od broookes » 21 kvě 2024, 21:41
a) díky reku běžící 24/7/365 mám celoročně zajištěné zdravé klima v domě. U reku vůbec nemá smysl na prvním místě řešit nějaká úspory... tady jde o život. Kdo nechce skončit v 50 letech s druhým infarktem, musí v dnešních utěsněných domech mít strojní větrání, bez výjimky, jinak v té ložnici nakonec opravdu skape. Ale když už jsme u těch úspor, tento typ reku mi za cenu pár piv zajistí to větrání na stálo a prakticky bez rizika poruchy. Jasně, na pár hodin ročně zapne předehřev, aby nezamrzla, když zrovna (dnes už výjimečně) přijdou větší mrazy... spotřeba té protizámrazové ochrany ale bude naprosto zanedbatelná, to už mi víc sežere nonstop běžící router, a především bude naprosto neporovnatelná s fakturou, která by přišla za tu aktivku, ze které se panenky dost protočí.
b) díky TČ mám celoročně zajištěnou TUV za hubičku. Vzhledem k možnosti ho napojit na jakýkoliv velký zásobník (dle mojí potřeby) mám jistotu, že můžu celoročně natápět TUV jen na 40 stupňů (víc nikdy nikdo nepotřebuje a legionellu pravidelně spálím přetopením), takže s maximální možnou efektivitou při skvělém SCOP. Ve srovnání s Nilanem, který by musel topit na 65 a víc, aby se vykoupala celá rodina, při minimálním SCOPu, je ta voda v podstatě zadarmo, byť on uvádí, že u něj to zadarmo je... no není... zadarmo to je pouze do chvíle, kdy jeho chladící schopnost stačí, což je stěží v přechodném období, a to ještě omezeně.
c) topení je opět za nejnižší možnou cenu, jakou lze dosáhnout. Nic levnějšího, než podlahovka s TČ země/voda prostě není.... ani pelety ... za cenu jejich zásobníku, co bych musel vybudovat, mám vytopeno na desetiletí dopředu.
d) a to nejlepší na závěr... je úplně jedno, jak se bude vyvíjet klima, je jedno, jestli jsem dostal chuť uprostřed července na krocana k obědu, je jedno jestli přišla na oběd celá familie až do pátého kolene, vždycky mám jistotu, že v každém pokoji budu mít maximálně takovou teplotu, jakou chci, ani víc, ani míň. Nilan chladit dokáže, ale velmi velmi velmi omezeně (vlastní zkušenost) ... podobně omezeně jako chlazení podlahou je to dobré na dlouhodobé snížení teploty o třeba stupeň/dva, ale naprosto nedokáže reagovat a vyřešit náhlé zisky... na to nemám absolutně výkon/rychlost reakce. O tom, že by dokázal uchladit druhé patro si můžem nechat zdát jen vlhké sny... tam bude totálně marnej,.. horko těžko pomůže v bungalovu, a i tam jen v přechodném období. Nárazové velké zisky nebo horka posledních lét jsou daleko nad jeho možnosti, zatímco i ta nejšitovější klima nemá ani s jedním nejmenší problém... a na její bezplatný provoz by stačila snad i sestava balkonové fotovoltaiky z OBI, když už bych ji chtěl mít úplně zadarmo (což ale při tarifu na TČ stejně nepotřebuju a při ceně elektřiny v létě na spotu už vůbec ne).