od Pepan » 31 říj 2022, 23:25
Začnu od konce. Pade na pade znamená něco dobrý, něco špatný. Chápou snad všichni.
To, že nám v sobotu zvedli telefon je chválihodné, což je snad z příspěvku zřejmé a nechápu, kde jste vzal to invektivum?! Důvodem bylo, že kamarád elektrikář se jal do projektu el. podlahovky vnášet svoje vlastní invence a nenechal si vysvětlit, že v projektu je to jinak. Takže telefonát projektantovi v Evoře stylem: "Pane projektant, tady to máte blbě." "Ne, nemám, protože..(blablabla).." Jo, aha, to jsem blbě pochopil já, kur*a, tak nasle." Vyřešeno.
Ohledně regulačních klapek, přestože tomu nerozumíte, pokusím se vysvětlit. Opravdu není nutné dávat regulační klapku na každou větev, NENÍ! Jedna věc jsou samotné výústky, které sami o sobě většinou umožňují drobnou regulaci průtoku (resp. tlakové ztráty), ale ladit systém jen výústkami je kravina. Druhá věc je projekční a vysvětlím ji na příkladu. Mám-li na trubce např. odbočku (třeba T-tvarovku) je jasné, že průběžná větev má menší ztrátu a průtok v ní bude větší než v kolmé větvi. Chceme-li zajistit v obou větvích stejný průtok, stačí nám JEDNA regulační klapka na průběžné větvi, kterou "vyrobíme" tlakovou ztrátu stejnou, jako je místní ztráta v kolmé větvi a máme hotovo.
U VZT s páteřním rozvodem nám tak v bungalovu stačí 4 regulační klapky namísto původně projektovaných 8-mi (při zaregulování systému bylo vše potvrzeno měřením anemometrem). Projekční řešení by také mělo být co nejjednodušší, aby byl systém spolehlivý, snadno se reguloval, udržoval, měl vysokou účinnost atd. Zkušený projektant to dělá jaksi automaticky a nehoní trubky po celým baráku.
Poslední věcí, kterou rozporujete jsou ceny.
Představu o ceně, za kterou bych si vše nechal udělat na klíč jsem samozřejmě měl a rozhodně nebyla ona čtvrtinová, ale... Bratru 170tis za 100 m2 el. podlahovky a 300tis za VZT byl v té době fakt nářez, plus dalších x-tisíc za projektovou dokumentaci.
OK, pro někoho, kdo se s tím nechce drbat a není mu líto peněz, tak proč ne, bude to bez práce a fungovat to taky bude, což protvrzuje i Vaše zkušenost.