Likvidace Atrea ITZ

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Petr Čermák » 25 čer 2013, 13:16

Dobrý den všem, rozhodl jsem se díky stále stoupající ceně EE, že vodu nebudu ohřívat elektricky pomocí el. patrony v IZT od Atrea. Rád bych vyměnil i topení, ale mám teplovzdušné a nechci radiátory, řešení zatím nemám a na tepelný čerpadlo taky ne. Prvním krokem tedy bude výměna IZT za bojler s TČ. Můj dotaz směřuje k vlastní nádrži IZT 615. Co s ní? Je 7 let v provozu a bohužel mi z technické místnosti neproleze dveřmi. Musel bych demontovat obložky a riskovat poškození interiéru. Navíc je umístněná v patře a jen tak dolů se nedostane. Instaloval jsem jí v době výstavby a to žádný problém s místem nehrozil. Nebylo hotové schodiště, zábradlí. Můj nápad je odstrojit, demontovat patrony a regulaci (nabízím k odprodeji) a rozřezat flexou na menší díly a vystěhovat po částech, následně odvézt do sběru.
Petr Čermák

od Laďa Jaskva » 25 čer 2013, 22:01

Dobrý den. Krásný fejeton. Skoro jako od Nerudy : Kam s ním. Jestli chcete vědět , co já na to, tak já souhlasím. Výkupní cena železa je cca 5 Kč/kg - 6,50 Kč/kg. A to se vyplatí. :D
Ale na to jste se přece nemusel ptát. Nebo musel ? :lol:
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Petr Čermák » 25 čer 2013, 22:44

V době kdy jsem IZT kupoval, stála 100 000 Kč. Dneska je levnější a taky 7 let v provozu. Kdybych vyboural obložky a nepovedlo se mi je dát zpátky, bude to stát tak 4 000 Kč. Demontáž zábradlí, případný poškození schodnic a třeba zdí. Odhaduji ztráty tak na 10 000 Kč. Přeci jen něco hodí ty patrony a regulace a i ten sběr. Za kolik bych tak mohl nádrž po demontáži prodat v celku? Mám se s tím stěhovat nebo rozřezat na místě? Tase takový fejeton to není. :(
Petr Čermák

od Laďa Jaskva » 25 čer 2013, 23:42

Dobrý den. Tak jinak. Co Vás to napadá vyhazovat takový drahý vehementátor ? Ta nádrž má v sobě i stočeného hada velkého ( taková anakonda ) a hada malého ( řekněme užovka ).Čili, směřujte svůj zájem na nějaké lacinější TČ, které bude ohřívat IZT - zapojíte na užovku a anakondu zapojíte na ohřev teplé vody. Stejně pořádný bojler s TČ, který nekrade teplo z domu a pracuje s venkovním vzduchem i v mrazech stojí pěkné prachy. Ty šmejdy do 20.000 Kč musí mít teplo z baráku. A to se nevyplatí. Jinak detaily Vám musí sdělit někdo, kdo tomu rozumí. Já vím celkem prd. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od ATREA » 26 čer 2013, 07:11

Dobrý den,
ozvěte se mi prosím na jan.jabor@atrea.cz, vymyslíme nějaké řešení.

Děkuji,
J.Jabor
ATREA s.r.o.
ATREA

od Petr Čermák » 26 čer 2013, 08:46

Děkuji za radu, jsem rád, že někdo reaguje na můj problém.
O variantě dokoupení TČ jsem také uvažoval, ale aby zvládlo i vytápění cca 6-7 kW + 2 kW TUV, musím mít už o celkovým výkonu 8-9 kW. Z poptávek vyjde taková realizace u vzduch/voda na 200 000 Kč a víc. On každý napíše, že TČ stojí 99.000 Kč a následně chce za ovládání, MaR, trubky, propojení, ventily a různé další doplatky, že se celkově dostanou na dvojnásobek katalogových cen. Čínské Revely a podobné mají pochybnou pověst a i tak celkově vyjdou na 100 000 Kč. To se bojím investovat, abych to za 3 roky zase neměnil. Problém je i se samotnou nádrží. Mám informace od známého, že mu prorezla v horní části ani ne po deseti letech. Nevím, jestli je rozumné spoléhat na něco, o čem nevím jak dlouho ještě bude sloužit. Proto jsem se rozhodl řešit problém alespoň levnou TUV. Bojler bude brát teplo z venku a nám slíbenou cenu i s montáží a dopravou 53 000 Kč. Návratnost je celkem slušná 6 -7 let. Bohužel topení nechám dál na elektřině a mám od známého starší elektrokotel zdarma. Vím, že by bylo super mít rovnou lepší rekuperaci nebo i TČ, ale já na to prostě nemám. Před sedmi lety jsem dal za Atreu větrací jednotku + zemní registr a IZT celkem přes 300 000 Kč a sliboval si, že provoz bude skoro zdarma. Opravdu není. Jen teď nemám podlahové vytápění, nemám kam připojit TČ, peníze v háji. Proto hledám nejméně bolestivé řešení. Zatím jen ten bojler a úsporu alespoň na vodě. Kolik myslíte, že je cena IZT po sedmi letech provozu?
Petr Čermák

od Laďa Jaskva » 26 čer 2013, 18:14

Dobrý den. Já ten Váš problém neumím vyřešit. Navíc neumím věštit, zda se ten ITZ rozpadne hned, nebo vydrží dalších 20 roků. Nicméně, pokud je pořád plný vody a není tam vzduch, tak nějaká koroze nehrozí. Poradit TČ také neumím. Nicméně investice 50.000 pouze do ohřevu teplé vody a neřešení vytápění jedním vrzem, se musí v celkové součtu prodražit. Já bych se na Vašem místě obrátil na pana Jabora, který to naprosto jistě vyřeší na počkání. A předpokládám, že to nebude 200.000 Kč ale tak polovina. Vám totiž stačí venkovní jednotka a výparník asi bude ta užovka. :lol:
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Petr Čermák » 27 čer 2013, 10:41

Laďa Jaskva píše:... ITZ rozpadne hned, nebo vydrží dalších 20 roků.
To mi taky v Dražicích říkali, že se nemusím bát a bojler začal po 8 letech téct a byl s ním konec. IZT je také železné. Nevím, jestli je uvnitř alespoň smaltované.
Nechal jsem si udělat včera nabídku na TČ Atrea, ale zatím kalkulaci nemám. Spoustu lidí mě ale od jejich TČ zrazuje, údajně Fujitsu jsou předělané klimatizace a patří kvalitou do nižší třídy. Já to ale posoudit neumím.
Petr Čermák

od Petr Čermák » 02 črc 2013, 13:59

Laďa Jaskva píše:...že to nebude 200.000 Kč ale tak polovina.
Dneska mi přišla nabídka na 6kW TČ a je to 134.000 Kč. Tak zatím rozmýšlím. Je to už dost.
Petr Čermák

od Laďa Jaskva » 02 črc 2013, 14:12

Dobrý den.
Dneska mi přišla nabídka na 6kW TČ a je to 134.000 Kč. Tak zatím rozmýšlím. Je to už dost.

Polovina je 50 % a toto je 67 %. Víc k tomu neumím nic jiného říci. Nicméně, chtělo by to sdělit, jaké TČ, jak to bude zapojeno a jak se toho zúčastňuje ten IZT. Řeší to současně i ohřev vody ?
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Petr Čermák » 03 črc 2013, 09:45

Tepelné čerpadlo vzduch-voda Atrea TVC 6,3 . Výhoda je, že bych vyřešil vodu i vytápění, ale zase jsem závislý na právě na nádrži IZT, která netuším, jak dlouho ještě vydrží. Z Atrey mi říkali, že jim jich prorezlo jen pár. Já jsem jim zmínil dalšího mého známého, kterému také prorezla. Těžko tedy odhadnout, jak dlouho ještě vydrží. To znamená, že bych za pak musel zase investovat do nějaké nádrže. Pokud bude stratifikovaná a pro víc zdrojů, těžko to dám pod 50.000 Kč. Když jsem se díval do ceníku Atrea na nádrže IZT se dvěma výměníky, tak určitě ne. Tam mají ceny komplet kolem 60-70.000 Kč. To znamená, kdybych tu mojí vyhodil a koupil ten bojler s TČ, vyřeším levně vodu, nemusím zatím kupovat TČ. Až bych zase našetřil nějaký peníze, dokoupil bych TČ a to by šlo připojit i k tomu bojleru.
Petr Čermák

od Petr Čermák » 03 črc 2013, 10:48

Laďa Jaskva píše:Polovina je 50 % a toto je 67 %. Víc k tomu neumím nic jiného říci.
Ještě doplním, že ta kalkulace zahrnuje 20.000 slevu na TČ, bez slevy by to bylo 154.000 Kč. Možná má slevu každý, to nevím. Za plnou cenu by to 77% mého původního zaokrouhleného odhadu. To ale nechme stranou, podstata problému je jinde.
Petr Čermák

od VZTPraha » 03 črc 2013, 12:41

Petr Čermák píše:Až bych zase našetřil nějaký peníze, dokoupil bych TČ a to by šlo připojit i k tomu bojleru.
Jestliže jste vázán financemi a nákup TČ by vás vyčerpal, moc jiných cest nevidím. Bojler s TČ vyřešíte podstatnou položku spotřeby.
VZTPraha

od kláda » 07 črc 2013, 05:37

Péťo, pokud ti prorezne nádrž, tak ji musíš koupit tak jako tak. Nechápu co špekuluješ. Jak prorezne, rozřež ji.

Nicméně TČ od Nosretiho je poměrně levné. Poptej cenovou nabídku třeba na aapoptavky.cz a uvidíš sám. Dostaneš se i s montáži na cenu 110k kč. Možná i méně. Před pár měsíci jsem si dal tu práci a sháněl o tomto TČ na síti negativní info a krom pár drobností nikdo neremcá. Prostě ta cena je tak nízká, že nikdo neremcá po blbostech. A závažné problémy jsem nenašel. To třeba Revel, Tng-air to ano. U těchto jsem našel nespokojené reakce. Taky stavíme(TZ 5kW) a vybral jsem si právě Nosreti. Údajně pracuje do -5, což je drtivá většina rocku. Byl na zelené úsporám.

Spočetl jsem si několik variant investičních+provozních nákladů(panasonic,TnG,Revel,Hotjet,Fujitsu Atlantis) na 15let(současné ceny) a nosrety vyšel nejlépe(ale víceméně to bylo nastejno. Za 15let ten rozkmit cen byl asi jen 15k kč. Takže když koupíš dražší, tak zase s lehce lepším cop více šetříš. Druhá nabídka byla Hotjet(český) s asi o 2k kč dražším součtem nákladů. Ale byl zase o 40k kč dražší na pořízení. Protože při stavbě potřebujeme každou korunu, tak jsem se rozhodl pro nižší investiční náklady. Kdybych řešil jen výměnu zdroje, tak koupím Hotjeta. Ty ale tvrdíš že nemáš stovku, tak asi budeš muset jít do levnějšího. Moc tomu nevěřím že nemáš. Jakýsi politik, před časem prohlásil, že lidi doma mají běžně 200k kč.... :D

Nosrety má nižší cop, ale zase i cenu.
Těch levných značek je více. Není jen Revel
kláda

od VZTPraha » 07 črc 2013, 14:04

Nosreti (Nordline) je stejně jako Revel z Číny. Ceně odpovídá i kvalita. To se vůbec nedá porovnávat s Daikinem,Toschibou, IVT, Nibe..ale ani s Atreou (Fujitsu).
chinavskvalita.png
Nosreti (Nordline) patří do nejnižší jakostní třídy, právě jako Revel. Tomu odpovídá cena.
VZTPraha

od kláda » 07 črc 2013, 21:40

tak pojďme počítat.
Nosrety i s montáži za 110k kč+11k kč ročně TUV+Teplo
Fujitsu i s montáži za 200k kč + 9k kč ročně TUV+Teplo.
ROzdíl v investičních nákladech 90k kč.
Rozdíl v provozních nákldech 2000 kč.
90/2= 45let. Návratnost je 45 let a neokecáte to. Nosrety je low end, ale žádné negativni reakce na síti.
Nosrety má certif.z Brna. Cop uvádí při 2/35= 3.1 což je těch 11k kč ročně na TUV+Teplo.
Fujitsu by muselo mít cop 15 aby se oplatila ta drahota. Nebo by musela stát kilovata 20kč....

životnost bude jistě menší. cena kompresoru do Nosretiho stojí 4500kč. Kolik do Fujitsu? 30k kč?
I kdybych ho koupil 2x oproti fujitsu, tak furt ušetřím...
kláda

od VZTPraha » 07 črc 2013, 22:47

kláda píše:tak pojďme počítat.
Fujitsu i s montáži za 200k kč + 9k kč ročně TUV+Teplo...
Kde jste sebral tu cenu? Pan Čermák zde uvádí, že od Atrey má nabídku na TČ Fujitsu komplet s montáží za 134.000 Kč. Pravda, on má nádrž a ta by se musela přikoupit..ale..čína je čína. To je neoddiskutovatelné. Jaká je životnost levných čínských strojů. Koupit 2x ? To je největší omyl, dvakrát koupený šmejd kvalitu nedožene a vzpomeňte na rčení o nákupe levného zboží. Že nějaké čínské zařízení projde atestem? Logicky - jinak by se ani nemohlo u nás prodávat. Jak ale dlouho vydrží? Jakou má poruchovost, to už žádný atest neřeší a nepotvrzuje. Nákup tepelného čerpadla není to samé jako nákup mobilního telefonu nebo aku vrtačky v Baumaxu. Mobil je levný a počítá se, že za rok, dva se stejně vymění. Hobby nářadí zase nepoužíváme každý den. Tepelné čerpadlo by ale mělo vydržet ke 20 letům každodenního provozu a to zaručuje zejména reference a historie značky. Nordline má reference velmi slabé, je namontováno nesrovnatelně méně kusů než například Carrieru, Daikinu, Nibe..a historie značky? Žádná. Takže je to sázka na to, co se dozvíte z letáčku, možná někde něco na netu a nízkou cenu. Když myslíte, že je to správná cesta...prosím.
VZTPraha

od MIRAS » 08 črc 2013, 09:35

Trochu technicky doplním. Nosreti - Nordline je sice tepelné čerpadlo vzduch/voda, ale venkovní jednotka je přímo propojena s objektem topnou vodou. Tenhle druh tepelných čerpadel má jednu zcela zásadní nectnost: NEBEZPEČÍ ZAMRZNUTÍ. Proto se napouští nemrznoucí směsí. Nechat běžet jen s topnou vodou je ještě větší riziko než nákup čínského zboží. Režim NT pro TČ je 22 hodin, 2 hodiny denně TČ stojí a to na totální zamrznutí stačí. Výpadek proudu raději nezmiňovat. Zkrátka musíte tam dát nemrznoucí směs. Pokud je TČ nepojeno rovnou na topný systém, musí být nemrznoucí směs v celé soustavě podlahového topení, radiátorů. Nejen že to dost stojí, to není o litru glykolu, ale výrazně se zhorší COP. Dám krk za to, že měření COP u uváděných TČ je s vodou nikoliv s nemrznoucí směsí. Propojení topnou vodou vyžaduje venkovní jednotku co nejblíže domu. Okrasa to zrovna není a bez hluku také ne. Když je venkovní jednotka propojená chladivem (nezamrzá) a venkovní jednotka může být schovaná někde za keřem nebo garáží. Osobně bych TČ propojené přímo topnou vodou nedoporučoval ani nepřátelům.
Nordline je také TČ typu ON/OFF bez možnosti regulace výkonu. To je zase na delší rozbor, ale opět nevýhoda a opět nesrovnatelné se zde zmíněným Fujitsu nebo Toshiba.
MIRAS

od Petr Čermák » 08 črc 2013, 15:04

Postavil jsem dům, splácím hypotéku a volných 200 litrů opravdu nemám. Čínský stroj nechci, to děkuji pěkně.
Objednal jsem ten bojler.
Petr Čermák

od Hupert » 18 kvě 2014, 00:31

VZTPraha píše:
kláda píše:tak pojďme počítat.
Fujitsu i s montáži za 200k kč + 9k kč ročně TUV+Teplo...
Kde jste sebral tu cenu? Pan Čermák zde uvádí, že od Atrey má nabídku na TČ Fujitsu komplet s montáží za 134.000 Kč. Pravda, on má nádrž a ta by se musela přikoupit..ale..čína je čína. To je neoddiskutovatelné. Jaká je životnost levných čínských strojů. Koupit 2x ? To je největší omyl, dvakrát koupený šmejd kvalitu nedožene a vzpomeňte na rčení o nákupe levného zboží. Že nějaké čínské zařízení projde atestem? Logicky - jinak by se ani nemohlo u nás prodávat. Jak ale dlouho vydrží? Jakou má poruchovost, to už žádný atest neřeší a nepotvrzuje. Nákup tepelného čerpadla není to samé jako nákup mobilního telefonu nebo aku vrtačky v Baumaxu. Mobil je levný a počítá se, že za rok, dva se stejně vymění. Hobby nářadí zase nepoužíváme každý den. Tepelné čerpadlo by ale mělo vydržet ke 20 letům každodenního provozu a to zaručuje zejména reference a historie značky. Nordline má reference velmi slabé, je namontováno nesrovnatelně méně kusů než například Carrieru, Daikinu, Nibe..a historie značky? Žádná. Takže je to sázka na to, co se dozvíte z letáčku, možná někde něco na netu a nízkou cenu. Když myslíte, že je to správná cesta...prosím.

To jsou hezké řeči, ale neúměrnou cenu tepelného čerpadla třeba od IVT to neomluví, neboť:
1. Nákup tepelného čerpadla je to samé jako nákup mobilního telefonu, jen v jiné cenové kategorii - prostě je to jen věc k dennímu užívání.
2. Jestliže Nordline v ČR začíná, nemá zákonitě tolik referencí jako Carrier, Daikin nebo Nibe. Tímto argumentem ale rádi operují ti, kdo se bojí konkurence, protože relevantní technické či ekonomické argumenty vlastně nemají.
3. Historie značky nezajištuje téměř nic. Renault dělá auta roky a stále s vyhlášenou poruchovostí elektroniky.
4. Koupím-li TČ za 200 tisíc místo 100 a přitom mi dražší firma nedá delší záruku, pište si, že kdykoliv se něco pokazí, bude oprava stejnou měrou dražší, kolikrát více stálo pořízení. Každý prodejce přitom záruky podmiňuje prováděním pravidelného servisu vlastní firmou, kde jsou ceny opět úměrné cenám pořizovacím.
5. Všechna tepelná čerpadla používají kompresory Toshiba, Mitsubishi,Sanyo nebo Copeland a ty ani řada komponent levných či drahých TČ se fakticky neliší. Zpravidla jsou tedy vnitřnosti stejné, ale jiný kabát a hlavně image značky - tedy obraz a mzdy - zpravidla managerů. Nemusí to znamenat lepší podporu při problémech, ale může to třeba alespoň hezky vypadat. Cílem je vždy jelimana oškubat, ale pokud by byl zákazník potenciálně nebezpečný pro image značky, nasadí se seriózní přístup.
6. Sám používám pro přitápění levnou invertorovou klimatizaci ETA - asi čínský "šmejd" (je to přejmenovaná Midea s komperesorem Toshiba). Jenže šlape už 4 roky jak hodinky a proti přímotopu už se 1,5x zaplatila. Nemám důvod nevěřit, že nějaký rok ještě vydrží a zaplatí se třeba 2x anebo 3x...a pak jí klidně vyměním.
7. Sestava TČ se zpravidla skládá z celků, jako je venkovní a vnitřní jednotka a pak zásobník (pokud je potřeba - není-li čerpadlo invertorové) . Řízení TČ lze dnes zajistit programovatelným regulátorem v ceně od 5 tis. Kč. Jistě ale firmy, co chtějí prodat draze, budou manipulovat řečmi o sofistikovaném řízení apod. Jenže řídící jednotky dělají to samé v levném i drahém TČ - nebo v klimatizaci za 7 tisíc.
8. U TČ Nordline je sice v základu výměník pro teplou vodu ve venkovní jednotce, ale zle ho oddělit a vytvořit z tzv. split systém, kdy nebezpeční zamrznutí vody ve venkovní jednotce už nehrozí a COP se přitom nezhorší.
9. Souhlasím s tím, že dvakrát koupený šmejd nedožene kvalitu, ale jednou koupený předražený výrobek znamená předražené výdaje po celou dobu jeho životnosti. Ty si pak dodavatelé zajišťují unikátností komponent či monopolizací servisu, protože by byla škoda přijít o zdroj příjmů, když už se ho podařilo nainstalovat.
Hupert

Další

Zpět na Ekonomika