Aktivní rekuperace VENCO

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od celleron » 15 pro 2012, 23:41

Dobrý den, všem na fóru.

Nedávno jsem narazil na tureckou firmu Venco, zabývající se vzduchotechnikou.
Mimo jiné mají v nabídce rekuperačku VHR-DX 500, která kombinuje pasivní křížový výměník a aktivní rekuperaci.
Vypadá to, že ty jednotky dělají v Číně, nebo alespoň z čínských komponentů, byť známých značek, těžko říci.
Ventilátory mají v této 500m3 verzi - EBM Papst R2E 220 - AC radiální - plastové kolo.
Kompresor je v tom údajně Panasonic 5P-S108 - 2,5 kW

Zajímavé je na tom pro mě, že jednotka s dig. ovladačem, včetně daně Turkům a dopravy do ČR vychází na cca 60tis.

Jsem si vědom toho, že vzhledem k tomu, že nemají v ČR zastoupení je potom jednotka prakticky bez záruky,
ale mám i ceny hlavních náhradních dílů, které jsou docela lidové.
Myslím, že složitostí to bude tak na úrovni ledničky.

Jaký to na vás dělá dojem?
Slyšel někdo z vás o výrobci Venco?
Dělají i velké rotační regenerátory a spiro potrubí.

P.S.
Turci budou vystavovat ve Frankfurtu v březnu na veletrhu ISH.
Chystá se tam někdo z vás?

Díky a zdravím.

O.C.

Prospekt:

http://venco.com.tr/images2/img/974/Fil ... %C4%B1.pdf
celleron

od VZTPraha » 16 pro 2012, 01:19

Byl jsem jak na ISH ve Frankurtu, ale i na veletrhu v Dubaji a několikrát přímo v Číně. Neznám výrobce Venco, viděl jsem však mnoho kopií aktivních rekuperací, klimatizačních i větracích zařízení. Musím říct, že je to tragédie. Ještě snad větrací jednotka s pasivním deskovým výměníkem, ale no name klimatizaci ani náhodou. Panasonic je jedna z nejkopírovanějších značek, vyrábí se po celé Číně a s japonským originálem má společný snad jen název. Je problém s typem chladiva, může se stát, že to nepoběží a u nás to chlaďař ani nenaplní. Může být rozdílné napájení. Když čínský výrobek, doporučuji jen od renomované značky (v Číně vyrábí dnes mnoho firem) a etablovaného dovozce. Máte alespoň nějakou záruku. Jako příklad mohou sloužit některé jednotky od Elektrodesignu (S&P), který sice vyrábí v Číně, ale alespoň po dobu záruky máte jistotu. Do divokých nákupů a individuálních dovozů se může pustit jedině dobrodruh.
VZTPraha

od celleron » 03 led 2013, 11:09

Zdravím a děkuji za reakci.

Souhlasím s Vámi, že je to nejistá investice, ale to je asi každá rekuperace.
Snad i dobrodružství, třeba když jsem na google maps ověřoval, zda ta hala, vyfocená v nabídce, stojí v Turecku, na uvedené adrese... :D
No, březen bude za chvíli, tak si udělám výlet do Franfurtu a uvídím.
Tak jestli tam pojedete letos také, tak budou v hale 11.1 stánek D06.

O.C.
celleron

Zpět na Ekonomika