SFO píše:0.8 * hmotnostní průtok Qm * měrné teplo cp * rozdíl teplot Delta t
markocelo píše:Jak silný by měl být dohřev vzduchu za průměrnou pasivní jednotkou s účinností kolem 80%. Zajímá mě, kolik stupňů budu dohřívat při odtahu běžné pokojové teploty a venkovních -10°C , 0°C +10°C. Počítám s větráním 100 m3/h. Dalo by se to vyjádřit ve výkonu dohřívače?
chyparo píše:10°C , 0°C +10°C, pak za zcela dostačující lze pokládat elektrický ohřívač o výkonu 3, 6, 9 kW (bacha neplést s příkonem!) řízený dle aktuální teploty pomocí nejlépe PI regulátorem a spínaný výkonovým prvkem na bázi PWM.
markocelo píše:chyparo píše:10°C , 0°C +10°C, pak za zcela dostačující lze pokládat elektrický ohřívač o výkonu 3, 6, 9 kW (bacha neplést s příkonem!) řízený dle aktuální teploty pomocí nejlépe PI regulátorem a spínaný výkonovým prvkem na bázi PWM.
Není to moc? Já uvažoval něco kolem 1 kW. Chlapi, nemůžete mi říct ty teploty za výměníkem (třeba i empiricky).
Řízení bych udělal na základě termostatu v místnosti - co by na tom bylo za problém? Je to dohřev.
Laďa Jaskva píše:...zadat kromě průtoku a venkovní teploty i teplotu interiérovou.
markocelo píše:OK: 21°C interiérová teplota, průtok vzduchu 100m3/h a venkovní teplota -10°C. Vůbec se nejedná o odtahy z WC. Je to nebytovka. Prostě tohle je vedlejší. Říkám 100 m3/h. Ja dlouho to během dne to poběží taky neřešte. Jednoduše potřebuji vědět, jak mám nadimenzovat ohřev. Jestli z toho povane 8°C, 10°C nebo 18°C při venkovních -10°C nebo extrémně při -15°C. Je to dohřev, takže je jedno, jestli dovnitř při sepnutí poběží o pár stupňů víc. Chci se vyhnout chladu, nic jinýho. Teplotu dohřevu bych řídil prostorovým termostatem. Chápu, že předehřev se musí držet na nule, ale u dohřevu je mi to jedno. Jednotku jsem nezadával, protože nechci, aby mi tu někdo nějakou doporučoval. V projektech se také udává univerzální větrací jednotka.
mirek píše:Ta ucinnost co jsem psal pro zadani do kalkulatoru je prave z vlastni zkusenosti - jeste trochu poopravim tu ucinnost - je to v rozmezi od 55 do 70% - zalezi skutecne na vlhkosti a mnozstvi vzduchu.
Ok, tak to uvedu primo sem. Provadel jsem nekolik mereni (cca 11) v ruzne casy behem tri dnu koncem prosince. Pri interierove/odtahovane teplote 20-22 stupnu, venkovni teplote od -2 do 2 stupnu se privod cerstveho vzduchu pohyboval od 9,5 do 15 stupnu. Vlkost v dome se v dobe mereni pohybovala v rozmezi od 39-45%.