zumik píše:Nevím proč bych nemohl porovnávat pasivní rekuperačku s bojlerem na elektřinu a aktivní rekuperačku s ohřevem TUV.

Návštěvník píše:To přeci není o nějakém zázraku techniky, pokud ale budete objektivní, tak musíte uznat několik zásadních rozdílů.

zumik píše: napříkal u aktivní rekuperace mi spíš naopak vadí, když mi bude foukat do místnosti vzduch o vyšší teplotě, než jaký odvádí, jelikož mi to znemožní pustit podlahovku.
zumik píše:Navíc si moc neumím představit, jak bych větral v přechodném období v noci, kdy je venku 10°C, aktivní rekuperace mi bude foukat do domu například 25°C teplý vzduch a díky nízkým strátám domu budu mít v ložnici 22°C to pro mě není komfortní.

zumik píše:Dále nechci aby mi ohřívala TUV, jelikož ohřátí dřevem mě vyjde levněji. Dále se mi nelíbí, že to žere hodně elektřiny.

Topení kusovým dřevem nemůžete srovnávat s plně komfortním bezobslužným systémem. Ty jsou v zásadě jen tři: tepelné čepadlo, elekrický nebo plynový spotřebič a centrální zásobování teplem. Plné srovnání ekonomiky provozu by opět vyžadovalo porovnání faktury za teplo v uvedených třech způsobech automatizovaného topení a nákladech na dřevo. Vedle samotné ceny dřeva je to samozřejmě náklad na jeho zpracování, denní manipulaci, skladování, dopravu. Reálné srovnání by muselo vypadat tak, že vám někdo bude denně chodit zatápět nebo udržovat oheň, zajišťovat palivo. Pokud tuhle část zajistíte vy, neztrácí se cena, jen si zkreslíte náklady a stáváte se na část úvazku dobrovolným a neplaceným zaměstnancem energetických společností. Pokud byste si ,byť jen fiktivně pro výpočet, za obsluhu kotle zaplatil, nemůžete se dostat pod cenu rozumě navržených plně automatizovaných systémů.zumik píše:vytápění bude podlahovkou s kotlem na kusové dřevo.
Ferin píše:Ale tak to přece není. Z aktivky poleze to, co si nastavíte. Tedy ideálně to, co pro vás bude komfortní.
Ejhle, z nevýhody je najednou výhoda.
BobTheBuilder píše:Aj v lete budete vodu ohrievať kotlom na drevo ?
Spotreba elektriky je vynaložená účelne, s COPom 2-3.
... to kúrenie drevom nie je moc o komforte

Aktivní rekuperace, která jen větrá, jsou dva druhy. Jen aktivní (například NILAN VPL15) a nebo kombinace aktivní + pasivní (NILAN Gott 2600). Pokud vezmeme Gotta, tak je to jasné, využijete výhody obojího systému. Chladíte, topíte a nebo jen větráte dle vlastní vůle. VPL 15 má teaké regulovatelnou maximální teplotu, jednoduše nepoběží kompresor, když nebudete chtít topit. Když se to srovná cenově, tak pasivní rekuperace o stejném výkonu a srovnatelné kvality (např. Paul Novus 300) stojí na http://eshop.martinek-rekuperace.cz/ind ... r=category 72.618 Kč bez DPH a to tam mají ještě dražší. Přidáte-li k tomu elektrický předehřev za 10.000 Kč, dostanete se na 82.618 Kč bez DPH. Proti tomu aktivní NILAN VPL15 stojí 89.000 Kč a NILAN Gott 109.000 Kč. Rozdíl je tedy zanedbatelný a aktivní rekuperace nezamrzá, má větší účinnost a nabízí chlazení. Samozřejmě můžete mít jednotky pasivní levnější a rozdíl bude větší, nicméně s nižší cenou, klesá i kvalita a renomé značky. Najděte nějakou certifikovanou srovnatelnou jednotku, přidejte předehřev a srovnejte ceny.zumik píše:Pokud se bavíme o aktivní rekuperaci, která pouze větrá, tak nastaveni nižší než nejvyšší teploty pro mě znamená ztrátu. Nebo kam jinam ta jednotka to teplo předá aby ho nemusel pustit ven? Samozřejmě pokud jednotkao hřívá vodu, tak tam to je něco jiného.
Pořád nevím, co považujete za cenově srovnatelné pasivní jednotky, ale když vyberu z těch lepších, bude cena kolem 50-60.000 Kč + předehřev 10.000 Kč, máte jen za pasivní větrání zhruba 70.000 Kč. Jste-li ochoten oželet chlazení, první aktivní jednotka s ohřevem TUV NILAN VP18 stojí 139.000 Kč, rozdíl tedy necelých 70.000 Kč. Pokud za takové peníze pořídíte solární systém kompletně s montáží, všemi konstrukcemi, vedením atd., protože v aktivní rekuperaci s TUV již tohle vše máte, budete na svých. Provozně solár a TČ lze srovnat pouze celoročně. Je logické, že při svitu slunce solár nespotřebovává prakticky nic, ale celoročně je to už jiné. Při počtu slunečně využitelných dní se dostáváte k poměru cca 1:3 a to je podobné jako u TČ (aktivní rekuperaci) v ročním úhrnu.zumik píše:V létě nejspíš pojedou soláry. Které jsou pořád investičně levnější, než je rozdíl mezi aktivní rekuperací s ohřevem TUV a pasivní rekuperací a také mají nižšší provoz.

zumik píše:Pokud se bavíme o aktivní rekuperaci, která pouze větrá, tak nastaveni nižší než nejvyšší teploty pro mě znamená ztrátu. Nebo kam jinam ta jednotka to teplo předá aby ho nemusel pustit ven?
zumik píše:V létě nejspíš pojedou soláry. Které jsou pořád investičně levnější, než je rozdíl mezi aktivní rekuperací s ohřevem TUV a pasivní rekuperací a také mají nižšší provoz.

Podívejte se na na tohle vlákno viewtopic.php?f=21&p=9133#p9133 User je ochoten zaplatit za pasivní jednotkuzumik píše:Ono je to vždy o tom co se porovnává a .... je dle mě nenávratná. Z důvodů které jsem tu psal.

kurda píše:nejlepší je větrat oknem a ušetřit za rekuperaci úplně!.Jestli stojí pasivní 100 tisíc a aktivní taky tak, je nesmysl řešit aktivní nbeo pasivní ale jestli rekuuperaci ANO-NE.

kurda píše:nejlepší je větrat oknem a ušetřit za rekuperaci úplně!.Jestli stojí pasivní 100 tisíc a aktivní taky tak, je nesmysl řešit aktivní nbeo pasivní ale jestli rekuuperaci ANO-NE.