Hned na začátku jsem napsal, že je těžké obecné posuzování, souhlasím s Vámi. Mně se jednalo o určitý nástin variant.4technik píše:a také každý nestaví pasivní dům
U podlahové topné rohože k žádnému přepalování nedochází. proto jsem také uvažoval o celkové investici 70.000 Kč. U plynu jen kotlem nezatopíte. Musíte mít obvykle teplovodní rozvod, nějaký komín..předpokládat plyn na hranici pozemku. To suma sumárum pod 140.000 Kč dáte jen těžko.4technik píše:nevýhody jako přepalování prachu, vysoušení vzduchu.
4technik píše: Proto si lidi dávají plyn a ne elektřinu, kterou byste jim zde doporučil
V první řadě bych doporučil postavit dům, který nebude potřebovat 12MWh roční spotřeby při 150m2. To se ani do budoucna stavět nebude smět. Doporučil bych stavět domy pasivní, tam za vytápění takového domu nespotřebujete více jak uvedených 2,250 MWh. V nejhorším nízkoenergetický a ani tam to nepřekročí 7,5 MWh za rok.
Ale vůbec ne. Jenže Nilan ECO nejde porovnávat s Nilan VPL, to je úplně jiná třída. Nemůžete srovnat Mercedes ML s Ačkovou řadou.4technik píše:U pasivních jednotek zase berete dražší Nilan Comfort. Když chcete prodávat Nilan, tak musíte vědět, že existuje levnější Nilan Eco, na kterou jste nějak pozapomněl? Jako kdyby to byl nějaký šunt.
Jistě, ale v podtlakovém režimu pasivní rekuperace nerekuperuje nebo s velmi malou účinností.4technik píše:Že existuje a proč jedou někdy jednotky na podtakový režim?