Jo no ono kdyby to bylo tak, že jsem si po zvážení všech variant vybral tu elektrickou podlahovku, tak bych s tím asi byl smířen ve stylu "nikdo není nejchytřejší" nebo "v té době to vypadalo jako nejlepší řešení" (ušetříme pár korun, jednoduchá regulace po pokojích atd)
Jenže bohužel tohle se kupoval polo-hotový dům, který se vybral kvůli určitým věcem, ale to el. topení byla nejvýraznější věc co se mi na něm nelíbila a viděl jsem to jako problém hned od začátku. Ale bohužel jsem nedal na svoji intuici dostatečně výrazně a prostě to nějak skousnul s tím, že se to asi tak dělá a třeba to nebude tak hrozný v dobře zatepleným baráku (ačkoliv teď vím, že zase tak úplně super to taky není - 15cm polystyren a velký okna co v reálu teda zase tak moc dobře neizolují).
Konec konců to bylo v době, kdy elektřina v nízkém tarifu pro přímotopné vytápění vyšla na nějakých 2,6kč/kWh se vším všudy, tak jsme si říkali co už no...kdyby to byla blbost, tak se to nedělá. (jo jsem idiot..
)
O to víc mě to štve, protože jsem měl říct "ne díky, upsat se k topení jen elektřinou na věky věků může jen debil" a otočit se hned ve dvěřích....nebo se to mělo ještě před položením podlah předělat. Ale v téhle fázi by se to už asi fakt nezaplatilo (vysekat, vyhodit anhydrit, nový trubky, rozvody, novej anhydrit) . Leda kdybych si nějak opatrně vyfrézoval v podlaze s termokamerou v ruce mezi drátama drážku na trubky a mít to jako takovej "bastl" co by "nějak topil"...no, vrátit se teď v čase do té fáze kdy je to koupený tak to určitě nějak zkusím....ale to už teď je jedno
Mimochodem mluvil jsem cca rok a něco zpátky (taková ta době kdy se řešil strop ceny energií a tyhle lahůdky) se známým co opravoval nějaký starý byt v nezateplené bytovce a ptám se jako čím tam chtěj topit. Říká mi, že si tam dali el. podlahovku...tak jsem na ně čučel jestli si dělají srandu....jako sice je to jen byt, ale zase nezateplená stará bytovka a ještě horní patro....až ho uvidím příště, tak se musím zeptat, kolik protopili
Jo a abych nebyl úplně OT:
Vodní podlahovka může fungovat klidně i s kotlem na tuhá paliva - stačí směšovací ventil co bude řídit teplotu vody na těch 30°C nebo kolik. Ideálně se to kombinuje ještě i s akumulační nádrží, kam si kotel/krb natopí třeba 85°C a z toho se postupně bere pro tu podlahu a klidně den nemusíš přikládat a jedeš jen z nádrže