Rekuperace ? Nesmysl

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od daavidok » 30 čer 2016, 15:44

Tak sluzka resešni je - ovsem porad ne levne a taky clovek ztrraci komfort soukromi a ziskava stres pocitem, ze mu neco ukradne. IJK ty jako clovek s IQ 200 preci musis mit nejaky levny efektivni reseni, ktere otvira zavira privod vzduchu, nezamrzne, da se naprogramovat casove, je tiche. Pokud ho nemas pojd ho spolecne vymyslet a pojdme ho prodavat, myslim to vazne - ty mas znalosti ja zas obchodniho ducha a zdravy rozum - kdyt to dame dohromady vischni budou spokojeni. Jsem presvedcen ze zarizeni typu semtampsuk se da vyvinout, vyrobit a se ziskem prodat do 17.000 Kc vc DPH a se super nadprumernym ziskem. Jsem presvedcen ze kompletni regeneraci vzduchu ktera vydrzi treba 30 let se vyrobit a vyvinout pro cely RD da vyrfobit a prodat do 50.000 vc dph, instalace a clovek bude mit prisun do celeho domu.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Mathilda » 30 čer 2016, 17:18

Souhlasím s tím, že některé věci jsou předražené. Vše je ale relativní. Podívejte se na věc ze svého úhlu. Někdo po vás bude akci pro 300 lidí a řekne, že pronájem aparatury je předražený a že jako DJ si musíte vystačit s reproduktorem v mobilu. Zasype vás argumenty, že na produkci stačí flašinet a všechno ostatní je zlodějna, resp. o vás jako DJ Maarovi napíše cosi, že jste předražený a v podstatě zloděj. Článek si bude číst x lidí a protože budou líní, nedočtou vše do konce a zbyde jim jen ta poslední informace.
Co s takovou blbostí uděláte? Budete jako odborník vysvětlovat, že reproduktor z mobilu neutáhne diskotéku bez další aparatury? Budete vysvětlovat, že flašinet sice hraje, ale diskotéka to zrovna nebude? Vy nás tady nutíte do podobných brutalit.

Jistě, stačilo by udělat do místnosti díru a osadit větrákem za 500, možná 1.000 Kč. Výkonově to bude stačit, jen se zeptejte v hospodě, co takový větrák znamená.Zkuste si poslechnout v nějaké koupelně, jak je to "tiché". Fyziku prostě nezlomíte, a když už se hlásíte k IQ 150, tak zajděte do knihovny a studujte. Jaký průměr díry byste musel mít, jaké otáčky by musel mít ventilátor, aby nehlučně dostal do místnosti požadovaný objem a nahradil okno. Následují další otázky. Co tepelný most takového větráku. Uvnitř topíte a dírou si z venku vháníte dovnitř ledový vzduch. Někde to zkondenzuje, někde to zvlhne a někde vám to začne plesnivět. To chcete? A další otázky. Jak budete řešit odvod vzduchu? Při deklarovaném IQ byste měl vědět, že dům nelze jen nafukovat. Jak byste tohle chtěl řešit? Další dírou? Jak chcete odvětrávat WC? To si také dáte větrák ke stropu a rozfoukáte po domě? Nebo hodláte také WC nafukovat z venčí a hrnout smrad do domu? Co kuchyně? Dostáváme se k tomu flašinetu. Bohužel je přesně na takové potenciální klienty bez elemetární vědomosti cílí dodavatelé jednoduchých řešení. Podobně jako v politice. Jednoduché fráze dokázaly a bohužel stále dokáží zblbnout masy. Většinou to končí solidním průšvihem. Čím větší idiot, tím jednodušší řešení mu stačí a tím větší průšvih z toho kouká. Proto máme politiky, jaké si většinově zasloužíme, a proto také u nás můžeme prodávat různé super kráječe, semtampšuky a zdarmatopy.
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od Mathilda » 30 čer 2016, 19:47

IJK píše:kam se posunul vývoj SemTamPšuků.
http://vents-us.com/cat/714/

Tohle už není semtampšuk s keramickým nesmyslem uvnitř, tohle už je decentrální jednotka, jakou asi před 5-6 lety v ČR prodávali pod označením ModulAIR. Bída a děs. Navíc to tehdy bylo vyráběné v Německu, takže u nás v cenách kolem 35-40.000 Kč /kus. Do ložnice to namontovatelný stejně nebylo.
Odkazovaná mašina je od Vents. Kdo zná značku, ví, a není třeba nic dodávat. Díval jsem se, jak se Ukrajina prezentuje amíkům, hrdě se hlásí k evropské produkci. Průměrný amík to zacílí někam na Germany a to je určitě lepší, než kdyby si to řadil východněji. ;)
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od Návštěvník » 01 črc 2016, 08:35

IJK píše:dimenzování a topologie výrazně použitelnější,
výměník a filtry už taky standard,

Tento typ rekuperační jednotky bych si troufl použít pro odvětrání jedné oddělené neobytné místnosti. Tj. tam,kde nebude rušit hlukem při spaní, čtení, práci a jiných činnostech vyžadujících ticho. Pro odvětrání celého domu tohle vhodné není, i když je to výrazně lepší než sem tam větrání. Nehledě na cenu, která vynásobením do počtu místností, srovná centrální jednotku i s rozvody. DJ Maara taky mluvil o estetice. Nevim, jestli bych chtěl celý dům z venku vylepšit takovými ozdobami fasády.
Návštěvník
 

od daavidok » 01 črc 2016, 11:10

Tak bavime o produktu a ne o sluzbach, tam je cena dana jinak. Kdyz stoji znackovy programovatelny vetrak s elektronikou, z kvalitniho materialu, zasobnikem vody, dalkove ovladatelny 4.000 Kc vc DPH - principielne se jedna o podobne zarizeni - vetrak ktery mohu programovat, dalkove ovladat, nacasovat spousteni a vypinani, intenzitu, smer otaceni etc... Samozrejme jsou tam rozdily jak v materialu i funkcich - ale v principu lze takove dve zarizeni srovnat. Jak uz jsem zde zminil pokud takovy kvalitni znackovy programovatelny a dalkove ovladany vetrak stoji 4.000 vc DPH okej za podobne zarizeni pro trosku jinou funkci bych dal klidne i 2x tolik. Klidne i 3x tolik, OK dam i 4x tolik, OK mozna bych dal i 5x tolik (to jsme na 20.000 Kc) ale 7x tolik uz proste nedam. Co je v semtampsouku jinak ? Je tam navic keramicky vymenik, je to konstrucne trochu jinak vyresene a jinak naprogramovane - zdravy rozum ( nic vic neni potreba ) kazdemu rekne ze tyto rozdily jiste nemaji cenu 26.000 Kc. Cenu 30.000 Kc proste dela neprimereny zisk pac neni vpodstate zadna konkurence. Ano tezko to mit firme za zle - vyuziva toho ze jine podobne zarizeni proste neni. Kdyby bylo dalsich 10 srovnatelnych zarizeni pohybovala by se cena s rozumnou marzi a byla by nekde na 15-17.000 Kc, pac tu konkurencni vyrobky nejsou tak si proste prirazi tucnou sumu - ano je to obchod a kdyz to nekdo zaplati tak to zaplati a ostatni proste maji smulu. Ber nebo ne.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Mathilda » 01 črc 2016, 11:40

daavidok píše:..dal i 5x tolik (to jsme na 20.000 Kc)
Bohužel se pořád mýlíte. Což o to, mýlit se je lidské, ale je z toho vidět ta vaše lenost cokoliv si nejprve nastudovat. Takové to hospodské tlachání. Zkuste alespoň násobilku. Píšete, že jste ochoten dát za „větrák“ 20.000 Kč. Kolik místností má tak průměrný dům v ČR? 5-6? To byste byl na stejných +/- 100.000 Kč, co by stál skutečně funkční systém. Neodpověděl jste, ani jste nezkusil odpovědět, jak byste řešil WC a kuchyň?
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od daavidok » 01 črc 2016, 11:49

Tak ja bych rozhodne nedaval semtampsouky do vsech mistnosti ale pouze do tech ve kterych se clovek nejvice pohybuje - tzn obyvak a loznice - tj investice by byla 40.000 Kc vc dph. V kuchyni odvod mastneho vzduchu a pachu zajisti kvalitni digestor a vetral bych proste oknem - i normalne si pri vareni otviram okno. To same v koupelne, staci otevrit okno. V koupelne se clovek tolik nepohybuje - vetsinou rano a vecer - otevrit okno neni obtezujici. Chodby a predsin - tam je mi to jedno jen prochazim. Neco jineho jsou mistnosti kde je clovek casto a travi tam vetsinu casu co je "doma" jako obyvak a loznice - tam by proste cerstvy vzduch mel byt a chodit kazdou chvili otvirat a zavirat okno jiz obtezujici je. Fasadu zateplim systemem weber clima pri kterem s pouzitim prostupnych lepidel by precijnen mel dum dychat lepe nez s klasickym nederovanym polystyrenem. Ostatne myslim si ze mozna je jiz samotne pouziti derovanym prodysnym polystyrenem zajisti alespon nejake "dychani" domu. Samozrejme detaily neznam a realnou efektivitu derovaneho prodysneho polystyrenu nejsem schopen realne posoudit, coz asi nikdo kdo neni vyslovene clovek co se tim aktivne zabyva a dane materialy netestoval odbornym zpusobem.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od mg1 » 01 črc 2016, 13:00

[quote="daavidok"][/quote]

vam bohuzel neni pomoci a meli jsme si to uvedomit uz z nazvu vaseho tematu.
pokud vam rekuperace nedava zadny smysl, tak v tom pripade jste:

1. tady spatne
2. jste troll, ktereho je uplne zbytecne krmit

Zdravim a preju vam hezke vetrani s plne programovatelnym kvalitnim znackovym a dalkove ovladanym vetrakem za 4000Kc x5

Po 5 letech bydleni a vetrani vasim zpusobem se stavte pochlubit.
mg1
 

od daavidok » 01 črc 2016, 13:42

No je mnoho doma bastlenych veci ( specialne elektrotechnikckych ) ktere funguji a mnohdy predci i zname a velke firmy s tymy vyvojaru, specialne cesi jsou na toto docxela experti. Napriklad v oblasti profesionalni audiotechniky mohu jmenovat hned nekolik prikladu. Emental...no vem to tak kdyz nechces aby ti byly uplne zima ani nechces chodit do pul tela ale nechces ani aby ti bylo vedro a udelas si v tricku diry budes tak na zlate stredni ceste - osobne otestovano v Africe. Ja myslim ze perforovany sedy polystyren by nejak efektivitu napr. pri odparovani mit mohl- jiste vetsi nez ten bez der. Iq angrestu ..no .. tak treba obili ma mnohem slozitejsi DNA nez clovek - znamena to ze je jaksi vyspelejsi nez clovek nebo opacne, tezko rict protoze inteligence obili pro nas muze byt natolik vzdalena ze ji nikdy nedokazeme pochopit natoz prijmout.MOzna tedy ze je nakonec jaksi v globalnim pojeti ten angrest opravdu inteligentnejsi nez clovek :-)
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od daavidok » 01 črc 2016, 18:31

No opravdu nevim k cemu tohle forum slouzi. Je tu banda prudicu, chytraku a hnidopichu, ani nazev zarizeni se tu nesmi pouzit ( respektive je zde deleno kdo muze a kdo nemuze ). Za celou dobu jsem se nedozvedel jedinou konstruktivni radu v pratelskem tonu typu kdyz pouzijes zarizeni firmy A, typu XY - jsi na nejlevnejsi zname efektivni variante jak docilit toho co potrebujes - tj vyvetrani nejvice obytnych mistnosti.. Misto toho jsem lustrovan, dohledavan na netu, chytan za slovo, zavalen nesmyslnym textem, nepratelskymi narazkami a jasnou konkretni radu s jasnym resenim a jasnym popisem co za konkretni typ zarizeni zvazit - k tomu jsem se nedopracoval.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Zohan » 01 črc 2016, 21:56

Váš problém je ten, že radu nechcete. Vy chcete požehnání hloupostí.

Rada už tu zazněla několikrát. Větráky typu sem tam o výkonu 3 W bez ohledu na cenu nemá smysl instalovat. Celé decentrální větrání je náhražka neřešící celý koncept domu. Opak bude tvrdit pouze prodavač takových zařízení, nebo již napálený zákazník. Každé peníze investované tímto směrem jsou vyhozené do kanálu a je jedno, jestli spláchnete 10 Kč nebo 36 000 Kč. Pořád domu instalací těchto nesmyslů víc uškodíte, než kdybyste opravdu zůstal jen u větrání oknem.
O vaší nevzdělanosti v oboru stavebnictví a stavební fyziky svědčí i řeči o zateplení a dýchání domu. Zesměšňujete se sám. Hloupost na hloupost, kterou vám zřejmě nalil do hlavy nějaký prodavač na veletrhu. Opravdová rada a cesta jak ušetřit a neprostavět za nefuknční dům zbytečné peníze zní, svěřte stavbu skutečnému specialistovi a věnujte se tomu, co opravdu umíte. A neberte tuhle radu zle, já bych zase byl směšný za mixážním pultem se sluchátky na uších. Třebaže si hodně lidí, že by to zvládli.
Zohan
 

od daavidok » 01 črc 2016, 23:44

Zohane proc bych se zesmesnoval, copak nekde pisu, ze jsem nejaky stavebni odbornik ci jsem studoval termiku ci co ? Kde jsem toto psal ? Jasne jsem psal ze jsem normalni clovek mimo obor, stavici dum, ktery tomu nerozumi a ridi se pouze logickou uvahou a rozumem ( coz neni vzdy spravne) - tot vse - tudiz samozrejme ze jsem clovek nevzdelany ve stavebnictvi. Pises to jako kdybys objevil ameriku, pritom jsem to jasne psal ze jsem uplne mimo tento obor, nevim tedy proc to zminujes, kdyz sem to sam psal. To co jsem psal jsem jasne nazval: filozoficka uvaha, pac jak to nazvat jinak kdyz tomu nerozumim. Ty taky asi nerozumis jinym vecem kterym se nevenujes a venuji se jim zas treba ja a je jasne, ze kdyz o tom budes psat budes to psat laickym zpusobem - to je preci normalni a neni to nikterak zesmesnujici. Ostatne sam to i pises, tudiz proc to vlastne zminujes... Ano otvirani okna je varianta, ale aby byl prisun vzduchu optimalni musel bych ho otvirat kazdou hodinu. Asi se shodneme ze to je nesmysl. Tudiz hledma nahrazku za kazdohodinove otvirani okna, ktere splni presne to, jako kdybych kazdou hodinu to okno otevrel, vydrzi to nejaky ten rok a bude to stat dostupnou sumu financi pro bezneho clovka (tj nebude to stat statisice) - nic vic nic min, pac pak púostrada vlastne smysl zateplovat pac nic neusporim. S zadny prodavacem jsem nemluvil a zadny veletrh nenavstivil, clovek se dozvi jen snuzku marketingovych naucenych reci. Ja jsem vystudoval elektrotechniku a IT nahled co se ceny elektroniky a vyvoje software tyce mam tedy vzhledem ke vzdelani slusny. Nezivim se jen jako DJ a promoter vip akci ale i jako zvukar, jen tak pro poradek. Reprobedny v rekneme profesionalni tride muzes koupit od par set korun po nekolik milionu. Kdyby se me nejaky laik co v tom nedela zaptal co si ma koupit za bedny na ozvuceni tria co hraje podkres na malych vecircich pro 50-100 lidi - moje rada bude zcela konkretni a jasna. RCF 715 A - idealni pomer ..ceny / vykon / kvalita - da za to 2x 17.000 Kc. Mohli by si samozrejme koupit treba linearni Nexo za par mega, Kv2 za 50.000 nebo cinsky sunt za 3.000 - ale pro takovy ucel krasne splni funkci zcela s prehledem prave RCF 715. Vidis.. jasna konkretni rada z ktere si clovek neco vezme, ale ja se zadnou radu nedozvedel, jen snuzku nekonkretnich obecnych reci. Cekal jsem radu typu meho prikladu s bednami. "Heled ja v tom delam 20 let kdybych chtel do maleho domu se zateplenim dat neco co bude mit jen funkci vymeny vzduchu nejlevnejsi ale stale kvalitni reseni ktere ti vydrzi 20 let je znaxka XY typ XY , vyjde te to na XYZ penez, nejlepe koupit u firmy XY. Nic levnejsiho co splni ucel a nebudou to vyhozene penize zatim neni." Zadnou takovou radu mi zde ale nikdo nedal.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Zohan » 02 črc 2016, 08:58

daavidok píše:Zohane proc bych se zesmesnoval, copak nekde pisu, ze jsem nejaky stavebni odbornik ci jsem studoval termiku ci co ?

Snad každý obor má své termíny, které když někdo použije, poukáže na to, že o oboru nic neví. Zkuste mezi cyklisty mluvit o šlapkách místo pedálů, mezi potápěči o bombách na zádech, u tenistů zmiňte pálky, o [bedmintonu] mluvte jako [begmintonu] a podávejte horem. Stejné je to jako s dýcháním domu. A nejde jen o termín.

Chcete konkrétní a pokud možno funkční radu, ale kladete nesplnitelné požadavky. Samozřejmě, že existují různé varianty semtampšuků, ale všechny jsou špatně. Co víc chcete poradit? Vy jste si vymodeloval reálnou situaci a dáváte konkrétní odpověď.
daavidok píše:Kdyby se me nejaky laik co v tom nedela zaptal co si ma koupit za bedny na ozvuceni tria co hraje podkres na malych vecircich pro 50-100 lidi
Jenže vy nám kladete otázku jinak. Potřebuji na ozvučení tria, co hraje podkres na malých večírcích, použít repráčky k PC, ale Genius SP-U115 za 199 Kč se mi zdají předražené, nemáte někdo nějakou levnější variantu? Nevadí, že by všichni neslyšeli, dával bych poslechnout jen třem lidem v první řadě.
Už to chápete? Zkrátka chcete použít naprosto nesmyslné zařízení. Problém a nejen váš je ten, že ty repráčky za 2 stovky budou hrát. Dokonce se může stát, že nějaký marketingový dement/génius na ně napíše 2 x 200 W. Jako zvukař určitě víte, kam mířím PMPO vs. RMS. Vsaďte se, že 90% průměrných zákazníků vůbec nebude mít tušení, o co jde. A podobně je to u nás ve vzduchotechnice.
Zohan
 

od daavidok » 03 črc 2016, 14:35

Ale vzdyt ja o tom opravdu nic nevim, preci nebudu poukazovat na to ze o tom neco vim kdyz o tom nevim nic - tot fakt, ktery sam pisu od zacatku. No jinak cyklistice se venuji 35 let, dokonce jsem jezdil jednu dobu za mlada na kole zavodne a bezne pouzivam termin slapky, slovo pedaly jsem nerekl nikdy, ovsem kdyz ho nekdo pouzije neni to pro me nhic cemu bych se podivil - kazdy at si to nazyva jak chce - nikoho nehodnotim dle toho jak co nazve a jestli to obvykle nebo ne.. Me tyhle hantyrky (respektive pozadovani jich) prijdou smesne, nazvyam veci tak jak sam chci a jak se mi libi bez ohledu na to co kdo jak pouziva nebo ne, dulezite pro me je jestli dany clovek rozumi co myslim - tot jedine co me zajima.

Podivej se na muj priklad tak jak jsem ho myslel. Muzu mit audio system za 10 milionu - pro vetsinu lidi delajicich male akce pro par desitek ci set lidi jsou to ale vyhozene penize.Mohu mit system za 1.000 Kc - kvalita bude ale tak strasna ze lepsi si za tech 1.000 kc koupit dobry obed. MOhu mit i system za 150.000 ale i ten bude na takove akce zbytecny. Nabizeji se cenove dostupne systemy, ktere splni ucel, neudelaji ostudu, zvuk bude dobry, vydrz a konstrukce dobra. Nestoji sice 1.000 Kc ale ani 150.000 ci 10 milionu. Stoji 2x17.000 - coz je dosazitelna suma a prakticky kazdy schopnejsi clovek na ni je schopen vydelat a dany system si koupit.

V rekuperaci a regenraci ale zadne takove reseni nevidim. Bud jsou smejdy za par kacek co jsou ale opravdu vyhozene penize nebo systemy za ktere da clovek 100.000 Kc ci vic a to je pro vetsinu beznych lidi proste luxusni cena. Dostupna cena je pro me v tomto kontextu cena kolem 50.000 Kc plusminus. Pokud neni nic pouzitelneho v plus minus 50.000 Kc - ocekaval bych odpoved zhruba v tomto stylu" Za 50.000 nic kvalitniho a zaroven ucinneho neni ale za 61.000 muzes koupit vyrobek XY od firmy XY typ XY ktery je podle me nejlevnejsi variantou jak dane veci dosahnout aniz by neco zamrzalo, odchazelo, rozpadalo se, ci neplnilo svou funkci" Ovsem ani takovou odpoved jsem neobdrzel. Zeptam se te tedy Zohane zcela konkretne - Muzes mi prosim napsat nejlevnejsi mozne reseni ? KONKRETNI system ktery splni obmnenu vzduchu v loznici a obyvaku tak aby stal co nemin, splnil ucel, byl efektivni a neco vydrzel ? Predem diky.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Zohan » 04 črc 2016, 00:08

daavidok píše:Mohu mit system za 1.000 Kc - kvalita bude ale tak strasna ze lepsi si za tech 1.000 kc koupit dobry obed.

A přesně to je hladina do 50.000 Kč s DPH. Lepší je jít na oběd, nebo v tomto případě si koupit něco užitečnějšího do domu a větrat oknem. Mathilda to podrobně popsal tady viewtopic.php?f=22&t=1562&start=10#p11300
Proč to nechcete pochopit? Také nevím, jaký příklad použít. V novém domě větrat jen dvě místnosti je nesmysl. Žádný skutečný vzduchař na tohle nemůže přistoupit. Kuchař, když má uvařit polévku, tak také neudělá jen nudle. Řezník praseti na zabijačce neuřízne jen ucho. Asi by to zvládli, ale chápete, co vlastně po specialistovi chcete? Jako byste tomu kuchařovi říkal, OK. nudle mi stačí, já si to zaleji vodou z kohoutku a to je dobrý, já na víc nemám. Řezník by našel způsob, jak odříznout ucho, ale co to má za smysl? Nemůžete se schovat za argument, že na víc než ucho není a když se osmahne na pánvi, tak se to dá také sníst. Oba fachmani si řeknou, jestli si z nich děláte srandu, trolíte, nebo o co vlastně jde?
Přesně to se děje tady. Dokola tu slyšíte, že větrák do ložnice bude buď hlučný nebo slabý, že díra do domu na estetice nepřidá, že si naděláte problémy s tepelnými mosty, kondenzací, plísněmi a ve finále za to utratíte zbytečné peníze. Stejně, jako jste to napsal sám - lepší je jít na oběd a na rekuperaci zapomenout. Jinak se jen chytíte břídilů a podvodníků, co vám rádi ty nudle uvaří a pašíkovi třeba oháňku ufiknou, jen aby vám prodali nějaký ten svůj krám. Jestli nechcete poslechnout rady, kupte si třeba Kunertovo solární diodové okno. Vaše peníze.

daavidok píše:Nestoji sice 1.000 Kc ale ani 150.000 ci 10 milionu. Stoji 2x17.000 - coz je dosazitelna suma a prakticky kazdy schopnejsi clovek na ni je schopen vydelat a dany system si koupit.

Opět stejné to je při stavbě nového domu. Každý schopnější člověk, který je schopen si vydělat cca 3.000.000 Kč a víc na stavbu RD, je schopen zařadit do seznamu potřebných věcí cca 100.000 Kč /a více) na funkční větrací systém. Mimochodem řízené větrání je již několik let povinnou součástí RD, třebaže jsou výklady a diskuze a toto téma rozporuplné. Každý nový dům bez větracího systému bude v blízké budoucnosti cenově degradovaný, jako v případě domů s energetickou náročností horší jak C. Pokud nezbývají peníze, minimálně rozvody by měl mít opravdu každý dům. Ohřívat vodu můžete dočasně třeba bojlerem za 3.000 Kč, topit můžete dočasně přenosným přímotopem a větrat oknem. Přesto rozvody topení a vzduchu bych udělal vždy, těžko by se to totiž dodělávalo později. Určitě ne levně. Jestli tedy máte je 50.000 Kč, zkuste se zamyslet nad nezbytností jiných věcí v domě, přihoďte ještě nějakou kačku a udělejte si alespoň ty rozvody.
Zohan
 

od Bojo » 04 črc 2016, 20:56

Zdravím.
Postaviť si NED dom / dokonale uteplený / a nedať si vetranie pomocou rekuperácie je skutočne
neefektívne a neekonomické riešenie.Tým ,že by ste chcel vetranie riešiť otváraním okien,tak by ste vlastne z NED domu urobil nezateplený dom so zvýšenou spotrebou energie na kúrenie.Ako som uviedol v inej téme,v mojom NED dome mám centrálnu rekuperačnú jednotku s vývodmi v každej miestnosti.Dokonca na na podporu rekuperácie v zimnom období a chladenia domu v letnom období som si dal vybudovať a namontovať glykolový zemný výmenník.S činosťou výmenníka som zatial veľmi spokojný.V zimnom období výmenník zabezpečil,že privádzaný vzduch do rekuperačnej jednotky neklesol bez ohľadu na mrazivé počasie pod 7 °C,čo sa prejavilo v zníženej spotrebe energie na vykurovanie a zatial v letnom období i keď vonkajšia teplota bola nad 30 °C,vnútorná teplota zatial nepresiahla 23 °C.Ako to bude chladiť v letnom období pri dlhotrvajúcich vysokých teplotách ,ako som slúbil ,budem informovať.
Bojo.
Bojo
 

od daavidok » 05 črc 2016, 11:05

Po dukladnem propocitani nakladu na kvalitni rekuperacni system v celem dome, zatepleni, udrazbu rekuperacniho systemu a spocitani tepelnych ztrat a uspor na topeni jsem zjistil ze zatepleni + rekuperace je vlastne co se tyka uspory penez (nejcastejsi duvod proc lide zatepluji) totalne k nicemu. Zatepleni a kvalitni rekuperace s rozvody v celem dome me nakladove vyjde na 250.000 - 350.000 Kc ( a to nepocitam tepelne cerpadlo pac pak by to bylo jeste o 150.000 vic )...a to jsem operoval s rekuperacnim systemem stredni tridy, ktery je take strasne drahy ale jsou i mnohem drazsi.
Kdyz jsem si spocital kolik diky tomu usporim na topeni zjistil jsem ze se mi naklady na cely ten system vrati za min 20-25 let - v to dobe uz ale bude treba koupit a instalovat nejspise system novy a nejspise ani zatepleni uz nebude uplne efektivni a bylo by nejlepsi ho udelat znovu.

Tudiz proc vlastne zateplovat a proc rekuperovat. Vlastne je to zcela iracionalni a nelogicke. Nejlepsi je nezateplovat vubec, tim padem nepotrebuji rekuperaci ani regeneraci vubec. Ano za vytapeni budu platit cco o 15 - 20% vice nez ti kteri zatepluji a rekupereruji ale pac by se mi investiuce do teto uspory vratila az za 20 let postrada to zcela logicky zcela smysl. Zadny konkretni rekuperacni system ktery by splnil pozadavky na nejlevnejsi kvalitni mi tu nedoporucil nikdo - cimz tedy dekuji vsem odbornikum co tu jsou za ochotu, jeste ze v jinych oborech jsou vstricnejsi lide. Dospel jsem tedy nakonec k zaveru ktery koresponuduje s nazvem meho tematu: rekuperace ? Nesmysl. Ano nyni se klonim k tomu, ze zatepleni a tim padem vpodstate nezbytna rekuperace je opravdu nesmysl - zabava pro bohate co nevi co s penezi a tak si nainstaluji par hracek a nechaji nekolika malo firmam vydelat. K cemu jim je uspora co se jim vrati za 20-30 let kdy budou muset investovat znovu :-) To je preci nesmysl :-) Takze volim nezatepleny dum a tim padem ani nepotrebuji resit vzduch. Otvirani oken bohate v takovem pripade jako doplnek postaci.

Vyznam vidim jen v ekologickem smysleni, setrit energii. OK tam tomu rozumim, kdo na to ma a jaksi uvazuje v obecnem zajmu uspory energie tak at tech nekolik set tisic investuje a bude mit dobry pocit ze prispel ke globalni uspore energie - nikoliv vsak svych penez. Ja zcela logicky budu mit toto smysleni az vydelam tolik kolik napriklad v severskych zemich. Ano az vydelam mesicne u nas v CR 5x tolik , rad investuju tech par set tisic do obecneho blaha, do te doby si ponecham svuj sobecky a individualisticky pristup a dobroivolne se vzdam systemu ktery pro me nema prakticky zadny prinos :-)
Naposledy upravil daavidok dne 05 črc 2016, 11:21, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Ferin » 05 črc 2016, 11:08

Originální úvaha. ;)
Ovšem nezateplený dům vám nikdo nezkolauduje.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od daavidok » 05 črc 2016, 11:28

ale zkoulauduje, zatepleni neni povinne, jen doporucene - preptal jsem se na to na stavebnim urade. Ano jedna se o prevzeti nejakych norem EU, ale jeste nastesti neplati - dum s klasickou vapeno-cementovou omitkou bez zatepleni normalne zkolauduji. Az mi da EU pul mega - rad si to zateplim , rekuperuju i to tepelne cerpadlo koupim ale nez toto udela nebudu investovat stovky tisic ktere mi neprinesou co se uspory tyce vubec nic. Navratnost nakladu za 20 let kdy budu nejspise muset investovat do noveho systemu mi je opravdu k nicemu a kazdemu kdo ma vsech 5 pohromade taky. Navic pochybuju ze to 20 let vydrzi - obavam se ze ty rekuperace odejdou tak za 10 let a mozna i drive co bude za 20 let pod polystyrenem na fasade taky nevim. Mozna vydrzi rozvody vzduchu. Takze ja preci ted nebudu investovat 350.000 abych se mi to vratilo za 20 let kdyz budu investovat dalsich 350.000 abych to cele absolovoval znovu - dalsiho kola uz se mozna ani nedoziju :-) V 80 uz mi to bude taknejak jedno :-)

Poznamka: na dum bylo vydaninm stavebni povoleni jako na nazatepleny, zateplovani jsem zvazoval az ted jen kvuli uspore financi. Dum je z dute cihly 450 tudiz splnuje normu a zatepleni neni potreba. Problem by vznikl kdyby byl dum treba z 350 cihly., tam bych mel opravdu problem.
Naposledy upravil daavidok dne 05 črc 2016, 11:39, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Ferin » 05 črc 2016, 11:39

Předtím, než začnete stavět, je vhodný si zjistit alespoň základní informace.

daavidok píše:ale zkoulauduje, zatepleni neni povinne, jen doporucene - preptal jsem se na to na stavebnim urade. Ano jedna se o prevzeti nejakych norem EU, ale jeste nastesti neplati.


Dům horší než C (o něco málo horší než NED) dnes nepostavíte. A bez zateplení toho nedosáhnete.
Nehledě na to, že zateplení není zdaleka jen o úsporách. Ale to vy jako člověk s IQ 150 jistě víte. ;)

daavidok píše: Az mi da EU pul mega - rad si to zateplim , rekuperuju i to tepelne cerpadlo koupim.


"Půl mega" (a ještě o něco víc) vám dá.

daavidok píše:ale nez toto udela nebudu investovat stovky tisic ktere mi neprinesou co se uspory tyce vubec nic. Navratnost nakladu za 20 let


Takže přinesou, nebo nepřinesou? ;)
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

PředchozíDalší

Zpět na Ekonomika