Dává smysl chladit rekuperační jednotkou Gott 2600 Top?

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Stiffy » 31 kvě 2024, 07:28

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat majitele jednotky Nilan Gott 2600 Top, jestli opravdu tato jednotka v létě chladí. Budeme mít jednopodlažní dům, 125 m2, tepelná ztráta okolo 5kW. Uvažuji o této jednotce jen kvůli možnému dochlazení v létě. Výrobce mi říká, že nás dům by to o cca 5°C v létě ochladilo. Je to možné při chladícím výkonu 3,2 kW? Na jih budeme mit jen jedno okno.

Pokud jednotka o 5°C teplotu nezmění, tak bychom pořídili jen pasivní rekuperaci.

Děkuji
Stiffy

od Jikap » 01 čer 2024, 22:43

To záleží na mnoha okolnostech. Jednotka ochladí 100% přívodní vzduch, to znamená, že na jistotu bude mít pocit příjemně chladivého přívodního vzduchu. To má velký efekt. Ono někdy stačí zapnout nějaký větrák, který nechladí vůbec, ale proudící vzduch už je na chlazení znát. Klasicky bych to přirovnal k efektu vějíře nebo tak něco. Výpočet tepelných zisků a stejně tak reálně potřebných výkonů obvykle moc nenapoví, proto si myslím, že na to formou získané zkušenosti jdete správně nicméně každý dům se chová odlišně.
Jikap

od Stiffy » 12 čer 2024, 22:07

Děkuji za odpověď. Rozhodli jsme se pro pasivní jednotku s tím, že necháme rozvést zateplené rozvody. Kdybychom v budoucnu cítili, že bude dům potřeba dochlazovat, za pár let jednotku vyměníme nebo spíše počkáme do konce její životnosti a po 15 letech ji vyměníme za aktivní jednotku.
Stiffy

od Jikap » 16 čer 2024, 09:14

Asi záleží na tom, kolik ušetříte za pořízení jednotky, ale rovnou se odsuzujete k jistému diskomfortu. S ohledem na běžnou životnost jednotek téměř jistě na deset let. Když už máte kvalitní rozvody a to je určitě velmi rozumný krok, moc nerozumím té snaze ušetřit v porovnání s hodnotou domu prakticky zanedbatelnou částku. U kombinované jednotky můžete chlazení/topení využívat podle vlastní libosti. Můžete jet i jenom na pasivní část. Opačně chlazení nebo topení pasivní jednotka nenabídne. Co se týče výkonu, našel jsem novinku na dánských stránkách Nilanu Combi 400 a ta má ještě větší výkon než Gott 2600. Na českých stránkách zatím není.
Jikap

od Známý » 08 črc 2024, 08:11

Stiffy, pokud máš jen jedno okno na jih, možná by bylo možné zkusit první rok bez rekuperace. A pak uvidíš, jestli vůbec v létě budete potřebovat chladit. Když bude v létě třeba 32°C, tak to jedno okno, než na něho začne svítit, zvenku zakryj prostěradlem. A večer uvidíš, jak se teplota domu pohla nahoru. A jestli by nestačilo mít pasivní jednotku s tím, že přes večer a noc byste chladili bajpasem.

Jikap - argument, že vzhledem k ceně domu je nějaký náklad navíc už zanedbatelný, je nevhodný. Pokud něco nepotřebuji, tak je jedno, jestli je to už jen malá částka, nebo velká. Budu to muset zaplatit tak jako tak. To znamená trávit delší dobu v práci. Když bych měl koupit každou levnou drobnost co mi kdo poradí s tím, že vzhledem k ceně domu je to už jen zanedbatelná částka... To bych pak mohl taky dát třeba 100000kč na afrického mladíka. Jen tak, protože vzhledem k ceně domu je to zanedbatelná částka :)
A k tomu domnělému komfortu bych řekl tolik, že pohodlí má ten, kdo nic nepotřebuje a neuvědomuje si to. Kdo si pořídí různé vychytávky, které mu mají zvýšit komfort, tak se dočká spíše toho, že si ho sníží. A to tím, že furt něco nastavuje a přizpůsobuje se tomu. Protože ani sebelepší umělá inteligence nezareaguje na to, že nastala nějaká potřeba dočasné změny nějakého parametru. A čím déle funguje nějaký režim bez zásahu obsluhy(je nastaveno hodně variant "když/tak" ), tak o to více pak obsluha zapomene, jak ten systém vlastně nastavila a pak se rype "hodiny" v tom nastavení, jak nějakou banalitu dočasně změnit. Pohodlí je to tam.
Známý

od Ježek » 30 črc 2024, 10:47

Okno na jih bych neřešil, otázka zní kolik oken máte na západ?
Ježek

od Jikap » 31 črc 2024, 12:28

Známý píše:To bych pak mohl taky dát třeba 100000 Kč na afrického mladíka. Jen tak, protože vzhledem k ceně domu je to zanedbatelná částka :)

Rozumím, co myslíte, ale takhle to není myšleno. Příklady se ne vždy trefují, musel bych to rozvést tak, že budete přispívat na afrického mladíka tak jako tak, zaplatíte mu výbornou školu, přihlásíte na 19 oborů a na 20 (kterým bude třeba angličtina) ho už nepřihlásíte. Protože ji vlastně někde uprostřed Senegalu nepotřebuje? Ostatních 19 ano? Možná. Já to bral tak, že Stiffy investuje do těch 19 oborů (nechá udělat kvalitní zateplené rozvody), koupí si základní rekuperační jednotku (investice do afrického mladíka) , což se rovná investici množná do zbytečnosti. Mnoho lidí žádného Afričana nepodporuje, nemá žádnou rekuperaci a větrá okny i v úplně novém domě. Často to ještě dopadá tak, že ani lidé neví, že by mohla mít nějaká věc celkem užitečnou funkci. Nemusí to být nutně aktivní rekuperační jednotka s chlazením, kolikrát mi syn na mobilu nebo v počítači ukáže něco, o čem jsem vůbec netušil, že tam mám. Přiznám se, že i v autě mám několik tlačítek s funkcemi, o kterých se jen tak dohaduji, co by mohly dělat. :-) Kdybych se měl vrátit k rekuperačním jednotkám, také jsem před časem vůbec netušil, že by větrací jednotka mohla odpadním vzduchem ohřívat vodu atd.
Jikap

Zpět na Ekonomika