To beru. Mě k reakci vyprovokovalo tvrzení, že se dřevostavba přehřívá.
Za mě je nejlepší možnost mít nějakou cihlu pro udržování teploty a tu pak masivně zateplit. Protože máme úzký pozemek, tak abychom zachovali odstup budovy od kraje pozemku, a zároveň jsme měli co největší vnitřní plochu, zvolili jsme dřevostavbu. Ta má ve stěnách taky izolaci.
Dobře zateplená cihla, pokud bude několik dní třicítky, tak se taky prohřeje. Přes okna, na které svítí slunce, a nejsou za venkovními žaluziemi. Taky záleží, jak jsou ty okna velké. Jestli dvoj/trojskla... A taky záleží, jak se obyvatele camrají dovnitř a ven. No a v neposlední řadě, jaké jsou vnitřní zisky tepla z elektroniky. U nás jede stovatový PC přes den nonstop, několik notebuků od děcek, bojler, lednička furt se něco vaří. Přesto se nedá říct, že bychom se cítili v přehřáté budově.
U vás máte cihlu ještě více zateplenou, než my dřevostavbu. Že má někdo metr izolace na střeše, to slyším poprvé. Ale jsem toho fanoušek.
Je zajímavé, že se ti dřevostavba do rána ochladí o 5°C. To se v létě u nás nestane ani když jsou v noci všechny okna a dveře dokořán. Pokud bych nechal dveře zavřené a okna jen vyklopené, tak teplota klesne tak o 1°C. V zimě jsou okna pozavírané na noc a teplota klesne při +2°C o 1 a při takových -10° o 2-3°C. Ve stropě je 36cm vaty. Nad vatou je to provětrávano.
Dnes bylo 31°C přes den a teplota vzrostla camráním obyvatel z 23,0 na 25,8. Zítra by mělo být až 33°. Počítám, že teplota doma vzroste večer až na 27°. Prakticky nikdy doma v létě nemáme více jak 27°C. S venkovními roletami z jižní strany by ta teplota asi nikdy nepřesáhla 25°. Když nezatáhnu vnitřní žaluzie, tak teplota vzroste až na 28°C. Ty venkovní musí být účinnější. Ale zítra jedu pro klimu, takže asi nám tu v letních třicítkách horko je
Těchto dnů ale není zase tak moc. Při venkovní do 29° se nepřehříváme nikdy, ani když se camráme.