od Laďa Jaskva » 09 bře 2013, 20:44
Dobrý den. 100.000 Kč za 2 kWp bych rozhodně nedal ( i když předložíte kalkulaci ), jelikož cena panelů tomu neodpovídá. Nicméně, to je naprosto jedno. Účinost 15 % je také celkem nedůležitá, neboť cena panelů klesla a tím pádem úspěšně nahradím účinnost počtem panelů. Důležitá je celková cena za skutečně vyrobenou a spotřebovanou kWh. Že se to všechno ubírá tímto směrem je podle mě naprosto evidentní. Spousta výrobců už vyrábí hybridní bojlery ( AC,DC ), stavby domů se evidentne dostávají do oblasti pasivního standartu. Čili u tak evidentně malých spotřebičů tepelné enrgie na ceně za jednotku tepla ani tak nezáleží, ale musí se vzít v úvahu všechno, co barák a obyvatelé potřebují. Nicméně k využití vnitřních zisků na výrobu teplé vody, mohu akorát říci, že si myslím, když bude energie z FV zadara, tak ji s klidným svědomím vypustím do atmosféry. Sice přispěji ke globálnímu oteplení, ale pouze zanedbatelně. Čili, mě ani tak nezajímá jednotlivost, ale globální řešení, které bude laciné, jednoduché, spolehlivé a jeho životnost bude velmi dlouhá, jelikož tam nebude pracovat kompresor, který je nejslabším článkem celého systému. Ale nijak toto řešení neprosazuji, ale uvádím to jako jednu z možností, která se mě jeví jako velmi dobrá a perpektivní.
S pozdravem Laďa