Ako vykurovat NED: 25kWh/m2;180m2;2,8kW tep. strata

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od tomas111 » 12 srp 2013, 09:38

Dakujem to znie dobre. Este mam dotaz na umiestnenie VP18. Mam na to priestor v nevykurovaniej pivnici. V zime tam nemrzne - ale teplotu neviem odhadnut - -ratam, ze 8 stupnov tam bude, mozno aj viac. Je to vhodne prostredie na umiestnenie masiny?
tomas111

od jarka » 12 srp 2013, 12:30

Všetko má svoje pre aj proti ;)
Ak ju dáte do pivnice, tak síce nebudete mať problém(ik) s z hlukom od jednotky a ešte si tú pivnicu aj mierne prikúrite, tak jej tam suma sumárum nebude zima (ventilátory a kompresor sa živia elektrinou a okrem mechanickej energie ju menia aj na teplo, že?). Avšak podľa topológie Vášho domu a z toho vyplývajúcej topológie VZT rozvodov a rozvodov teplej vody to môže mať aj "spoustu drobniček" (že, SFO?).Svojho času som tu spovedala p. Šperla ohľadom strát tepla z nádrže vody do okolia, ukľudňoval ma, že VP18 majú dobrú izoláciu, no ale predsa len - čím v chladnejšom prostredí zásobník je, tým je väčšia deltaT, tým ochotnejšie teplo prestupuje do okolia :evil: ...
Konkrétne - ak by sme ju my dali do pivnice (je pod garážou a garáž nie je pod domom, len naň naväzuje), tak by to znamenalo dlhé a zložité VZT vedenia (tlakové straty) a tiež dlhé vodovodné potrubia (straty tepla teplej vody). Takže niečo za niečo - bude v kúpelni v strede 1.NP a ešte k tomu vedľa spálne, ja spím ako poleno, tak sa hluku nebojím :) a komu to bude vadiť - dom má šte veľa možností, nech si nájde svoje miesto v inej :twisted: Ale rozvody budú takmer do "hviezdy" :lol: :lol:

P.S. V štádiu projektovania domu by sme určite boli vedeli naplánovať rozumnejšie umiestnenie, ibaže rozhodnutie o použití aktívnej rekuperácie sme urobili až popostavení hrubej stavby domu.
jarka
přispívající
přispívající

od tomas111 » 12 srp 2013, 22:09

Dobry vecer - dakujem za pripomienky. Pivnica je pod domom a vzduchotechnika sa teda predlzi o jedno poschodie cize 2,5m a vyusti priamo hore do prizemia.

Vlhkost - vadi/nevadi jej pripadna vyssia vlhkost v pivnici? Dakujem.
tomas111

od jarka » 12 srp 2013, 22:41

Elektronika - má radšej vždy málo vody v lufte ;)
Skriňa - no neviem, ako dlho vydrží dánska povrchová úprava, ale naša Whirlpool pračka v kúpelni vo vode nestojí a aj tak hrdzavie :roll:

Keď už bude jednotka v pivnici, urobte predsa aj v tej miestnosti odťah, jednotka dostane vlhkejší - "výživnejší" luft pre aktívnu rekuperáciu :) , aj keď na druhej strane studenší... takže z toho pohľadu chudobnejší... no, skúste si to namodelovať (mentálne aspoň), ale rozumný pohyb luftu aj v pivnici v každom prípade by mal/mohol byť .
jarka
přispívající
přispívající

od Sukey » 13 srp 2013, 10:31

Jestli se to vydaří pak se v domě celkově změní prostředí a i vzduch bude vlhčí, na druhou stranu bude vzduch v pivnici sušší, mám pravdu?
Sukey

od tomas111 » 13 srp 2013, 21:57

aha - az teraz som to pochopit - navrhujete privod vzduchu robit priamo v pivnici? Aby nasaval vlhky vzduch? A zabili by sme dve muchy jedou ranou - zabezpecili privod vlhkejsieho vzduchu pre rekuperaciu a interier a zabezpecili by sme aj odvetranie pivnice. To znie vyborne. :D rozumiem tomu spravne?
tomas111

od jarka » 14 srp 2013, 22:00

to Sukey:
Jestli se to vydaří pak se v domě celkově změní prostředí a i vzduch bude vlhčí, na druhou stranu bude vzduch v pivnici sušší, mám pravdu?

Nie, nepochopili Sme sa - nebudeme predsa transportovať vlhkosť z pivnice do domu :evil:
Vetráme ČERSTVÝM vzduchom zvonky, len prefiltrovaným, prípadne dohriatym. Keď bude vonku mráz, tak aj suchým :cry:
jarka
přispívající
přispívající

od jarka » 14 srp 2013, 22:33

To Tomáš111:
aha - az teraz som to pochopit - navrhujete privod vzduchu robit priamo v pivnici? Aby nasaval vlhky vzduch? A zabili by sme dve muchy jedou ranou - zabezpecili privod vlhkejsieho vzduchu pre rekuperaciu a interier a zabezpecili by sme aj odvetranie pivnice. To znie vyborne. :D rozumiem tomu spravne?

Nezabili :evil:
tiež Ste to nepochopil - platí to isté, čo vyššie pre Sukey - vlhký/ vlhkejší (čo už je tu relatívnejšie, že ? ) len do mašiny, vyžmýkať energiu a šup s ním z domu!!!!
princíp tu :
http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... 5&Itemid=5

S tým preháňaním vzduchu z interiéru cez pivnicu by som bola opatrná... to je ten prípad na mentálne modelovanie - ako by to malo počas prevádzky v dome vyzerať? Má zostať v pivnici tých ca 8 st. C? Vzduchotesne oddeliť a neumiestňovať teplovyvíjajúce zariadenia ...
Alebo je obytná časť a pivničná vzduchotesne neoddelená, ale to tam neuskladníte krumple :lol:
Ak tam budete skladovať kožuchy a kufre, O.K. - prevetrávať treba :)
U nás je to navrhnuté tak, že toľko kubíkov, koľko sa vetraním privedie do pivníc, toľko sa odťahom aj odvedie, tak ak sa to tak zareguluje, nemal by tam byť ani podtlak, ani pretlak, tak by sa pivničný luft s tým v dome (ak obyvateľstvo nebude zabúdať pootvárené dvere) nemal miešať, leda až v potrubí pred jednotkou :) V zime počítam, že vetrací vzduch do pivníc prinesie aj trochu tepla, adekvátne sa doreguluje kúrenie, v lete však môžu nastať dva kritické prípady a to mám ja teraz "brouka" v hlave.
1. Chcem použiť v lete chladenie v obytnej časti - asi dám domontovať servoklapku na prívod vzduchu do pivnice - obava, že by sa luft v pivnici mohol dostať pod rosný bod
2. Vonku sú trópy (teplo a vlhko) alebo riadne upršané leto - vetrací luft mi do vychladenej pivnice dovlečie toľko vodnej pary, že sa to v pivnici zasa zvrtne pod rosný bod...

Teraz nemám čas, ale chystám sa takéto kritické stavy podrobnejšie premyslieť...
jarka
přispívající
přispívající

od Sukey » 06 pro 2013, 15:14

aha tak to jsem tedy byla zcela vedle... :lol:
Sukey

od VencaOL » 25 dub 2014, 13:21

Leon píše:. Pomocí aktivní rekuperace, bojleru s TČ nebo jakéhokoliv jiného TČ vzduch-voda (všechno je to v principu to stejné), ohřejete vodu 3x levněji než elektřinou

Pomocí aktivní rekuperace nebudete mít TUV 3x levněji, pokud budete nasávat vzduch z domu. Tu energii, kterou z domu vezmete tam zase musíte dotopit........
VencaOL

od Mathilda » 25 dub 2014, 17:44

VencaOL píše:Pomocí aktivní rekuperace nebudete mít TUV 3x levněji, pokud budete nasávat vzduch z domu. Tu energii, kterou z domu vezmete tam zase musíte dotopit........
To je zase hloupost. Já myslel, že už je to všem jasné a asi není.
To je jako byste řekl, že žádná rekuperace Vám nic neušetří, protože berete energii z domu na ohřátí přívodního vzduchu a zase ji tam budete muset vracet.
Z domu, pokud se tam nechcete dusit ve vlastním smrádku, musíte nějaký ten vzduch vypouštět. Jde jen o to, jestli si to již jednou zaplacené teplo znovu využijete nebo ho vypustíte ven.
Úplně sedlácky.
Když půjdete na velkou, ledové lejno nevytlačíte. S tím se průměrně živý člověk musí smířit. Když teplo z toho lejna využijete, určitě na tom budete líp, než ten, kdo ho jen tak spláchne.
Aktivní rekuperace dokáže vyždímat energii z odpadu a použít jí na ohřev TUV. Je už jedno, jestli tím odpadem je lejno nebo vydýchaný vzduch.
Z domu by mělo jít při slušném větrání zhruba 100 m3/h ohřátého smradu...stejně jako ze zdravého člověka jedno lejno za 24 hodin. Je přeci jasně zřejmé, že ušetří ten, kdo teplo z odpadu využije. Doplnit čerstvý vzduch do domu a něco dobrého do břicha budete muset stejně.
Mathilda
přispívající
přispívající

od VencaOL » 28 dub 2014, 15:49

Mathilda píše:
VencaOL píše:Pomocí aktivní rekuperace nebudete mít TUV 3x levněji, pokud budete nasávat vzduch z domu. Tu energii, kterou z domu vezmete tam zase musíte dotopit........
To je zase hloupost. Já myslel, že už je to všem jasné a asi není.
To je jako byste řekl, že žádná rekuperace Vám nic neušetří, protože berete energii z domu na ohřátí přívodního vzduchu a zase ji tam budete muset vracet.

Právě, že mě to jasné je. Rekuperace mi vrátí cca 50% tepla ohřátím přívodního vzduchu. Pokud použiji aktivní rekuperaci, která mi tímto teplem ohřeje vodu, tak mi logicky chybí teplo na ohřátí přívodního vzduchu, které musím dotopit. Jediný tepelný zisk, který mám je z rozdíl u teplot mezi venkovní a teplotou mnou vyfukovaným vzduchem.
Z domu odvedu 100m3 o teplotě 21°C a rel vlhkosti 45%, tyto v aktivní jednotce ochladím na 0°C a získám přibližně 1300Wh včetně skupenského tepla. Do domu přivedu 100m3 vzduchu o teplotě 5°C a rel. vlhosti 65%, tento ohřeji a odněkud se mi do něj odpaří voda, na to potřebuji cca 800Wh. Energetický zisk je 500Wh, kompresor má výkon 500W, takže mám vodu jenom 2x levněji než při ohřevu napřímo.
VencaOL

od KorDa » 28 dub 2014, 23:05

VencaOL píše:Právě, že mě to jasné je.
Vážený pane, není Vám jasné vůbec nic. Přečtěte si zdejší výklad od Martina Šperla, to je jedno z nejvýstižnějších vyjádření.
viewtopic.php?f=18&t=200
Pokusím se to jen v kostce shrnout.
Vzduch, který je z domu odvětráván obsahuje energii obrazně řečeno 100 svíček.
Proti tomu k ohřátí stejného množství mnohem suššího vzduchu v zimě, který vháníte do domu, stačí jen energie 40 svíček.
Abyste mohl z odpadního vzduchu energii získávat, máte dvě možnosti:
a) ochlazením (nejběžněji deskové výměníky ) tzv. pasivní rekuperace,
b) změnou skupenství vzdušné páry na vodu - kondenzaci tzv. aktivní rekuperace.
Jelikož se rekuperací díky neznalosti technologií a fyziky myslí povětšinou jen na senzitivní teplo - což je jen zisk ochlazováním pasivní rekuperací, udává se účinnost jen této složky. Vyjádřeno svíčkami i kdybyste dosáhl teoretické 100 % účinnosti zisku senzitivního tepla, z možných 100 svíček tvoří senzitivní teplo menší část asi 40 svíček. Zbytek energie byste použitím jen pasivní rekuperace i tak vypustil ven z domu. Zbylou energii 60 svíček můžete získat jen kondenzací a tedy aktivní rekuperací.
Vy tvrdíte, že použijete pasivní rekuperaci s 50% účinností a z možných 40 svíček, získáte 20 svíček. Pokud byste se s tím spokojil, energii 80 svíček ztrácíte.
Ani aktivní rekuperace nezíská zpět vše, ale dokáže k pasivní rekuperací získaným 20 svíčkám přidat dalších 50. Celkem máte tedy k dispozici energii 70 svíček. Na ohřátí vzduchu přívodu stačí 40 a Vám ještě 30 svíček zbývá. Co s nimi? Buď ohřejete vstupní vzduch na vyšší teplotu než odtahujete a nebo ohřejete TUV.
Žádný zázrak. Není to jen o Vámi uvažovaných rozdílech teplot, ale a to mnohem zásadněji o rozdílu vlhkosti vzduchu uvnitř a venku v zimním období.
Energie svíček a jejich poměrů je samozřejmě jen ilustrativní pro snadnější pochopení.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od zumik » 29 dub 2014, 08:52

Kvalitní pasivní rekuperace při venkovních teplotách okolo nuly taky zvládne odebrat nějaké to kondenzační teplo. A nebo tam je odvod kondenzátu u pasivních jednotek pro srandu králíkům?
Já jen aby jsme to uvedli na pravou míru.
zumik
přispívající
přispívající

od gagarin » 29 dub 2014, 23:55

Kondenzační teplo je důležitý, kde vzniká, kdy a jak ho lze využít. Určitě se uvolňuje i v pasivním výměníku, ale jde o to, co ohřátí výměníku způsobí. Ohřívá se současně přívod i výfuk. V každém případě bez TČ (aktivní rekuperace) není možné v pasivním výměníku využít celý zpětně získaný potenciál.
gagarin

od VencaOL » 02 kvě 2014, 14:36

KorDa píše: Vážený pane, není Vám jasné vůbec nic... .

Já netvrdím, že to tak není. Jenom tvrdím, že aktivní rekuperace mě vodu ohřeje 2x levněji, nikoli 3x, jak se všude uvádí. Z vašeho příkladu mi zůstane energie 30 svíček, těmi ohřeji vodu. Ale k tomu, aby mi zůstala musím dodat energii čerpadlu a ta je zhruba stejná, jako mi zbyde na ohřev, tzn. 30 svíček. Takže 30 svíček zaplatím a 30 mám zdarma. To je 2x levněji, než topná tyč.
VencaOL

od Ferin » 02 kvě 2014, 15:24

VencaOL píše: Takže 30 svíček zaplatím a 30 mám zdarma. To je 2x levněji, než topná tyč.

Pokud by to bylo takto, tak to je 1x levněji, než topná tyč (čili COP 2), pokud mě má matematická duše nešálí, ne?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od KorDa » 02 kvě 2014, 17:20

VencaOL píše:Já netvrdím, že to tak není. Jenom tvrdím, že aktivní rekuperace mě vodu ohřeje 2x levněji, nikoli 3x, jak se všude uvádí.

Příklady se svíčkami jsou jen orientační. Důležité je, co změří nezávislá a certifikovaná zkušebna. Pokud ta uvede, že při ohřevu vody je COP vyšší jak 3, znamená to ohřev vody 3x levněji než přímo elektřinou. Zde by to šlo dokonce zaokrouhlit na 4 x výhodnější ohřev.
COPvoda.png

V reálném provozu jsou podmínky horší a samozřejmě i lepší, proto hodnota +/- kolem 3 je v pohodě.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

Předchozí

Zpět na Ekonomika