Jery píše:Dobrej..
Můžete mi ukázat jak jste to spočítal?? Děkuji

martinpapo píše:dobry den,
presiel som si celu diskusiu...mam pocit, ze nejak Vam v diskusii vypadol jeden fakt. Helios pise, ze "neodporuca" riesenie v pripade ak je pouzita aktivna rekuperacia za pouzitia iba TC. Ale co pripad ked je v centralnej jednotke pouzita aj pasivna rekuperacia ktora vie bezat nezavisle od aktivnej(TC) pripadne vie vypomahat TC(ak bezia obe - vymennik aj TC). Nilan aj Nibe takuto vec riesia. Ci uz komplexne alebo skladanym komponentov....viete sa niekto vyjadrit?
diky
martinpapo píše:dobry den,
Ale co pripad ked je v centralnej jednotke pouzita aj pasivna rekuperacia ktora vie bezat nezavisle od aktivnej(TC) pripadne vie vypomahat TC(ak bezia obe - vymennik aj TC). Nilan aj Nibe takuto vec riesia. Ci uz komplexne alebo skladanym komponentov....viete sa niekto vyjadrit?
diky

fiala píše:Chci se zeptat prave na Nilan VP 18 K EK9 jestli mi bez problemu vytopi dum o plose cca 190m2 s tep. ztratami kolem 5 kW. Bude topit pouze pridavny elektrokotel anebo to dokaze i tepelne cerpadlo?
Výhodou modelu VP18K EK9 je levné chlazení, při chlazení ohřívá vodu. Samostatná rekuperace, co chladí bez současného ohřevu vody přichází o tenhle bonus. Ostatní můžeme porovnat podle cen jednotlivých součástí.fiala píše:Pak bych vas chtel poprosit o srovnani VP 18 K EK9 se samostanou rekuperaci, ktera chladi, samostatny bojler + TC vzduch-voda nebo elektrokotel. Pokud by VP 18 K EK9 topilo pouze elektrokotlem, tak by samostatne TC nemelo asi moc vyznam do nej investovat spousty penez.
Dá, ale nemějte obavu, vody je dostatek.fiala píše:O velikosti bojleru 180 l jsem jiz cetl ze by to melo byt dostacujici pro 4 clenou rodinu ikdyz z toho mam trosku obavyda se pripadne pripojit pridavny bojler k VP 18 K EK9?
To je správné rozhodnutí, technologie by se zdvojovaly. Nicméně k Nilanu VP18K EK9 můžete solární panel (cca 4m2) připojit.fiala píše:Solary jsem prestal zatim resit pokud bych se rozhodnul pro toto reseni.
fiala píše:Je mozne mi napsat orientacni cenu na porizeni VP 18 K EK9 vcetne rozvodu, montaze a vsecho co s tim souvisi pro dum o plose cca 190m2? NEvim jeslti jsem se +- trefil do tech 300000 Kc?

fiala píše: je to to same jako zde hodne diskutovany "primotop" Comfortzone od Nativy.

V první řadě decentrální systém přivádí vzduch do místnosti o stejné teplotě jako je venku. Představte si, že si při -15°C nastevřete nepatrně okno. I když se bude jednat jen o minimální průtok, bude velmi záležet, kde bude ten "normální" člověk sedět. Jiné vnímání bude, otevře-li si okno těsně u sedací soupravy nebo někde v protilehlém koutě místnosti. Důležité je, zda se bude pohybovat atd. Neumím jednoduše odpovědět, jak to jednotlivý "normální" člověk bude vnímat. V každém případě je potřeba mít na mysli:fiala píše:Pozna normalni clovek jeslti mu to vetra centralne ci decentralne?
fiala píše:Jak se lisi naklady na provoz pominuli topeni, kdyz to je u obou jednotek stejne VGU 250 EK9 a VP 18 K EK9 staci procentuelne?
fiala píše:Pak se chci zeptat jake by byli naklady na vytapeni pomoci VP 18 K EK9? Chci dum na rozmezi NED a EPD.

fiala píše:diky za odpoved.
Jeste mam jeden dotaz, jaky typ topneho media byste doporucil k VP 18 K EK9?
Je vubec potreba delat teplovodni podlahovku, kdyz dokaze VP 18 ohrivat privodni vzduch, ktery by mohl dum vytopit.

fiala píše:no me trosku desi to ze kdyz dam za VP 18 k EK9 kolem 300000 Kc + 200000 Kc podlahovka na 190m2, tak abych si netrhal vlasy na hlave ze pak stejne hodne protopim, kdyz to pojede ciste jen pres elektrokotel. Ale planovany tep. ztraty chci kolem 4-5 kW mozna rekuperace jeste neco srazi, dum na rozmezi EPD a NED.

fiala píše:...
Chci dum ...
... Velikost cca 190m2 ...
... plnohodnotny horni patro ...

mirek píše:fiala píše:no me trosku desi to ze kdyz dam za VP 18 k EK9 kolem 300000 Kc + 200000 Kc podlahovka na 190m2, tak abych si netrhal vlasy na hlave ze pak stejne hodne protopim, kdyz to pojede ciste jen pres elektrokotel. Ale planovany tep. ztraty chci kolem 4-5 kW mozna rekuperace jeste neco srazi, dum na rozmezi EPD a NED.
Podlahovka za 200 tisic by pravdepodobne musely byt ze zlataMe material vysel vc el kotle na nejakach 70 tisic - delano svepomoci.
Pokud budete mit TZ 4 kW, tak na EPD nedosahnete - pri teto TZ spotreba vychazi na nejakych 8,5MW, coz pri Vasi plose dela 45kW/m2. EPD je do 15kW/m2.

fiala píše:no me trosku desi to ze kdyz dam za VP 18 k EK9 kolem 300000 Kc + 200000 Kc podlahovka na 190m2, tak abych si netrhal vlasy na hlave ze pak stejne hodne protopim, kdyz to pojede ciste jen pres elektrokotel. Ale planovany tep. ztraty chci kolem 4-5 kW mozna rekuperace jeste neco srazi, dum na rozmezi EPD a NED.

tpilik píše:fiala píše:no me trosku desi to ze kdyz dam za VP 18 k EK9 kolem 300000 Kc + 200000 Kc podlahovka na 190m2, tak abych si netrhal vlasy na hlave ze pak stejne hodne protopim, kdyz to pojede ciste jen pres elektrokotel. Ale planovany tep. ztraty chci kolem 4-5 kW mozna rekuperace jeste neco srazi, dum na rozmezi EPD a NED.
zdravim všechny.
myslím si, že se na věc díváte z druhé strany. Četl jsem forum až do konce a vzhledem k tomu jak popisujete zateplení domu se dost blížíte EPD. Pokud přidáte ještě něco na zateplení tak se dostanete na ztraty okolo 3 kW, v tom případě vám postačí třeba VP 18 COMPACT a jste na 180 000,- kč. Jako záložní pak postačí infrapanely, možné jsou i el. rohože.