kazetové filtry jsou vždy dražší variantou. Můžete si vyrobit vlastní mřížku podle stávající kazety a v ní vyměňovat pouze běžně dostupnou filtrační tkaninu v metráži. Můžete také zkusit nějakého tuzemského výrobce (např. České Filtry s.r.o.).
Zohan

od Návštěvník » 01 čer 2016, 09:21

Dekuji za odpoved. Chtel jsem nejakou jednotku, ktera bude umet vracet vlhkost zpatky do domu, tato mi byla doporucena montazni firmou. Jsem v oboru laik takze jsem se nechal ukecat :)
Návštěvník

od Návštěvník » 01 čer 2016, 10:15

Dekuji za odpoved. Chtel jsem nejakou jednotku, ktera bude umet vracet vlhkost zpatky do domu, tato mi byla doporucena montazni firmou. Jsem v oboru laik takze jsem se nechal ukecat :)
Mohl byste mi prosim doporucit, kde koupit filtrační tkaninu v metráži? Nevim jak to vypada a jak se to jmenuje.

Dekuji.
Návštěvník

od Zohan » 01 čer 2016, 14:02

Já si to myslel, někdo si chtěl vydělat a tak laik klient je ideální. :-) Filtrační tkanu v metráži koupíte v mnoha eshopech. Např. https://eshop.netex.cz/kategorie/filtra ... 0wodvMQPXQ
Zohan

od PavelNM » 17 led 2017, 13:22

Zdravím,

uvažuji nad koupí jednotky recovair 260/4 a chci se zeptat, jaké máte s ní přímé zkušenosti - výměna filtrů, spotřeba el. energie, funkce předehřevu v dnešních mrazech apod.

Jak jsem nakonec vyřešil filtry? kupujete originální, nebo jste šel formou "DoDo" z nějaké tkaniny?

Díky za informace.

Pavel
PavelNM

od BaR » 17 led 2017, 15:51

Pane Návštěvníku,

řekli Vám také v montážní firmě, že si budete s vlhkostí vracet dovnitř také škodlivé, ve vodě rozpustné formaldehydy? To je právě nevýhoda entalpických výměníků, které sice umí vracet vlhkost, ale s ní i vše, co je v ní rozpuštěné. Nevýhodou je také nižší účinnost i údržba. Přesušování nebo nedostatečná vlhkost se řeší jinými způsoby.

Co se týče filtrů, je možné metr čtvereční tkaniny G4 koupit i za necelých 300 Kč.

BaR
BaR

od Zohan » 18 led 2017, 15:55

BaR píše:To je právě nevýhoda entalpických výměníků, které sice umí vracet vlhkost, ale s ní i vše, co je v ní rozpuštěné. Nevýhodou je také nižší účinnost i údržba.

Dohledejte si, je tu několik vláken se stejnou tématikou. Finálně dojdete k poznání, že ve vodě (páře) se skutečně ochotně rozpouští hodně různých "sajrajtů" a to nejen formaldehyd. Větráme, abycho je dostali z domu ven. Je rozumné je vracet dovnitř? Ptejte se chemiků, jak lze z vodní páry dostat formaldehyd pryč. To tu ještě nikdo nepopsal.

PS: Tím nevyvolávám IJKrakena. :lol:
Zohan

od Zohan » 19 led 2017, 10:56

IJK píše:Chemiků bych se určitě neptal...
Kdo umi vyrobit kvalitní materiál, kterým H2O v obou skupenstvích projde,
ale už i jen CH2O neprojde..
To já bych se právě chemiků ptal. Byl jsem na jedné předváděčce, kde se nám chlapík od Zehnderu nebo Paula, už nevím přesně, snažil vysvětlit filrtační schopnost entalpickýho výměníku. Mezi posluchači seděl takový nenápadný starší děda, co vypadal, že si přišel pro chlebíček rozdávaný zdarma o přestávce. Chyba lávky. Pod flaušákem se ukrýval docela překvapivý filuta.Položil tomu chlapíkovi totiž stejnou otázku, jestli ví, jak se oddělí formaldehyd od vody. Jak z CH2O dostaneme zase jen H2O? Může být totiž pravdou, že H2O proleze, jenže on se ten uhlík jen tak snadno nepustí. A bylo po prezentaci.
Zohan

Zpět na Ekonomika