Jo už to chápu jak to funguje, tady je nějaký popis pro ostantí
https://heliostar.cz/rd_obecny_popis.pdfNo jo, tak pokud topíš odporově elektřinou, tak se nejde divit té vcelku velké spotřebě. Vcelku logicky v zimě protopíš víc, když se topí než v létě žejo
Upřímně mi přijde topení elektřinou tak trochu jako hřích, zvlášť v dnešní době, kdy se všude cpou tepelná čerpadla a elektřina stojí trojnásobek než v roce 200x.
U TČ máš najednou třetinovou až čtvrtinovou spotřebu (v našich relativně teplých klim. podmínkách) a momentální návratnost TČ je v řádu jednotek let.
Pokud člověk nechce překopávat topení a investovat hodně peněz, tak může (při správné dispozici baráku) velmi jednoduše topit klimatizací s minimální investicí (20-30k). Tohle je přesně můj případ - mám bohužel barák s elektrickou podlahovkou, protože v době stavby se TČ nevyplatilo a elektřina stála kolem 2kč/kwh v NT. V současné době by mi topení elektřinou vyšlo ročně na cca 70+tisíc
Mám v PENB vypočtenou roční spotřebu na topení 14MWh
Momentálně topím tak, že v chodbě je instalovaná obyčejná LG klimatizace a teplo se dostává do pokojů skrz zdi a skrz otevřené dveře. Klima mi s příkonem většinu času kolem 400-500W vytopí celý horní patro a v pokojích se jen lehce dotápí podlahovkou (98% času je vypnutá). Momentálně pokud venku nemrzne, tak stačí klima zapnutá přes den a v noci vypnuto.
Když bych zapnul podlahovku, tak ten průměr 600W je tak na topení jednoho pokoje...
Ve spodním patře se občas přitápí krbem a jinak je tam klima taky. Když se dívám na spotřebu za minulou zimu, tak jsem za klimy u 2MWh a pár metrů dřeva (cca 2-3) s touhle kombinací jsem namísto 70tisíc tak na 15tisicích. A upřímně co jsem tak počítal, tak topit tou klimou je levnější, než krbem (pokud není venku -15°C). Ta klimatizace se mi zaplatila za jednu zimu...
Letos mám na klimy spotřebu 110kWh od začátku zimy. A v krbu se topilo jen asi 2x. A topíme normálka na 22-24°C (s tímhle stylem topení se to blbě reguluje). Mám větši spotřebu na ohřev TUV (kde mám jen odporovou spirálu), než na topení celýho baráku klimama...