Zdravím diskutující,
chtěl bych požádat o pomoc se zvolením koncepce větrání/vytápění/chlazení. Jde mi hlavně o volbu mezi pasivní/aktivní rekuperací s ohledem na TČ země-voda jako zdroje tepla.
Jsem ve fázi přípravy projektové dokumentace rodinného domu pro SP. Zde jsou má východiska:
- podlahová plocha: 120m2 vytápěný technický suterén vč. garáže (dům je ve svahu), 120m2 přízemí, 60m2 patro, výška stropů 2,63m
- stěny 200mm VPC/ŽB + 220mm izolace, odhadovaná TZ 5,5kW (velké prosklení orientované na východ a sever)
- stávající zemní registr, dvě paralelní potrubí DN200 každé o délce 22m
- jsme navyklí na podlahové topení a rádi se občas díváme do ohně (chceme kamna)
- v létě chceme mít možnost chladit, ale zároveň se vyhnout proudícímu chladnému vzduchu (funící klimatizaci si bohatě užívám v práci)
Tady je moje trochu komplikovaná představa:
- kamna s teplovodním výměníkem s vlastním přívodem vzduchu DN150 (ale kouř dovnitř nechci ... viz dále)
- akumulační nádrž cca 1000l s průtokovým ohřevem TUV (kapacita dostačující k pokrytí TZ na cca 12 hodin)
- TČ země-voda ideálně zapojené tak, abych mohl (podobně jako aktivní rekuperace) v létě využít energii z chlazení domu k ohřevu TUV
- mimoto bych chtěl k chlazení využívat i vodu z vrtu pro TČ (čerpadlo-výměník-čerpadlo)
- podlahové teplovodní topení (6cm betonu)
- stropní chlazení- hadičky ve stropě (s výhodou možná použít pro rychlejší odezvu systému i pro topení jako doplněk k podlahovce, která se jinak špatně reguluje)
- centrální systém větrání, mírně podtlakový; vědom si rizika vlákání spalin do interiéru (viz viewtopic.php?f=18&t=1020) bych rád sací a odtahový ventilátor v jednotce reguloval na diferenci tlaků interiér-exteriér, tj. běžně podtlakový stav by se v době topení v kamnech překlopil na rovnotlaký případně přetlak
- pasivní rekuperační jednotka (díky stávajícímu ZR by snad nemělo docházet k namrzání vlhkého vzduchu na odtahu)
I když by se mi aktivní rekuperační jednotka líbila, neumím si ji odůvodnit v případě, že už s jedním TČ počítám. A TČ na rozhranní země-voda bych se zase nerad vzdával pro možnost v létě chladit /ne/přímo vodou z vrtu...
Děkuji předem za komentáře,
Ivan