Pomoc s vyberom.

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Laďa Jaskva » 03 črc 2013, 15:39

SFO píše:
Laďa Jaskva píše:... to pouze oznámil, tak to beru pouze na vědomí.
...

:twisted:
viewtopic.php?f=18&t=1206
;) ...

a né "VyValit"
hned závěr,
jak po litru Šaratice!

jaký závěr kdo vyvalil ? já jsem jenom požádal o informaci, jak to bude fungovat. jinak díky, že o mě tak pečlivě pečujete. bez toho bych se musel......
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od kláda » 03 črc 2013, 17:04

V létě nepočítám s tím, že by vzduchotechnika byla v provozu. Důvodem je fakt, že akumulace tepla v dřevostavbě není nijak dramatická a celoletní pootevření oken po západu slunce dům vychladí na požadovanou teplotu. Těchto parných dní není zase tolik. Znáte ten vtip. "Léto je nejkrásnější den v roce...".

Na Sněžce ani v podobně vysoké poloze nestavím. Nicméně mám za to, že suchší vzduch v zimě lépe váže teplo než ten vlhký. Proto by se mohl vzduch za sklem trochu ohřát.

Pročetl jsem ty odkazy od SFO. Tamní tazatel má z Jihu onen kopec. Tuším tedy, že sání se nedoporučuje z Jihu právě proto, že by měly převládat jižní větry. Proudící vítr je ještě studenější než ten v neosluněném závětří na severu.
K tomu bych dodal jen to, že de facto z Jihu máme taky kopec(ale asi dál od domu než tamní tazatel. Možná tak 100-200m). A v místě je poměrně hustá zástavba. Prakticky všechny domy kolem nás jsou patrové se sedlovýma střechama navíc. My máme přízemní bungalov. K tomu naštěstí máme celodenní osvit této jižní strany(krom prosinec+leden).

Přívodní trasa tohoto vzduchu do jednotky je možná o 2m delší než přívod ze Severu....

I tak děkuji za námět na přemýšlení
kláda

od MIRAS » 03 črc 2013, 18:20

kláda píše:V létě nepočítám s tím, že by vzduchotechnika byla v provozu. Důvodem je fakt, že akumulace tepla v dřevostavbě není nijak dramatická
To se zeptejte Unstrecha, on vám poví... :-)
kláda píše:..mám za to, že sušší vzduch v zimě lépe váže teplo než ten vlhký. Proto by se mohl vzduch za sklem trochu ohřát.
Netuším, co znamená: "váže teplo". Vlhčí vzduch s obsahem většího množství vodní páry v absolutní hodnotě má při stejném objemu větší tepelnou kapacitu. Suchý vzduch se rychleji ohřeje, ale o teplo zase rychle přijde, pokud to myslíte takto?

Sání z jihu je krajní možnost, lepší než ze západu a horší než se severu, samozřejmě v závislosti na místních podmínkách. Jde o to, aby se nesálo horko z rozpálené fasády, aby do mřížky nefučel vítr a nezaháněl déšť. Pokud tohle zajistíte i na jihu, je to potom jedno.
MIRAS

od kláda » 03 črc 2013, 19:32

kláda píše:..mám za to, že sušší vzduch v zimě lépe váže teplo než ten vlhký. Proto by se mohl vzduch za sklem trochu ohřát.

Netuším, co znamená: "váže teplo". Vlhčí vzduch s obsahem většího množství vodní páry v absolutní hodnotě má při stejném objemu větší tepelnou kapacitu. Suchý vzduch se rychleji ohřeje, ale o teplo zase rychle přijde, pokud to myslíte takto?

Ano, tak nějak jsem to myslel. Suchý bude asi stejně jako na severu. Ale na Jihu má možnost se za sklem lehce rychle nahřát. Dovnitř sice půjde suchý, ale to i ze S.

Jde o to, aby se nesálo horko z rozpálené fasády, aby do mřížky nefučel vítr a nezaháněl déšť. Pokud tohle zajistíte i na jihu, je to potom jedno.

Z "rozpálené" fasády se nasávat bude za tím sklem. A pršet dovnitř nebude(za sklem) a vítr dovnitř vlítavat nebude přímo, neb bude vývod za skleněným tubusem. Ten je možné si představit jako obyčejné akvárium, které je tím horním otvorem přilepené na fasádu. A z levého(či pravého) boku je vyvrtán otvor do skla, které je osazeno nějakou zábranou proti hmyzu. Délku takového tubusu si předatavuji na 2m a výšku 50cm. Odskok od stěny řekněme 10-20cm.

Proč vadí aby se nenasával rozpálený vzduch z fasády? V otopném období ta fasáda zase tolik přece rozpálená nebude. Teploměr na balkoně v zimě na osluněné straně nemá zpravidla více jak 25°. Na podzim a jaře možná 30°. Za sklem to ale bude lepší aspon o trochu.

Ze severu je cesta. Není to okresní spojka, ani meziobecní. Ale v době ranní či odpolední, kdy se lidi vrácejí z/do práce je to jak na nějakém větším satelitu. Po úzké cestě kolem projede více aut ve stejný čas. Prach by mohl zanášet rychleji filtr. Dům je jen 3m od této cesty...
kláda

od kláda » 04 črc 2013, 13:51

Leon v jiném vlákně píše:
Ze střechy nesát, to je sebevražda vzduchotechnikova. Horký vzduch nasátý nad rozpálenou střechou může poškodit i deskový výměník a jiné části jednotky.

Zřejmě je to stejné i z té fasády. Mohu to takto chápat?
Znovu chci zdůraznit, že v létě chladit domek nehodlám ani omylem. Když je hic, stěhuji se automaticky ven pod pergolu, k vodě, do lesa atp. Večer je dřevostavba vychlazena rychle otevřením okna před spaním na venkovní teplotu. Jednou za den to okno otevřít mohu. Zbytek dne buď mikroventilace, nebo pootevřené okno(tam kde to jde).Pokud by bylo i v létě zima jak byla předminulým týdnem(12°), tak klidně rekup.zapnu. Ale to zase fasáda rozpálena nebude....
kláda

od MIRAS » 04 črc 2013, 23:32

Ventilace by měla do domu přivádět čerstvý vzduch. To je základní pravidlo. Když je vzduch nasáván z jakéhokoliv meziprostoru, ztrácí svoji přirozenost. Pamatuji si ještě na základní škole, když učitelka neotevírala okna, ale dveře na chodbu. To nikdy není to samé. Viděl jsem a dokonce i zde jsou popsáný různé pokusy se sáním z půdy, sklepa, zimní zahrady, skleněné předstěny...ono to půjde, ale z mého hlediska už to zkrátka není venkovní vzduch.
MIRAS

od kláda » 05 črc 2013, 11:30

Děkuji za postřeh. To mne nenapadlo.
Možná, kdyby ten tubus byl celoskleněný.... i ze strany stěny. Sklo by nemělo ovlivnit složení vzduchu. Protože vzato do absurdna, ten vzduch prochází potrubím a tudiž už to není vzdoušek skrz okno.... Nicméně ta barva na fasádě vylučovat nějaké prvky může(sklo a sono/KG/HT nikoliv). Stejně tak sklep, půda, zimní zahrada atp, tam všade dochází k vylučování látek do vzduchu. Který je pak nasáván do bytu...
kláda

Předchozí

Zpět na Ekonomika