životnost NILAN VPL15K Top, doporučte A.R.

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Hadžim » 23 čer 2015, 12:08

Prosím Help. Máme starší dům, velmi dobře zateplený. Potřebuji celoroční provoz pro kvalitní vzduch a odvlhčení, tzn. potřebuji aktivní rekuperaci. Chlazení nepotřebuji a ohřev vody a topení také ne- již je vyřešeno, nemožné propojit. Obrátil jsem se na projektanta, který navrhl rozvody. Provedl jsem je přesně dle projektu ze spiro save.
Nyní ale řeším jakou jednotku 300m3/h. Narovinu většina firem se prezentuje: Máme nejlepší, nejúčinější....trunfují se "tučností písma v názvu" a reklamou na nejrůznějších místech. Kohokoliv se však zeptáte, neřekne nikdo kdo je ten "merecedes" a kdo trabant. Nejde najít žádná spotřebitelská hodnocení typu d-test. Parametry na papíře už ani neřeším.
U běžných spotřebičů jdu vždy pro radu do servisu, opravny a tam starý chlapík řekne rovnou kupte si Miele, AEG, Bosch apod.
U vzt každý zastupuje má tu svou značku, nejde vyrazit do dílny s dotazem. Vždy vám doporučí co prodává. VZT se totiž pouze opravou zatím neuživí.
Doporučenou jednotku mám NILAN VPL15K Top. v ceně s dph kolem 100.000,- Peníze dám tak tak dohromady. Pokud by fungovala 20 let neměl bych s tím problém (5t. ročně). Ale ruku na srdce v dnešní době ledniček co jdou po pěti letech... Pokud by vydržela pouze 5 let bylo by to neuvěřitelných 20tisíc za jeden rok náklad pouze na zařízení! už vidíte kam směřuji, má to opravdu při této ceně smysl- limitem je prostě životnost. Není na trhu něco v uvedených parametrech něco dostupnějšího s lepším poměrem cena /životnost/výkon. Co myslíte je NILAN opravdu špička, která za tuto velkou investici stojí? Díky za každý názor.
Hadžim
 

od Pavel Vrátník » 23 čer 2015, 23:38

Jsem jeden z prvních majitelů nilanu VP18, nechal jsem si před devíti lety poradit panem Šperlem, který hodně psal na internetu. Jednotka je uvnitř trochu zašlá, ze spodní části se ze začátku loupaly kousky barvy a oreznul kus plechovýho držáku. Funkčně šlape bez chyb, vyměňuju filtry a během servisu mi dvakrát měnili ochranou anodu v nádrži. Těžko se dá odhadnout, jak dlouho vydrží. Slibuju že se ozvu i za dalších deset let. J
Porovnání jednotek nějakým D-testem by šlo dost těžko. Jak by někdo mohl porovnat mojí vp18,která je mulifunkční s nějakou větrací jednotkou? Stejně je to s vpl15 o který uvažujete. Jednotka umí chladit i přitápět vzduchem. Moje navíc i ohřívá vodu na mytí.Měly by se porovnat jednotky podobných funkcí. To kdysi udělal právě pan Šperl, který mi poslal nádherný dopis a taky zveřejnil připodobnění jednotek k hrabím. Když jsou jenom větrací jednotky, záleží na kvalitních ventilátorech a kvalitní výrobě. Zbytek je jen předhánění v hloupostech a reklamě.
Aktivní rekuperace jsou složitější, nejvíc záleží na návrhu chladícího systému a kompresoru. Předávám jak jsem dostal. Nilan to dělá přes 40 let a selský rozum mi říká, že už by to měl mít vychytaný. U větracích jednotek je výběr dost široký, ale u aktivních bych vsadil na jistotu.
Pavel Vrátník
 

od zumik » 24 čer 2015, 09:41

Proč vlastně chcete aktivní rekuperaci? Nechcete chladit, ohřívat TUV, tak by dle mě stačila pasivka. Co se týče návratnosti, tak pokud nechytnete nějakou dobrou akci, či výhodnou cenovou nabídku, tak se investice do aktivky oproti pasivce nevyplatí. Pokud jde o komfort, to už je pak samozřejmě situace jiná a dá se diskutovat co je lepší.
U pasivky už to s životností není tak tragické, pokud koupíte kvalitní jednotku. Je to prostě jen pár ventilátorů s výměníkem oproti TČ, takže případná oprava nebude zdaleka tolik nákladná a i koupě nové jednotky je fiannčně úplně někde jinde.
Uživatelský avatar
zumik
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13 zář 2013, 09:13

od Hadžim » 24 čer 2015, 10:33

Díky Pavel Vrátník » 23 čer 2015, 23:38, to jsem potřeboval slyšet:-) děkuji moc za zkušenost, zda v praxi to životnost má.
Add pasiv/aktiv. O pasivu jsem uvažoval na začátku, než jsem se do problematiky začetl. No hlavní důvod proč jsem do celého zařízení šel je rosení oken (Euro 68, K1.1) dochází ke kondezaci na oknech již při 3 stupních venku 60 %v. V RD mám 50-55% vlh. takže kolem nuly, lehce pod nulou to začíná kondenzovat. Rekuperací chci srazit vhlkost o 10-15% kdy mám vyzkoušeno, že voda již nekondenzuje. Celé to začalo zateplením, kdy radiátory "přestaly topit" koloběh teplého vzduchu se otočil. Dnes se teplo "vyrobí" uprostřed místnosti a chladí se přes okna směrem dolů, to si myslím že zapříčino kondenzaci na oknech. Výměna oken nabo podlahovka je 2-4 cenově náročnější než rekuperace. proto jsem šel do rekuparace. A jsme u jádra věci. Potebuji funkčnost- ekonomickou právě v oblastech pod nulou, proto ta aktivka. Když jsem spočítal přibližně dohřev + ztráta na 100% účinností tj. ca 3 stupně a spočítal pasiv vyšla mi spotřeba odhadem na 3,5-4 Mw které přijdou bez užitku pryč. Když vezmu uvedený Nilan, spotřebuje sice 1,5 Mw ale získá ca 4Mw odečtením a vynásobením jsem došel k závěru, že návratnost výší investice aktivu vůči pasivu od Nilanu při ceně 3 kč za Kw/h je cca 3 roky. Druhý důvod je, že topím tuhým palivem, předpokládám, že aktivka mě dům utopí 2-3 měsíce , a o tuto dobu nebudu muset topit na rozdíl od pasivu. Rád se ale nechám zvyklat-) piště názory
Hadžim
 

od remino » 24 čer 2015, 15:52

Kolik stojí kvalitní pasivní rekuperace:
a) s předehřevem pro zimní provoz + b) s dohřevem pro komfort přívodního vzduchu v zimě + c) se skutečným chladičem (zdrojem chladu) pro letní provoz.
To porovnejte s uvažovanou aktivkou.
Když žádné z těchto funkcí nepotřebujete, nebudete řešit zimní zamrzání, nevadí chladný přívod vzduchu v zimě a horký v létě, srovnejte si jen pasivky mezi sebou.
Srovnávat pasivku s aktivkou je nesmyslné jako srovnávat kolo a motorku.
remino
 

od Hadžim » 25 čer 2015, 07:46

Musím srovnávat protože se jedná o velkou dlouhodobou investici. Obě zařízení mohu použít a srovnat zařízení určitě z hlediska ceny a provozu lze. Cena se skládá z pořizovací ceny a nákladů. Spočítal jsem to přibližně, podle údajů výrobce plus co jsem posháněl na internetu myslím že +- 30% bych se mohl trefit do skutečnosti i při zanedbání spousty proměnných a nepřesností:

Pasiv (Nilan Komfort 300,-). Stojí 50.000 plus dohřev 10.000. Spotřeba větráky plus dohřev 700 Kw/h/rok+ dále nutnost dotopit topením vychlazený vzduch a cca 2,5 stupně při 100m3/hod, provoz 24 hod. Tj. 250 dnů topných hmotnost vzduchu x tep. Kapacita vzduchu = 600Kw/h. Dohromady pasiv tedy spotřeba ca 1,3 Mw za rok. Tj. e elektřině za 3 Kč mě jeden rok v pasivu bude stát 3900Kč. Pořizovací náklady 60.000,- bez dph.

Aktiv (Nilan VPL K15). Stojí 79.500 bez dph. Spotřeba dle prospektu 1500 Kw/h/rok (příkon 500W x 24 hodin x 250 topných dnů= 3000Kw/h/rok- kompresor neběží pořád takže asi údaj 1500 z prospektu bude sedět). Zisk COP 3,05- 4000Kwh/rok. Bilance zisk- spotřeba= 4000-1500= +2500Kw/h. Jeden rok mi tedy získá 2500x3 kč za kwh= 7500Kč v energii.

A jsme u konce rozdíl v pořizovací ceně pasiv/aktiv je 29.500. S tím že jeden rok činí rozdíl v provozních nákladech 11.400,- z tohoto mi vychází že návratnost vyšší ceny je ca 3 roky. I kdybych použil neznačkový pasiv max. návratnost bude řádově 6 let.

Co myslíte neudělal jsem někde nějakou zásadní řádovou chybu? Díky za názory.
Hadžim
 

od mrgs » 25 čer 2015, 16:36

Zasadni chybu se zrovna chystate udelat.
Srazet idealni vlhkost 50-55% na neco kolem 35% je nesmysl. Radsi vymente okna za 3-skla a budete v suchu.
mrgs
 

od zumik » 25 čer 2015, 18:41

Já bych se ještě vrátil k tomu, jak vám má rekuperace pomoci snížit vlhkost v domě? Pouze tím, že bude větrat více, než větráte nyní okny?
Nebo chcete nasměrovat výustky na okna a provádět oplach oken přiváděným vzduchem?

Pokud vám jde i o komfort, tedy k pasivce by jste instaloval předehřev a dohřev, tak pak mi to taky nepřijde nějak extra rozumné a asi bych šel raději do aktivky.

Jen aby jste se nedivil, když se vám okna budou rosit i po instalaci VZT. Osobně bych předtím zkusil pár dní hodně větrat co to s tím rosením udělá.
Uživatelský avatar
zumik
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13 zář 2013, 09:13

od Hadžim » 25 čer 2015, 22:54

Add mrgs: mám vyzkoušeno právě větráním okny, že pokud je vlhkost těstě pod 50% dá kondenzace na oknech pokoj. Podle zdejších příspěvků a projektanta je reálné vlhkost dostat na něco kolem 40% a to mě bude bohatě s rezervou stačit. V kotelně kde kotel saje vzduch zvenku při topení 3 hodiny denně dírou s průměrem 150 je vlhkost dlouhodobě celou zimu 40% a na okně v kotelně celou zimu ani kapka. Výměna oken je investice za 250000- vzhledem k velkému počtu. Okna jsou z roku 2006- tehdy standart. Škoda zatím měnit jsou netknuté. Heat miror je taky pálka jak blázen. Navíc bonus asi 10 kusů oken v sádrokartonu párat+ napojovat znovu parotěsy. Proto jsem volil raději rekuperaci navíc bonus čerstvý vzduch plus komfort větrání, úspora.
Add zumik: Právě nestíhám takhle velký barák větrat okny. Ráno do práce a nemám čas 15 minut větrat průvanem. A večer je více vlhko, kolikrát si navětrám vlhčí vzduch zvenku než mám vevnitř. Takže větrám ob den, někdy každý den a nestačí to. Oplachovat okna vzduchem nebudu- bylo by to moc složité na rozvody, navíc již mám hotové. Celou zimu jsem dělal pokusy s větráním okny a jsem si jist že fungovat to bude na 100% zvlášť s ohledem na to, že to v kotelně funguje- prostor stavebně stejný jako zbytek domu.
Hadžim
 

od zumik » 26 čer 2015, 11:08

Pokud si sjte tímto řešením jistý, rozvody VZT jsou hotové tak není co řešit.
Já osobně chci mít doma co nejvyšší vlhkost a záměrné snižování je pro mě nepředstavitelné. Ale chápu že vyměňovat relativně nová okna se vám nechce.
Pokud chcete rekuperací i přitápět a plný komfort teplého vzduchu, pak je aktivka dle mě lepší volba. Pokud aktivku, tak osobně bych volil jedině NILAN, s životností bych to viděl asi tak, že je zde TČ se vším všudy. Kvalitu bych předpokládal u NILANU dobrou. Nadruhou stranu pokud vám rekuperace poběží celý rok, tak něvěřím že životnost (minimálně kompresoru) převýší 15 let. Nadruhou stranu případná oprava nemusí být tak nákladná a kdo ví co bude za 15 let. Osobně bych životnost neřešil, ono se totiž může stát, že vám tam něco schcípne za 5 let a nebo taky může rekuperace vydržet přes 20 let bez jediného problému.
Obávám se že tu není dostatek lidí, kteří by měli rekuperaci tak dlouho, aby jste mohl něco extra vyvozovat.
Uživatelský avatar
zumik
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13 zář 2013, 09:13

od Hadžim » 26 čer 2015, 21:25

add Zumik: děkuji za názor, jsem rád že jsme na konec došli do stejného výsledku :-). Rozumná odpověď. Ještě co se týká oprav a dílů náhradních nevíte jak to v praxi chodí u Nilanu? aby to nebyly náhradní dvířka za 10.000:-) Půjdu do aktivního Nilanu.

Ještě bych poprosil, zda by mě někdo nemrknul na ten můj výpočet provozu aktiv/ pasiv můj příspěvek viz výše. Kdyby pan Šperl osobně, byl bych nesmírně vděčný :-). Nejde mi o přesnost vím že je tam spousty toho odhadem a spousty zanedbaných proměnných, ale o to jestli ve výpočtu nemám nějakou zásadní řádovou chybu tj. náklady na provoz pasiv/ aktiv splacená vstupní investice ca za tři roky.
Hadžim
 

od Návštěvník » 26 čer 2015, 21:47

Netuším, co stojí dvířka, ale spotřebák /anodu, filtry/ najdete na jejich stránkách. Co se týče ostatních dílů, používají ventilátory EBM Papst, kompresory Danfoss a to všechno je běžně k mání i u nás. Ceny lze dohledat. Bude to stejný jako u jiných dodavatelů.
Návštěvník
 


Zpět na Ekonomika

cron