proč by si někdo do pasivního domu dával tak nevýhodnou sazbu EE? Do běžně velikého pasivního domu zavádět plyn je zcela zbytečné. 150m2 (běžná rozloha) x 15kWh/m2 (maximální roční spotřeba na vytápění) = 2,25MWh. Když uděláte vytápění na elektřinu, získáte sazbu D45d (přímotop), bude 1kWh stát 2,50 Kč a máte 20 hodin levného tarifu na všechny ostatní spotřebiče v domě.
Při srovnání s cenou plynu 1,70 Kč /1kWh je to jen 0,80 Kč rozdílu a to nezahrnuji slevu na ostatní spotřebiče. Při roční spotřebě 2,25 MWh je úspora na plynu 1800 Kč ročně. Plyn potřebuje na vytápění navíc přípojku (elektřinu dělám v každém případě), kotel, komín, revize a teplovodní rozvod (cena cca 150.000 Kč). To v pasivním domě se dá zvládnout přímotopy nebo topnými rohožemi za polovic. Jen na investici ušetřím 70.000 Kč a možná víc tisíc. 70000:1800 =39 Plyn by se mi v takovém případě vracel za 39 let.
4technik píše:Zaprvé jsem psal o podtlakovém režimu u pasivní.
Proč běžela nějaká rekuperace v podtlaku? To by Vám ani ta pasivní nefungovala. Právě pro pasivní rekuperace je potřeba, aby proudy vzduchu byly co nejvyrovnanější. Zapomeňte na podtlak, srovnávejme běžný chod jednotek.
4technik píše:Pokud trváte na svém Nilan, pak byste tedy měl zvolit VPL15, protože to je u Nilan nejlevnější aktivní rekuperace
Je potřeba uvést jednu věc. Nejsem technik, jako Vy, já jen tyhle věci prodávám a jsem více ekonom, prodavač. Když se podívám do soupisu náhradních dílů, jsou ve VPL15 a VP18 naprosto shodné ventilátory i kompresory. Přikládám spotřeby (naleznete na stránkách výrobce Danfoss)
Proto ani není třeba uvažovat, kam zpětně získanou energii použiju. U VPL15 to půjde všechno na dohřev vzduchu, tedy na snížení spotřeby za vytápění. Vodu neohřívá a nezapočtu ani úsporu na chlazení, aby to nemátlo.
4technik píše: Za druhé jako výše - žádný ohřev vody z rekuperace neuvažujeme. Stejně tak neuvažujeme chlazení z důvodu reálného porovnání, ale pouze topnou sezonu jako takovou. Proto počítejme u aktivní 0,65kW x 12h x 200dní = 1565kWh x 5Kč = 7800Kč, díky CROP 3 jak uvádíte získáme za tu dobu za 7800Kč 4700kWh, tedy 1,66Kč vyjde 1kWh
Opravme tu sazbu EE na běžnější D45d a 4700 kWh získáte za 3912 Kč, tj.
1kWh za 0,83 Kč 4technik píše:a to neuvažujeme ztráty na vedení do daných místností, to by s tím sakra zatočilo v průměrném provedení rozvodů a dané teplosměnné ploše, které rozvody dosahují...
Pokud neuděláte vedení VZT venkem nebo půdou, kam by se to teplo podělo? Proč by to měla být ztráta?
4technik píše:Ale když to porovnáme oproti pasivní rekuperaci, která jak jste spočítal získá zpět za 100 dnů 1000kWh
Aby se to dobře srovnávalo, zůstaňme u stejného výrobce a stejných ventilátorů. Tím je můžeme odečíst na obou stranách a rozdílem je jen příkon kompresoru.
Teď konečně jasnější porovnání. Zapomeňme na vodu a berme jen vytápění. Dům úplně bez rekuperace by potřeboval při větrání oknem 5000 kWh (tepelné ztráty prostupem a větrání 50:50).
Pasivní rekuperace zpět získá zdarma 1000 kWh a zbytek 4000 kWh dotopíme plynem (1,70 Kč/1 kWh) za 6.800 Kč.
Aktivní rekuperace zpět získá 4700 kWh za 3901 Kč (0,83 Kč/1 kWh) a zbytek 300 kWh dotopíme přímotopem za 750 Kč (2,50 Kč /1 kWh).
Celkově tedy vyjde pasivní + plyn
6.800 Kč vs. aktivní + přímotop
4.650 KčTo znamená o 2.000 Kč levněji a při menších pořizovacích nákladech.
Aby bylo porovnání pořizovacích nákladů co nejpřesnější, pasivní od Nilanu Comfort 300 je proti VPL15 o 33.000 Kč levnější, ale pořizovací náklad na vytápění plynem se o 70.000 Kč prodraží. To znamená, že sestava VPL 15 + přímotop se vyplatí.
Kdybychom porovnali jen pasivní vs. aktivní a v obou případech dotápěli přímotopem. Vyšlo by, že
pasivní rekuperace zpět získá zdarma 1000 kWh a zbytek 4000 kWh při dotápění přímotopem (2,50 Kč/1 kWh) za 10.000 Kč. To by bylo oproti aktivní s přímotopem ročně o 5.350 Kč dráž. Zvýšený pořizovací náklad (33.000 Kč) se rozpustí do 6 let. Dále už mám provoz levnější, nemluvě o luxusní funkci chlazení, kterou mi pasivní jednotka nenabízí.