Rovi píše:Heliosko, vždyť se vůbec nebavíme o vytápění domu, počítal jsi náklady jen na ohřev TUV. V poho odečeteme 1/2 nákladů z plynu. 200-45=155 proti 125. Já to taky kdysi počítal a přehazoval sem tam neboj nic. Když sem to dal pak do kupy vyšel mi Nilan a tečka. Třebasky někomu vyjde něco jinýho. Jenže od tebe tady žádný setavy jak chtěl Brano nejsou. Jenom střílíš o jako správnej uzenář přihazuješ čísílka jak se ti hodí na pult. Zemní výměník počítáš jako bys navrtal zemský jádro a už valíš lidem 1kW při 100kubíkách. Když ti to rozstřelim, plácneš že budeš chladit, když ti to zase smetu že Martin porovnával jenom jeden měsíc chlazení a chci po tobě povrchoví teploty chladiče zase utečeš. Má to smysl? Takže mě jenom bavíš Heliosko

Helisko najednou si kurenár? Ještě před chvilkou si ohrnoval nos nad firmami co maj v produkci i kotle jako byl Vaillant. Ještě před chvilkou si se byl do hrudě jaký jsi speialista jenom na větrání. Uzenář hadr..vážně. Uznam že sem srovnal VP18 bez topení. ale i VP18K EK9M2 vyjde levnějc než ta sestava s plynem. Ještě zbývá jestli plyn je všude jako elektřina.Helios píše:..Ale bavíme sa aj o vykurovaní, pozri si názov témy. Nebodaj máš dom, kde nie je potrebné kúrenie?..
Martin Šperl píše:Pánové, ještě jednou prosím, nechme mluvit jen fakta. Pan Brano-tn tu požadoval provnání sestav. Začněme tedy od začátku, krok za krokem a porovnávejme, nepokřikujte na sebe. Jinak budete k smíchu (možná spíš k pláči) oba dva.
..
SROVNEJME:
a) jen větrání
b) jen větrání s chlazením
c) jen větrání s chlazením a ohřevem TUV
..
Srovnání kompletu i na vytápění můžeme, ale definujme si alespoň tři oblasti dle předpokládaných potřeb energie na vytápění. Navrhuji: a1) do 3000kWh/rok, b1) do 7500kWh/rok c1) do 13500kWh/rok.

Leon píše:Omlouvám se za OT. Trochu jsem projel net a našel jsem hodnocení výtěžnosti vzduchového zemního registru pro větrání 130m3/h. Citace: Energetický přínos pro rodinný domek (větrání 130 m3/h) se dá čekat 1000 až 1500 kWh za rok. Dále pak : Chladicí přínos podzemního kolektoru 1000 kWh znamená úsporu 300 až 500 kWh elektřiny. zdroj ekowatt.

Počítate s tým,že nič v dome ešte nie je,ale čo ak už je/plyn.kotol-prestavba/tento dom má už 3,5 vybavenú,chýba len pas. vetranie/špirála proti namŕzaniu stojí tuším 70 ečiek/ to by bolo 1,2 ak by boli rozvody vetrania navrhnuté aj na chladenie,mierne drahšie predpokladám oproti klasickým rozvodom vzt. mám aj 4.Martin Šperl píše:V první řadě je potřeba definovat, co potřebuji v domě:

Gabriel píše:Áno,ak však niekto už nejakú časť systému má,napr. plyn,bude mať lacnejšiu TUV a bez dalších investičných nákladov,takému naozaj stačí len pasívna jednotka a keď chce chladiť tak "ozajstné chladenie".
Gabriel píše:Ostávam ďalej v špekulácii,pretože neviem,čo je normálny dom, a vo výpočtoch viem vychádzať len zo svojho domu,
Tak to spočtěme. Topení a teplou vodu máte zabezpečenou se "stejnými" náklady jako s NILAN VP18. Zbývá nám větrání, zabezpečení zimního provozu a chlazení. Větrací jednotka střed za 50.000 Kč + ZR (opět jsme u ceny a definice, co je ZR) 50.000 Kč. V součtu jsem na 100.000 Kč. proti ceníkové ceně rozdíl 55.000 Kč, proti akční ceně 25.000 Kč. Takže ten dramatický rozdíl je 25-55.000 Kč, ale...pominu-li sanitaci ZR, jeho nižší výkon, vycházíme z předpokladu, že plyn stojí o 50% až 75% méně než elektřina a to v Čechách neplatí ani náhodou. proto jsem dal stejné náklady do uvozovek. Provozní náklady jen na ohřev vody 4500kWh x 3Kč =13.500 Kč roční potřeby v elektřině, v plynu cca 10.000Kč a s tepelným čerpadlem (aktivní rekuperací) cca 5.100 Kč. I proti plynu jsem na roční výhodnosti kolem 5.000 Kč a návratnost řešení 5-11 let, podle ceny, kterou Vám prodejce poskytne. Je potřeba rozebírat jednotlivé položky, porovnávat. Berte můj rozbor jako začátek, můžeme to různě poupravit a doplnit. Od toho jsou ta čísla, bez nich se nikam neposuneme.Gabriel píše:ak by som však prestavoval a plyn aj kotol mal,alebo by som chcel vyriešiť len rekuperáciu alebo len chladenie,do aktívnej rekuperácie by som nešiel.Mať doma aj plyn aj VP 18 K je ako mať 3 autá v garáži a voziť sa na jednom.Učite by tam bol najvačší efekt,v lete teplá voda zadarmo chladením a v zime zohrievanie vody plynom,ale tie počiatočné náklady![]()