Prosím o radu. Připravuji žádost do NZU a nevím, jak zadat účinnost u Nilan VPL15. Dostal jsem od dodavatele data a vycházím z požadované ČSN EN 308. Pro výpočet se používá vzorec n = t22 - t21/t11-t22, kde t22 je teplota přívodu, t21 je teplota sání a t11 je teplota odtahu. Po zadání hodnot přesně podle zkušebního protokolu se ale dostanu do účinností 108 až 362%. Protože přívodní teploty jsou hodně vysoko mezi 23 až 49°C, pokusil jsem se udělat korekci příkonu a hodnotu t22 ponížil prodílem Pel,f / 2.qm.Cp, to vychází opět z ČSN 308. Pel,fje příkon celého zařízení s odečtem příkonu kompresoru a řídící elektroniky dle vzorce Pel,f = Pel,t - Pel,c -Pel,co, kde c je příkon kompresoru a co příkon řídící elektroniky. Příkon je zadáván ve W. Qm je průtokové množství v kg/h a Cp specifické teplo v kJ/kgK. Celková korekce mi ale vychází přiliš malá a s celkovou účinností to nehýbe. Zkusil jsem započítat i celkový příkon, což zdvihne W o řád, ale nic. Změnou příkonu Pel,f za celkový příkon Pel,t se korekce projeví poklesem účinnosti například z 322% na 342% nebo ze 193% na 184%. Pořád jsem strašlivě nad 100%. Ani reálná změna průtokového množství nepřiměje účinnost výrazně poklesnout. Cp se v protokolu mění jen v řádu tisícin a výsledek také příliš nevlivní.
Korekcí přívodní teplotu zkrátka příliš nesnížím a tak je účinnost Nilan VPL15 pořád hodně vysoko v průměru skoro 220%. Co s tím? Je to špatná norma pro výpočet účinnosti nebo dělám někde chybu? Auditorský SW Energie LT 2013 mi účinnost 220% nechce vzít.