Měl jsem podobný problém po 8 letech provozu Duplex 330 EC z roku 2009. Při rozběhu ventilátoru to vydávalo řinčící zvuky jako by lopatky ventilátoru dřely o tu plechovou ulitu ve které je uložen. Po rozběhu se ventilátor rotací nejspíš přizvedl a řinčení přestalo. Ložiska by řvali furt, tak jsem usoudil, že to budou silent bloky jak tady píšete. Zkusil jsem odkazy nahoře i fintu na telefonickou objednávku u Gufera. Bohužel nemohu doporučit... Po té co mi pani sdělila že D15 H8M4 / 10mm nemají skladem, tak jsem na blint usoudil, že důležitá bude výška 8mm a závit M4. Nakonec mi pani nabídla D10 H8 M4/8mm, v počtu 12ks, když už ne 100. Cena 23,11 Kč bez DPH a doprava 65. Dohromady nějakých 414,- Kč.
Kdybych to věděl, tak zvolím druhý odkaz FRAMu na http://www.rubber.cz/cs/a/5-silentblok-a-o-15x8.html. jenom 4ks a je to za polovic.
K mému překvapení po demontáži M1 ventilátoru to byl stejný rozměr silent bloku jaký jsem objednal, tak mám do zásoby na další výměny
K samotné demontáži motoru. Pod stropem jednotky je háček který drží plechové krytí ventilátoru, stačí povolit, pak ještě asi 2-3 šrouby na přemostění potrubí uprostřed v místě kde je výměník (jsou přes to nějaká těsnění, jdou odlepit a zase nalepit zpátky). Dost nešikovně jde vyndat celé plechové krytí s ventilátorem a ze zadní strany povolit 4 samořezné šrouby a vyndat motor z plechové "ulity". Pak povolit 4 matice silent bloků a dostat se k nim ze zadní strany po odejmutí krycího plechu. Vyměnit (doporučuji všechny 4 pokud si nechcete dát brzy repete) a pak všechno zpátky. Nezapomenout na podložky. To je vše. V životě jsem to nedělal, jednotka je pod stropem špatně přístupná v malé technické místnosti a celé mi to zabralo i s údržbou (výměna filtrů, dezinfekce výměníku, luxování) cca 1h.
Přikládám obrázky.
Já mněl silent bloky jenom natržené, ale zřejmě i to stačilo. Díky moc za vaše příspěvky, hodně mi pomohli.
Luboš.