Jak zadat účinnost NILAN VPL15 do NZU

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Jaromír2 » 13 úno 2014, 14:05

Prosím o radu. Připravuji žádost do NZU a nevím, jak zadat účinnost u Nilan VPL15. Dostal jsem od dodavatele data a vycházím z požadované ČSN EN 308. Pro výpočet se používá vzorec n = t22 - t21/t11-t22, kde t22 je teplota přívodu, t21 je teplota sání a t11 je teplota odtahu. Po zadání hodnot přesně podle zkušebního protokolu se ale dostanu do účinností 108 až 362%. Protože přívodní teploty jsou hodně vysoko mezi 23 až 49°C, pokusil jsem se udělat korekci příkonu a hodnotu t22 ponížil prodílem Pel,f / 2.qm.Cp, to vychází opět z ČSN 308. Pel,fje příkon celého zařízení s odečtem příkonu kompresoru a řídící elektroniky dle vzorce Pel,f = Pel,t - Pel,c -Pel,co, kde c je příkon kompresoru a co příkon řídící elektroniky. Příkon je zadáván ve W. Qm je průtokové množství v kg/h a Cp specifické teplo v kJ/kgK. Celková korekce mi ale vychází přiliš malá a s celkovou účinností to nehýbe. Zkusil jsem započítat i celkový příkon, což zdvihne W o řád, ale nic. Změnou příkonu Pel,f za celkový příkon Pel,t se korekce projeví poklesem účinnosti například z 322% na 342% nebo ze 193% na 184%. Pořád jsem strašlivě nad 100%. Ani reálná změna průtokového množství nepřiměje účinnost výrazně poklesnout. Cp se v protokolu mění jen v řádu tisícin a výsledek také příliš nevlivní.
Korekcí přívodní teplotu zkrátka příliš nesnížím a tak je účinnost Nilan VPL15 pořád hodně vysoko v průměru skoro 220%. Co s tím? Je to špatná norma pro výpočet účinnosti nebo dělám někde chybu? Auditorský SW Energie LT 2013 mi účinnost 220% nechce vzít.
Jaromír2

od NZU » 20 úno 2014, 00:50

Já to vidím na totální zaostalost normotvůrců, který dělají podmínky pro NZU a neznají aktivní rekuperaci. Zvolí totálně špatnou metodiku a pak se diví nesmyslům, co jim vychází. Není to jenom o aktivní a pasivní rekuperaci, metodika neumí počítat se ziskem entalpie a vůbec si neumí poradit s tepelnýma trubicema. Kombinace HP + VPL15 jim totálně zamotá hlavu. EN 308 na kterou je dotace postavená, počítá jen s teplotama vzduchu na vstupu a výstupu výměníku. Jako byste na olympiádě měřil skoky na lyžích a vecpal by se vám tam skokan s motorovou vrtulí na zádech.
skokan23.jpg
NZU

od KorDa » 20 úno 2014, 11:44

NZU píše:Jako byste na olympiádě měřil skoky na lyžích a vecpal by se vám tam skokan s motorovou vrtulí na zádech.

Já s Vámi souhlasím, ale to není chyba skokana s vrtulí, problém je u rozhodčích, kteří chtějí použít stejnou metodiku pro pasivní i aktivní skok.
Ovšem opět záleží na tom, co považujeme za chybu. Pokud máme ve výsledku měřit délku skoku, změříme délku skoku bez ohledu na to, jakým způsobem jí bylo dosaženo. Tam není chyba žádná.
Metry odrazové hrany k místu dopadu zůstanou metry. Stejně tak u rekuperace bez ohledu na princip jde o to zjistit, kolik energie z odpadního vzduchu se dostane do přívodního. Tam také chybu EN 308 nevidím. To, že podle EN 308 i 100% účinná pasivní rekuperace nevyčerpá všechnu odpadní energii z odpadního vzduchu také nevadí. Podle mě je chyba, že se účinnost neměří jako podíl množství energie odpadního vzduchu vůči množství energie předané přívodu.
Abych se ale vrátil k původnímu dotazu. Zadejte účinnost 99%. Podle EN 308 to není chyba a ENERGIE to vezme.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Ekonomika