Nilan VP 18 K - ohrev vody v prechodnom období

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od raphael42 » 17 zář 2019, 10:13

Zdravím.

Mám Nilan VP 18 K EK9, v dome bývame od leta. Vtedy boli horúčavy, jednotka takmer nonstop chladila, s teplou vodou nebol problém. Posledné týždne je počasie také, že jednotka udrží žiadanú teplotu celý deň bez zapnutia kompresora. Najskôr som mal v menu TEPLÁ VODA nastavené KOMPRES na cca 50. To ale znamenalo, že jednotka pri potrebe ohriať vodu v režime TOPENÍ prehrievala dom, v režime CHLAZENÍ podchladzovala a v režime AUTO veselo na striedačku ohrievala a potom chladila. Tak som sa na to vykašľal, nastavil KOMPRES na -- a povolil EL. OHŘEV na tych 50. Takže teraz keď bude treba podľa žiadanej teploty ohrievať alebo chladiť prívodný vzduch, voda sa ako bonus ohreje (keďže jednotka vždy ukladá odpadné teplo do vody bez ohľadu na nastavenia). A nie naopak, že voda bude teplá a ako bonus budem mať v dome príliš zima alebo príliš teplo. Spotrebu meriam iba spoločne pre celý dom, ale mám pocit, že celodenným chodom kompresora, ktorý sa snažil vymačkať teplo z chudobného vzduchu, som oproti občasnému zopnutiu špirály ani nič neušetril.

Riešili ste tento problém? Dá sa to nastaviť elegantnejšie?
Uživatelský avatar
raphael42
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 14
Registrován: 11 dub 2016, 08:11

od raphael42 » 17 zář 2019, 10:48

Malé doplnenie:

- Mám Loxone prepojený Modbusom s Nilanom, ale ešte som sa nedostal k tomu, aby som ho poriadne naprogramoval. Do budúcna chcem skúsiť komplexne riadiť parametre jednotky, ale tipujem, že si tým len ušetrím menenie režimov a teplôt podľa ročného obdobia a počasia.
- Prešiel som fóra, kde ľudia riešia nastavenie ohrevu TUV, ale vo výsledku majú vždy nastavenie, ktoré ohrieva/chladí vzduch aj vtedy, keď netreba.
Uživatelský avatar
raphael42
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 14
Registrován: 11 dub 2016, 08:11

od Zohan » 17 zář 2019, 23:00

V první řadě u VP18 když ohříváte vodu, tak jednotka nutně chladí nebo topí. Tomu nelze nastavením uniknout. Řešení je obyčejná směšovací klapka na přívod vzduchu. Princip spočívá v tom, že čerstvý vzduch z venku se přivede na hrdlo odtahu a jednotku přepnete na režim víc vody. Tím běží jen odtahový ventilátor, jednotka nevětrá, ale jen ohřívá vodu. Když je voda ohřátá, klapka se se vrátí zpět a přivádí venkovní vzduch opět na hrdlo sání a přepnete do režimu komfort nebo energie. Teprve teď přichází na řadu nastavení chodu jednotky, aby bylo eliminováno sepnutí kompresoru. To se dá opět jednoduše. V režimu chlazení nastavíte max. teplotu místnosti na 30 °C, nebo v režimu topení výrazně pod aktuální teplotou v místnosti.

Když máte Loxone, je to brnkačka. Servo směšovací klapky si řídíte mimo jednotku klasicky ON/OFF stykačem nebo relé. Změnu režimu víc vody (Comfort water) přes registr AirFlow.AirExchMode 1100 Air exchange mode, 0 : Energy, 1 : Comfort, 2 : Comfort Water. Změna požadované teploty v místnosti Control.TempSet 1004 100 °C . Změnu režimu provedete na Control.ModeSet 1002 User operation mode select, 0 : Off, 1 : Heat (no cooling active), 2 : Cool (no heating active), 3 : Auto. Je na vás, čemu dáte prioritu a kdy budete chtít ohřívat vodu bez topení/chlazení.
Zohan
 

od raphael42 » 20 zář 2019, 14:18

Ďakujem za radu, pouvažujem nad tým. Ale pravdepodobne na klapku ani nemám miesto. Jednotka má 2,2 m, strop 2,6, sanie a výfuk idú rovno hore do podkrovia.
Uživatelský avatar
raphael42
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 14
Registrován: 11 dub 2016, 08:11

od Yco » 22 úno 2021, 11:07

Zohan píše:... Změnu režimu víc vody (Comfort water) přes registr AirFlow.AirExchMode...


Zohan tu už asi nie je. Má s tým ešte niekto iný skúsenosť? Potreboval by som porovnať nastavenie aktora. Vďaka. :)
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2011, 07:58

od Juraj » 06 bře 2021, 02:43

Ahoj,
mám Nilan VP18k prepojený s Loxone.
Čo by si potreboval?
Uživatelský avatar
Juraj
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 06 bře 2021, 02:39

od Yco » 06 bře 2021, 10:36

Snažím sa automaticky nastavovať režim prietoku vzduchu na základe mnou definovaných parametrov, a neviem prísť na to, akého typu definovať aktor AirFlow.AirExchMode? Mám na mysli nastavenie príkazu a dátového typu. Toto:
screenshot.958.png
AirFlow.AirExchMode Nastavenie
mi nefunguje. Ak, tak viac do SS.

Ďakujem.
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2011, 07:58

od Juraj » 08 bře 2021, 00:35

Ja prostredníctvom AirFlow.AirExchMode nastavujem režim výmeny vzduchu.
Aktor mám nastavený rovnako ako ty (je to analógový aktor):
Screenshot 2021-03-07 at 23.32.32.png

Prostredníctvom Radiobutton-u tam posielam hodnoty:
0 - Usporny rezim
1 - Komfort
2 - Komfort + voda
Uživatelský avatar
Juraj
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 06 bře 2021, 02:39

od Yco » 08 bře 2021, 16:03

Vďaka, @Juraj. Pomohlo. :)
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2011, 07:58

od Juraj » 14 bře 2021, 23:39

@Yco mal by som ešte zopár dotazov k nilanu, predpokladám že ho máš už dlhšiu dobu, ja iba cca 2 roky. Čas som si našiel iba na integráciu do Loxone (všemožných senzorov a nastavení), časovanie stupňa vetrania (deň/noc) a zvýšený odťah (varenie).
Ale chcel by som začať riešiť optimalizáciu a nastavenie zima/jeseň/leto.
Ako to máš nastavené
- riešiš teplo v zime skôr vykurovaním, alebo v prvom rade kompresorom v rekuperácii?
- meníš zásadne niektoreré z nastavení pri prechode zima - leto?
- robíš pravideľnú údržbu, treba niečo kontrolovať?
- na tvoj príspevok som narazil, keď som hľadal aké sú moznosťi upgrade firm-ware a či je vôbec niečo novšie ako mám (prípadne release notes)
Uživatelský avatar
Juraj
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 06 bře 2021, 02:39

od Yco » 15 bře 2021, 14:12

@Juraj:

Ja ho mám už desať rokov. Prvých pár som ani nevedel, že ho mám. :)

Teplo v zime riešim kombináciou, ale skôr vykurovaním.

Nič zásadné nemením, akurát som teraz nastavil, aby som mal v čase, keď je vonku pod určitou teplotou (nastavil som pod 15 stupňov), nemal zapnutý rovnotlaký mód. A takisto aby v čase, keď senzor na dne nádoby (štandardne je prednastavený senzor v hornej časti nádoby) klesne pod určitú teplotu (u mňa 46 stupňov), bol zapnutý mód ohrievania teplej vody.
Okrem toho ešte mám nastavené vetranie tak, že reaguje na najteplejšiu/ najchladnejšiu miestnosť, nie senzor v ovládacom panely. V mojom prípade sa ventilátory zapínajú na trojku, ak je v tej miestnosti viac ako 26 stupňov. Plus, zapína sa pri tejto teplote mód chladenia. Pri teplote pod 22 stupňov v ktorejkoľvek miestnosti sa zapína mód kúrenia. Medzi týmito hodnotami sa iba vetrá na jednotke.

Áno, pravidelne mením filtre. A už mi dvakrát odišiel ventilátor, takže aj ten som dal vymeniť. Mala by sa robiť raz za pár mesiacov kompletná prehliadka. Ja som ju mal zatiaľ len dvakrát.

FW pre VP 18 K sa už nový neobjavil niekoľko rokov, ale poznáš to: nepichaj do... ;)
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2011, 07:58

od Pavelpan » 15 bře 2021, 20:02

VP18 je označení produktové řady, ale existuje několik mnoho verzí a několik generací. Podívejte se například na Škodu Octavia, kolik ta má verzí, také několik generací (LX,GLX,SLX
Laurin & Klement,Classic,Ambiente,Elegance,RS,STYLE,GT,Success,Infern,Tour,Tour trumf
GT....)
Podobně je to s VP18, jestli ji máte 10 let, garantuji vám, že bylo dobrých 20 verzí FW. Už jenom řízení bylo za deset let CTS 600, CTS 602, CTS 700 BP, CTS 700 TP až po současné HMI a nejnovější NUAP (Nilan User App). Podívejte se na Google Play nebo App Store. Nemůžete se dívat jenom na české názvy distributora, já tyhle jednotky montuji už asi 15 let a za tu dobu nám přišla VP18 s originálním dánským značením v mnoha verzích VP18 KFS, VP18 K Sol atd....pořád ji modernizují a vyvíjejí, ale základ se moc vylepšit nedá. VP18 už těžko něčím překonají.
Pavelpan
 

od Yco » 16 bře 2021, 16:26

@Pavelpan: V poriadku. Súhlasím. Máte pravdu.

Pre moju verziu Nilan VP 18 K už dlhšie žiaden nový FW neprišiel. (Na stránke dánskeho výrobcu.) Zvyšoval som ho len raz, po výmene CTS 600 za CTS 602 a pridaní ModBUS -u.
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 58
Registrován: 19 úno 2011, 07:58


Zpět na Ekonomika