MDa píše:...hlučnost jednotky do okolí je to tak? (tento mě tedy moc nezajímá, jelikož mám technickou mmístnost dostatečně daleko od všech pokojů)
- v mém případě mě zajímá spíše hluk do potrubí - je to tak?
- dle PHI jsou tam velké rozdíly - nejtišší jednotky jsem tam našel od Zehnderu a to propastným rozdílem...
Je tady někdo kdo viděl a slyšel jednotky v akci ? například Brink 325, Stiebel Eltron VRC-W 400, Zehnder E350, NILAN Comfort 308 TOP ???
...
Dobré a především neprvoplánové postřehy.
Pro Vaše další úvahy:
0) nastudujte si (?nejen moje?) příspěvky o decibelech a váhových filtrech hluku,
1) vězte, že platí zákon zachování ENERGIE, tedy vše musíte analyzovat pře ENERGETICKÉ NEVÁŽENÉ dB!!! to jsou akustické miliWatty k prahu slyšitelnosti, dekadický logaritmus ...
2) vybírejte jednotku, která má (na obvyklý objem "pastóšky", tzn. kolem 500 kubíků)
ELEKTRICKÝ PŘÍKON VENTILÁTORŮ do max. 2x100W!
3) uvědomte si, že jednotky s NOMINÁLNÍM příkonem pod 30W jsou k ničemu - nevětrají.
4) kupujte VÝHRADNĚ JEDNOTKY S elektronicky komutovanými motory ventilátorů ("STŘÍĎÁKY", EC, regulovatelné 0V až 10V, ...),
5) zaměřte se na geometrii lopatek ventilátorů.
Až toto "dáte", popojedem
Douška?
Tlaková ztráta vynásobená Objemovým průtokem nám dává AeroMechanický Výkon!
Pokud Vám "venťásek" s obyčejným AC motorem 100W "dá jenom 20W aeromechaniky",
pak se ptejte:
A) to se na motoru "provaří" 80W do tepla?
B) v jakém poměru je ztráta tepelná a hluková?
C) i ten hluk nakonec MUSÍTE PŘEVÉST NA NÍZKOPOTENCIÁLNÍ TEPLO!!!
Důležité je, abyste toho byl vůbec schopen a abyste si nenaběhl na vidle "vykuků", kteří tvrdí, že jejich jednotka je NÍZKOHLUČNÁ.
Mimochodem, porovnávejte hlučnost
z technické dokumentace jednotek.Ty fakt dobré mají hodnoty
uvedené po OKTÁVÁCH, nevážené filtrem A.??? filtr A zahrnuje "necitlivost ucha" k hlubokým a vysokým kmitočtům. Proto jsou "průserové" nízké hluky "číselně" výrazně hezčí (energie, spočtená z LWA je třebas jen čtvrtinou skutečné energie... a že nevadí? noóóó, subakustické kmity nevnímáme uchem, ale celým hrudním košem, například!!! )
Potom vybírejte tak, jaké budete schopen va VÝTLAKY jednotky umístit tlumiče hluku.
- Např. tot hledáte...
Bohužel tady ještě musíte ponásobit "inverzně" to LWA, abyste dostal LW ...
A věřte, že lepší jsou tlumiče NEKRUHOVÉ, ideálně asymetrické a s přiměřenou tzv. MENZUROU.
Potom už jen stačí "celou síť" delogaritmovat a provést vyhodnocení, kde se ztratí kolik miliWatíků ...
Mimochodem, používám na "nahnilém jabku" SW pro měření hluku a je velmi použitelný!
Když vidíte "spektrum růžového šumu" instalované jednotky, hned víte, kde "soudruzi z NDR" udělali chybu.
metball