Rekuperace ? Nesmysl

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od daavidok » 27 čer 2016, 22:52

Pratele, dovolte mi filozofickou uvahu na tema rekuperace. Z ekonomickeho hlediska je to sebevrazda ( pro ty co nejsou milionari ) uplne stejne jako tepelna cerpadla a par dalsich vylepseni co nam marketing neustale pere do hlavy, ze nutne potrebujeme. Kdyz si jen spocitame za jak dlouho se vrati naklady na porizeni celeho KVALITNIHO efektivniho systemu vcetne montaze a nezbytnych doplnku a udrzbarskych ukonu, zjistime ze za ty leta az se nam snad mozna finance vrati, bude jiz jednotka nejspise radne zastarala, v buhvijakem stavu a s mnohem mensi efektivitou cinnosti nez jakou mela kdyz byla nova. Zkratka naklady se vlastne nikdy nevrati, v dobe kdy se bude mozna blizit cas navratnosti vlozenych financi, bude zkratka treba koupit jednotku zcela novou a investovat opet nejspise radnou sumu s totoznym vysledkem. Ciste logicky vzato z hlediska navratnosti nakladu je treba se smirit s tim, ze se naklady nevrati nikdy - naopak clovek bude porad a porad investovat a az bude na nule bude za tech 10 ci vice let investovat do nove jednotky. Ti kteri si naivne mysli, ze diky podobnym zarizenim uspori finance by tedy meli otevrit oci a pripustit si tvrdou pravdu - neuspori realne nic

Neco jineho je prisun cerstveho vzduchu - u zateplenych neprodysne uzavrenych domu proste neni prisun cerstveho vzduchu uz z principu v optimalni mire mozny. Ze nam to zdravi neprida a muze vzniknout rada zdravotnich potizi jako migreny, ospalost je jasne. Ano manualnim vetranim okny se problem castecne vyresi - ale clovek by musel vetrat doslova kazdych par hodin aby to bylo optimalni - idealne kazdou hodinu. Kdyz uz ne optimalne tak alespon 1x denne, optimnalni to neni ale alespon castecne se vzduch obmneni. Lide vsak nejsou vetrat nauceni - mnohdy je to dokonce obtezuje a zdrzuje. Mnoho lidi si zaroven mysli, ze vetranim okny vyhazuji tim padem i finance za topeni - coz ale neni tak uplne pravda - ikdyz ten logicky postup proc se tato otazka naskyta chapu.

Co tedy delat, kdyz vim ze neskutecne predrazene rekuperacni systemy se mi financne nikdy nevrati, nemam na to investovat 100.000 ci vice do rekuperacni jednotky (navic s vedomim nenavratnosti) v RD a ani nechci koupit "smejd" ktery bude stat 10.000, ale prakticky bude k nicemu. Po opravdu dalekosahlem zkoumani dostupnych moznosti volim osobne variantu jednotek, ktere Vam laicky receno pouze do domu privadi cerstvy vzduch z venku - ani nic nechladi, ani nic nefiltruji, ani nic nemeni na neco jineho - funkce je jedina - privest nekolikrat denne do mistnosti cerstvy vzduch z venku a to nejmene hlucnym zpusobem a plne automaticky. Protoze v dome mate jiste x mistnosti kde se nepohybujete frekventovane - komory, chodby etc neni treba mit takovou jednotku v kazde mistnosti ani neni treba centralni rozvod po celem dome potrubim. Opet logicky vzato je jen par prostoru kde se clovek pohybuje frekventovane - loznice, obyvak a kuchyne. Volil bych tedy nerekuperacni system. Muj vyber se zuzil na neco jako (obch. název odstraněn) primitivni technologie (z meho pohledu), jednoducha instalace - opet ale narazim na okolnost neskutecne predrazenosti. 36.000 za tento "vetrak" je tedy opravdu luxusni cena - asi bych ho i nasvitil jako drahe umelecke dilo na zdi v obyvaku a dal zaramovat. Ne diky 36.000 za vetrak ve zdi opravdu nedam - aktualne tedy dohledavam neco za primerenou cenu, ktera je pro me tak do 15.000 max 20.000 total - idealne do vsech 3 hlavnich mistnosti. Pokud nic takoveho neni - to budu radsi 4x denne vetrat a pockam par let nez neco takoveho proste bude - a ono bude :-)

Jiste se najde technicka hlava ktera se do mych uvah zapre a pokusi se je rozcupovat na kusy. S tim pocitam, nicmene cilem meho prispevku neni s nikym bojovat, hazet milionem cisel a vypoctu, fyzikalnich vzorecku etc. Jiste nekdo namitne take vyhodu dobreho chlazeni u aktivnich jednotek a odvod a vyuziti tepleho vzduchu napriklad z koupelny ci kuchyne. Na teto recyklaci pouziteho tepleho vzduchu opet samozrejme nic neusetrite ( naklady se vam nevrati ) naopak budete muset potrubi kterymi takovy vzduch jde neustale cistit a desinfikovat, jinak si vyrobite plisne a houby ktere si roznesete po celem dome. A co chlazeni - ano vyuzit rekuperaci jako klimatizacni jednotku je jiste hezky napad - ale opet - je to opravdu drahe reseni. Nejlepsi je vyuzit nejlevnejsi moznost, ktera velmi pomaha a kterou hojne vyuzivaji napriklad v USA - nainstalovat v nejvice obyvanych mistnostech stropni vetraky. Teplota vzduchu neni vzdy to, co vam subjektivne ulevi od pocitu vedra a zpocene hlavy, ale pohyb, proudeni vzduchu - rozvireny vzduch se zaprve ochlazuje, zadruhe nam vyvola subjektivne prijemny pocit ulevy a odfukuje vrstvu tepleho vzduchu ktera se nam drzi u tela a susi pot ktery po nas tece, jakozto i mokre triko. Prijemne chlazeni a zaroven cirkulace vzduchu bez investic desitek ci stovek tisic je tak jednoduchy stropni vetrak za 2.000. POkud ho date do 3 hlavnich mistnosti, za 6.000 mate vystarano. Pokud je pro Vas takove chlazeni "malo" muzete dokoupit klimatizaci, ale nejspis nastydnete a vase imunita pujde do haje, protoze budete miot tak jako vsichni tendenci chladit a chladit na nezdrave teploty.

Rekuperace neni spatny napad, ale bude pouzitelna az bude kvalitni vykonny system vcetne montaze stat 20.000 Kc - pak bych to jako reseni zvazil.

No a pro ty chytre hlavy co se ted do me zaprou s tim ze pasivni nerekuperacni systemy privodu vzduchu jsou predrazene a k nicemu mam vzkaz. Ano pratele predrazene jsou, proto jsem taky jeste zadny nekoupil, ale ze jsou k nicemu s tim nesouhlasi. Nejak ten vzduch dovnitr dostat musim, kdyz je zatepleno - zaroven chci aby to nejak vypadalo, bylo to tiche, mohl jsem to naprogramovat na dobu kdy se ma vzduch menit anebo to uzavrit - to si na kolene neudelam. MIsto vyvraceni a souboje s mym nazorem spis poradte jak to vyresit, kdyz na system za 100 ani za 80 nemam, ani bych to nedal ikdybych mel, bude zatepleno a nejak ten vzduch dovnitr potrebuju vehnat. Ctu tady spoustu rad na tehle forech od lidi co se prezentuji jako studenti termiky a buhvi ceho vseho - levnejsi a nerekuperacni systemy vetsinou totalne pomluvi ale zadne relativne levne reseni neporadi. Jasne..otvirat okna... ok, ale sorry fakt nemam na to behat po dome a neustale vetrat kazdou hodinu - hledam tedy neco co to udela za me. Zatim jsem na nic jineho co by tu funkci plnilo bez rekuperace krom (obch. název odstraněn) nenarazil a (obch. název odstraněn) samotny za ty prachy proste nekoupim.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od 835 » 28 čer 2016, 08:53

Rekuperace není o šetření nákladů na prvním místě. První místo je o čerstvém vzduchu. Moderní domy jsou trochu jako ponorky. Těsné a čím těsnější, tím lepší. Každá ponorka potřebuje větrat. To je jasné a nemá cenu rozvíjet diskuzi tímto směrem.

Otázkou tedy je, jak kvalitní a funkční vyvětrání bude. Každý systém by měl být dimenzován a konstruován tak, aby zvládl nejobtížnější a zároveň nejčastější jevy. Nemá smysl navrhovat systém na -20°C, který je u nás sova týden v roce. Stejně tak denní větrání, když se courá dveřma a je otevřeno na terasu. Hlavní cíl je noc,kdy je klid, kdy se nevíří vzduch pobíháním lidí a kdy pro kvalitní spánek potřebujete dostatek čerstvého vzduchu.

Co odpadá? Solární větrání - slunce nesvítí, motorek se netočí, vzduch se nedohřívá a celé jeto stojí. Odpadajíi rušivé stroje. Zkuste si nějaký ventilátor do ložnice. Nesmysl. Nepohodlí. Diskomfort. Možná by to bylo levné, ale žádný ventilátor, který by dal dostatek vzduchu a bude umístěný v ložnici, nemůže být neslyšný. Buď vám někdo lže, nebo to bude výkonem nedostatečné. Je až zarážející,jak se všichni snaží ignorovat fyzikální zákony. Díry do zdí a v nich pidivětrák nemůže zvládnout záporný tlak vzduchu. Topografie domu může být základním problém pro tyto decentrální způsoby provětrání. Ostatně na téma větrání dírou do domu se tu diskutuje na několika místech. Nevím, proč pořád chcete prošlapávat slepé uličky.
Samozřejmě se dá souhlasit, že systémy jsou drahé až předražené. Ukažte mi ale jakýkoliv výrobek, který by nemohl být levnější v ideálním případě zdarma.
835
 

od Ferin » 28 čer 2016, 10:26

Z ekonomického hlediska je celé bydlení sebevražda. ;)
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od daavidok » 28 čer 2016, 11:38

Nevim proc byl z meho prispevku odstranen administratory nazev vyrobku, kdyz v ostatnich prispevcich se to nazvy jen hemzi a odstraneny nebyly. Jaky ma smysl bavit se o ruznych typech vyrobku kdyz budou nazvy odstraneny ? Podivejte se administratori na nasledujici priklad: Ano myslim si ze (obchododni nazev odstranen) je mnohem lepsi nez (obchodni nazev odstranen) ale ja sam pouzivam (obchodni nazev odstranen) mam zkusenosti i s (obchodni nazev odstranen). Ma pak toto forum nejaky smysl kdyz budou nazvy odstraneny, co to komu pak rekne ? Taky by me zajimalo jak je mozne ze nekterym uzivatelum odstraneny v prispevcich nazvy nejsou a me treba ano. Podle jakeho klice se toto ridi ? Nejde mi o najeka nazvy ale o to aby se nekdpo treba k tomu vyrpobku vyjadril - kdyz je nazev smazan tak nikdo nevi o cem mluvim.

Ano rekuperace by nemela byt o usporach na topeni, ale kdyz se podivam na zdejsi prispevky, jsou to prave uspory o kterych se lide bavi nejvic. Ja hledam nejlevnejsi automaticke reseni na prisun cerstveho vzduchu do hermeticky uzavreneho prostoru, ne to jestli usetrim neco na topeni.

S nekomfortnosti vetraku nesouhlasim - sam ho aktualkne mam v byte a do domu ho planuji take. Vlastne si bez stropniho vetraku nedokazu predstavit leto. Ano na mirny hukot si je treba zvyknout ale na nizke otacky neslysite nic a prijemny vetrik citite. Kdyz ho dam na max tak uz ho slysim, ale na max ho davam az opravdu v parnem pocasi ktere neni zas tak casto. Mam na vyber vedro nebo trochu hkluku - volim trochu hluku - vedro me obtezuje mnohem vic nez vetrak. Ano kdybych mel na to prachy, investuju 150.000 do kvalitni aktivni rekuperace s chlazenim a k tomu jeste dalsich 150.000 za tepelne cerpadlo a dalsich 150.00 za solarni panely. Sorry ale nemam 500.000 kc na takovy komfort - a tak mam vetraky a hledam nejlevnejsi zpusob jak do prostoru privest automaticky cerstvy vzduch.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Ferdinandekdeste » 28 čer 2016, 11:42

daavidok píše:Co tedy delat, kdyz vim ze neskutecne predrazene Porsche se mi financne nikdy nevrati, nemam na to investovat 100.000 € ci vice do drahého auta (navic s vedomim nenavratnosti) a ani nechci koupit "smejd" ktery bude stat 10.000 €, ale prakticky bude k nicemu.

Popravdu dalekosahlem zkoumani dostupnych moznosti volim osobne variantu auta, ktere laicky receno pouze jede - ani nic nezere, ani nic emise, ani nic nemeni na neco jineho - funkce je jedina - privest me denne do práce a to nejmene hlucnym zpusobem a plne ekologicky.

Muj vyber se zuzil na neco jako Ferdinand primitivni technologie (z meho pohledu), jednoducha konstrukce - opet ale narazim na okolnost neskutecne predrazenosti lepenky. 3.600 za tento "sportak" je tedy opravdu luxusni cena - asi bych ho i nasvitil jako drahe umelecke dilo na zdi v obyvaku a dal zaramovat.

MIsto vyvraceni a souboje s mym nazorem spis poradte jak to vyresit, kdyz na Posche za 100 ani za 80 nemam, ani bych to nedal ikdybych mel...


Ideální řešení https://www.youtube.com/watch?v=GaQB_tgS7f0

jak to celé postavit naleznete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=j03LKhZa8UE
Ferdinandekdeste
 

od Ferin » 28 čer 2016, 11:47

daavidok píše:Nevim proc byl z meho prispevku odstranen administratory nazev vyrobku, kdyz v ostatnich prispevcich se to nazvy jen hemzi a odstraneny nebyly.


Inu, kdo nejde s N......, jde proti němu, a to nelze připustit. ;)
Aneb všechny obchodní názvy si jsou rovnocenné, ale některé jsou přece jen rovnocennější.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od Jirka24 » 28 čer 2016, 11:51

Pro tenhle typ zařízení tu pan IJK zavedl termín semtampšuk. To není obchodní značka a tak to nikdo nesmaže a přitom všichni ví.
Jirka24
 

od daavidok » 28 čer 2016, 13:08

No pripada mi to dost hloupe udelat jakoby verejne vsebecne tematicke forum, ktere ale jen vpodstate slouzi na propagaci jednoho vyrobku a jmenovat ostatni zakazat a jeste s tim ze nekteri je jmenovat mohou jini ne ? To jsme jeste v socialismu nebo co ? Pisu si ze vyrobek N. nekupovat - do ted jsem ho i zvazoval ale kdyz vidim toto tak se mi z toho doslova zveda zaludek. Pokud si za svym vyrobkem stojite nemel by vam vadit souboj s konkurenci - tenhle zpusob restrikci nesnasim.

DIky kolego za video s luxusnim vozem - problem ale je ze ja nechci zadny lusuxni vuz ani neplanuji udelat ze stare skodovky ten luxusni vuz ( ostatne ona ta statra skodovka spatna nebyla) Jde mi jen o levne a primitivni reseni trivialniho problemu - koupit vyrobek ktery mi udela stejnou sluzbu jako kdyz manualne otevru na 5 minut okno - nic vic a nic min. Zadnou dalsi funkci jako chlazeni, vytapeni, rekuperaci zpracovani tepleho vzduchu, antialergicke ani prasne a dalsi vsemozne filtry ani aby mi toto zarizeni popralo hlasem dobry den nepotrebuji. Asi se shodneme ze to ze chci neco co by se nastavilo tak aby v urcitych hodinach vpustilo dovnitr nejaky vzduch a pak se zas zavrelo neni nic luxusniho, narocneho nebo nakladneho ale neco zcela primitivniho. Takzvany semtampsuk aby tedy zas nebyl nazev smazan je vlastne presne to co potrebuji - ovsem ne ze tu nehoraznou zlodejskou cenu za kterou se to prodava.ůl CO na tom stoji 30.000 ? Kdyz budu opravdu velkorysy - Naklady na vyrobu tohoto jednoducheho zariteni jsou tak max 4.000 Kc, ok neco stal vyvoj prihodme 5.000, firma ma nejake provozni naklady, ok prihodme 3.000, ok nejaky zisk by se hodil prihodme 5.000 kc. Jsme na 17.000 Kc. To je suma kterou bych s radosti dal - ale vic proste nedam pac to uz je neskutecne predrazeni. Ptam se tedy exituje nejaka alternativa k semtappsuku od juineho vyrobce za levnejsi cenu ktera splni stejnou sluzbu ?
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Návštěvník » 28 čer 2016, 13:14

Ferin píše:Inu, kdo nejde s N..

To by to smázli celý, nehledejte zase spiklenecký teorie všude. Podle mě je problém v tom, že
daavidok píše:Muj vyber se zuzil na neco jako "větrák" primitivni technologie (z meho pohledu), jednoducha instalace - opet ale narazim na okolnost neskutecne predrazenosti. 36.000 za tento "vetrak" je tedy opravdu luxusni cena.

Co tím Daavidok přinesl za informaci? Tvrdí o konkrétním výrobku, že je předražený. Předraženost je velmi subjektivní věc. Zbývá už jen předhodit nějakou levnější napodobeninu. Nevím, jestli tohle má nějaký smysl a nejedná se jen o lacinou reklamu konkurenčního "větráku". Osobně bych nezmiňoval žádnou značku a nebo ji oficiálně označil jako reklamu nebo PP.
Návštěvník
 

od Návštěvník » 28 čer 2016, 13:25

A JSME DOMA!
daavidok píše:Ptam se tedy exituje nejaka alternativa k semtappsuku od juineho vyrobce za levnejsi cenu ktera splni stejnou sluzbu ?
HE,HE. To jsem zvědav, která náhražka se za tím filozofickým blekotem ukrývá. Tak už pojďte ven. Ukažte drez.
Návštěvník
 

od Mathilda » 28 čer 2016, 13:42

Na diskuzi mě zaujalo, jak se dá vše vykládat dvojím způsobem. Když tu zůstane napsáno, že výrobek inventer je předražený, kdo bude křičet? Patrně ten, kdo si myslí, že provozovatel webu má něco proti inventeru. I když smažou pouze značku, ozve se zase ten, kdo chtěl skutečně inventer natřít a předhodit svůj produkt. Přemýšlejte lidi, než něco napíšete. Obvykle rychlý soud = blbý soud. Volovin je plný web.
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od daavidok » 28 čer 2016, 20:32

No hlavne by to nechtelo kazdeho podezirat a mit za pracovnika toho ci onoho marketingoveho oddeleni. Ja jsem normalni clovek pracujici v uplne jinem oboru a proste stavim dum. Pac jsem se rozhodl zateplit, hledam zpusob jak vyresit privod cerstveho vzduchu bez toho abych to 20x denne musel delat manualne otviranim okna. O takzvanem semtampsuku, nazev uz radsi nepisu pac by ho zas nejaky chatrak smazal, si myslim ze principialne to je dobry vyrobek. O tom kolik uspori ci neuspori v porovnani s otviranim oken nemluvim, pac to me je jedno - tudiz jestli jsou nejake studie vice ci mene presne me nijak neboli. Funkci privodu vzduchu to plni - mozna ne v uplne optimalnim objemu vzduchu pac je vetrak maly ale lepsi neco nez nic, naprogramovat se to da, zavrit taky - tot vse co potrebuji, ale cena je nehorazna. Proste .30.000 za 1 maly vetrak proste je nehorazna palka, za tim si stojim. Zajimalo by me za kolik se to prodava velkoobchodne, predpokladam ze obchodnici maji tak 20%.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Návštěvník » 28 čer 2016, 21:18

Pokud používáte v i jiných diskuzích stejnou přezdívku, pracujete patrně jako DJ Maara a promotér společenských akcí. V takovém případě byste věděl, jak je to s autorskými právy, víte, co je OSA a co si člověk například při veřejném karaoke může dovolit. Přijít na veřejné fórum, označit konkrétní výrobek a napsat o něm, že je předražený, prostě není košer nikde. A můžete mít 100x pravdu. Končím na tohle téma.

Téma principiální podobných zařízení bylo na obou specializovaných fórech rozebráno už hodně krát a nevím, jestli si zaslouží zakládat opět nové vlákno. Zkuste si napsat klíčová slova a dohledat. Jde o to, že tato zařízení mají omezené možnosti a funkčně s dobře provedeným centrálním větracím systémem jakékoliv značky prostě nelze srovnávat. Jestli si dobře vzpomínám, buď tady nebo na TZB chtěl někdo větrat dům vzduchovacím zařízením z akvária a docela vážně namaloval schéma,jak by si to představoval. Rozvody chtěl nahradit hadičkami a ukrýt je za kobercové lišty. Byly tu i nápady na větraní ventilátory z PC a skalní čtenáři by jistě přihodili další. Jestli opravdu chcete vyhazovat peníze oknem, jste na nejlepší cestě. Na druhou stranu vás může uklidnit, že nejste sám, kdo tuhle chybu udělal a ještě udělá. Píšete, že stavíte dům. Jak jste řešil statiku? Od oka nebo vám to někdo počítal? Pokud nejste specialista v oboru, podívejte se alespoň na pár článků o vzduchotechnice. Pozeptejte se nějakých nic neprodávajících projektantů a pak se rozhodněte.
Návštěvník
 

od daavidok » 28 čer 2016, 22:28

IJK: No na tebe jsem vpodstate cekal, procetl jsem uz par tvych prispevku. Sorry ze tykam, ale na netu tykam vsem bez rozdilu. Tve IQ odhaduji tak na 160, mozna i 200 s tim samozrejme souvisi i projev z ktereho je patrna porucha osobnosti. Coz nepisu nejak ve zlem, sam mam IQ 150 a poruchu osobnosti jakbysmet, tudiz vlastne to je pochvala, pac lide vymykajici se vetsinovemu smysleni mi sedi vic nez ti ostatni, jejich mozek proste pracuje jinak - minimalne rekneme jsou pro me zajimavi, pac jsem taky vlastne jeden z nich :-) Diky za tvuj koment, sice je to jak lustit biblicke vety nebo fantasmagoricke vize od Nostradama, ale mohl bys to dat specialne pro me do trosku mene basnicke formy a proste mi racionalne napsat jestli je nejake reseni jako semtampsuk ale za polovic ? Nechce se mi verit ze zadne podobne reseni (vlastne programovatelny vetrak) by nebylo k mani za rozumny peniz. Normalni programovatelny vetrak se zvlhcovacem a dalkovym ovladanim stoji 3.500 Kc vcetne dph - principalne kdyz to zjednodusim je to vlastne neco jako semtampsuk akorat ze se to nedava do zdi ale stoji to na stojanu ..a jeste se to otaci :-)
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od daavidok » 29 čer 2016, 03:36

Anebo jeste jinak - existuje nejaky kvalitni rekuperacni system, pouzitelny pro alespon 3 mistnosti s vyresenym nezamrzanim u ktereho se dostanu vcetne montaze pod 60.000 Kc ?
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od mg1 » 29 čer 2016, 10:04

daavidok píše:Anebo jeste jinak - existuje nejaky kvalitni rekuperacni system, pouzitelny pro alespon 3 mistnosti s vyresenym nezamrzanim u ktereho se dostanu vcetne montaze pod 60.000 Kc ?

Existuje

A k tomu co jste napsal:
Ano, komfort neco stoji, a co je pro jednoho drahe je pro druheho normalni cena. V kazdem pripade je to "dan" za komfort.
Muzete to mit uplne zadara, ale to se vam nechce behat po baraku a vetrat....

Ferin píše:Z ekonomického hlediska je celé bydlení sebevražda. ;)

souhlas s Ferinem, a zaroven navod jak by jste mohl nejvic usetrit ;)
mg1
 

od daavidok » 29 čer 2016, 19:16

MG1: No diky za radu , ale nechapu proc rovnou nenapisete co by jste tedy doporucil aby to bylo dostatecne kvalitni, splnilo to ucel, nezamrzalo to v zime a zaroven jsem se dostal do 60.000 vc dph, instalace a vseho potrebneho.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Mathilda » 30 čer 2016, 07:42

daavidok píše:aby to bylo dostatecne kvalitni, splnilo to ucel, nezamrzalo to v zime a zaroven jsem se dostal do 60.000 vc dph, instalace a vseho potrebneho.


Chcete se vejít do cca 52.000 Kč bez DPH. Když by měl být systém funkční, nebude to jen o 3 místnostech. Je to podobné, jako byste si natáhl elektřinu jen ve frekventovaných místnostech a v ostatních chodil s čelovkou. Takové omezení dělá ze systému paskvil. Systém vyžaduje přívody vzduchu do čistých místností a odtah ve špinavých. Při běžné velikosti a počtu místností u nás stavěných domů, bude stát jen rozvodný materiál cca 30.000 Kč (vše budu uvádět bez DPH). Musíte uvažovat nejen s cenou materiálu samotného, ale také s jeho objenáním, skladováním, fakturací, distribucí = to jsou náklady každé firmy. Pokud dostanete opravdu kvalitní materiál pro celý dům za uvedenou cenu až na stavbu, bude to velmi dobrá cena. Pakliže by to mělo být levnější, legální = musí to jít na úkor kvality nebo vynechání některých komponent (zejména izolace).
Práce vyjde zhruba na stejnou částku, tedy 30.000 Kč a to se opět držím nižší cenové hladiny. Montáž se VZT se obvykle dělá ve více krocích, aby šly zaklopit desky SDK a podobně. Parta montážníků k vám pojede vícekrát. Kdybych uvažoval, že běžně ve čtyřech lidech se dá dům celkově zvládnout za 2-3 dny, je to do 100 hodin práce. Aby se to dobře počítalo, fakturačně 300 Kč/hodina a jste na těch 30.000 Kč. Kde je práce šéfa,který to s vámi domluví, fakturantky, skladníků, řidičů a ani sazba 300 Kč na hodinu není zázrak, po zaplacení daní , SZP a dalších odvodů zbyde polovina a montážníkovi se po odečtení firemních nákladů dostane tak 130 Kč hrubého do mzdy.
Suma sumárum za 30.000 Kč montáž celého domu je blíže utopii a melouchu bez záruky než realitě.
Jsme na 60.000 Kč bez DPH a technologie. Vám šlo o větrák. Zůstanu-li u nejlevnějších kvalitních strojů, bude to opět cena cca 30.000 Kč bez DPH a to je spodní hrana kvalitního výběru říznutá menším výkonem kvalitních jednotek. Ještě to nemá zamrzat, přidáme tedy cca 7.000 Kč za levnější typ předehřevu s regulací. Za výhru tedy považujte, když se komplet na klíč dostanete ve slušné kvalitě na 100.000 Kč bez DPH za celý opravdu funkční systém.
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od daavidok » 30 čer 2016, 12:19

hlavne pro IJK ale i pro ostatni: No opet jsem se od tebe nic moc nedozvedel. Vsichni se zde vyhybate konkretnimu reseni. Prijde mi ze v tom hledate prilisnou vedu. Vemte v potaz ze hledam jen prostou nahrazku manualniho otevreni oken - neco co mi splni stejnou sluzbu a v urcite hodiny v urcitych mistnostech vyvetra - vlastne to udela uplne presne to jako kdyz otevru manualne okno a pak ho zas zavru jen s tim rozdilem ze to udela samo a bud to tak male ze tim neproleze dovnitr zlodej. Ja si muzu svobodne vyjadrit co chci. Pro me je proste semtampsuk vyrobek ktery ma sve uplatneni a ikdyz neni idealni ucel ktery treba zrovna ja hladam podle me plni. Kdyz se vyjadrim ze mi neco prijde nehorazne predrazene tak tim ze to reknu zadny zakon neporusuji a zadna eticka pravidla taky ne, proste je to muj nazor.. Ostatne i rekuperace mi prijde strasne predrazena. Tepelna cerpadla ? O tom snad uz ani nemluvit. Zrovna ted jsem kupoval kvalitni znackovy vetrak na jednu akci co delam. Je z kvalitniho materialu, obsahuje elektroniku - takze se da programovat, ovladat pres wifi, nastavit casovani, otacky, dokonce ma i zasobnik vody takze lze pouzit jako osvezovac. Stoji pro koncove zakazniky 4.000 Kc vcetne dph a patri k tem drazsim podobnym vetrakum. V principu to je podobne zarizeni semtampsouku - vetrak s elektronikou - kdyz srovnam ceny semtampsouk 30.000 a tento vetrak 4.000 je preci videt ze ten vyrobek proste predrazeny je. OK nejake drobnosti navic semtampsouk ma a taky asi obsahuje vic zeleza - okej pridejme 2x tolik financi nez stoji ten zminovany programovatelny vetrak a jsme na 12.000. Ok porad bych to bral a koupil, ale 30.000 ? Come on.. Jsou lide co tu resi odstraneni vlhkosti ze vzduchu, ohrev vzduchu etc... copak kdyz otevru okno resim nejak vlhkost nebo teplotu vzduchu ? Neresim a ja hledam opravdu neco jen jako nahrazku otvirani oken. JO kdybych mel navic 500.000 tak bych si taky koupil vsemocny system co mi bude chladit, topit, odstranovat vlhkost a jeste mi treba jako bonus usmaziá rano vajicka k snidani. Ja na to nemam a tak hledam levne reseni jak vyvetrat pri zatepleni. Pokud totiz je samocinne vyvetrani rekneme regenerace ci rekuperace ktere mi toho udela vic a i vyvetra tak slozita a nakladna zalezitost, jake ma vubec smysl zetepleni ? Lide zatepluji aby snizili naklady na vytapeni - pokud ale k tomu potrebuji investovat krom samotneho zatepleni jeste dalsich 150.000 Kc minimalne do at uz regeneracniho ci rekuperacniho systemu to pak nema smysl zateplovat pac se mi to opet nikdy nevrati..stejne jako se nevrati investice do rekuperace, tepelnych cerpadel etc.. Ja jsem presvedcen ze ceny dolu pujdou, vemte si ze super velka kvalitni TV jeste pred par lety stala 180.000 Kc, dnes je za 20.000. Vyrobci tezi z toho ze kvalitnich vyrobklu je jen malo a lide jsou zmanipulovani tak ze nutne potrebuji rekuperaci, pritom mnoha lidem nejde o ztand zpracovani vzduchu, filtrace etc... ale jen o prosty prisun vzduchu dovnitr - nic vic. Spousta lidi si takm poridi rekuperaci aniz by je vlastne chtela ci potrebovala.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od mg1 » 30 čer 2016, 13:59

daavidok píše:MG1: No diky za radu , ale nechapu proc rovnou nenapisete co by jste tedy doporucil aby to bylo dostatecne kvalitni, splnilo to ucel, nezamrzalo to v zime a zaroven jsem se dostal do 60.000 vc dph, instalace a vseho potrebneho.


No vzheledem k tomu ze jste sem napsal ze chcete vetrat 3 mistnosti a to je vse, tak od pasu strilim:

300m3/h pasivni rekuperace od N (predimenzovany objem, ale pokud chcete mensi nebo horsi kvalitu tak sezenete i levneji)
rozvody v plastu 20m
posledni metr sono hadice
vyustky
...a jeste vam zbyde na lahvace.
mg1
 

Další

Zpět na Ekonomika

cron