Návrh rozvodů VZT

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od pablonieto » 16 srp 2016, 22:56

Snažím se vymyslet kudy vést rozvody vzduchotechniky, mám ale malý problém kolem technické místnosti, kde bude rekuperace. Nemáte nějaký nápad jak tam napasovat ty rozvody poněkud foremněji? Hlavně jde o odtah, který se musí vracet do kuchyně. Napřímo by to asi dělalo hluk. A ty Tkusy - dávali by jste raději 45st odbočky?
Dále nějaké rady ohledně odsávání z chodby vs z technické místnosti? Co by jste doporučili?

projekt-air.png
Uživatelský avatar
pablonieto
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 8
Registrován: 16 srp 2016, 22:43

od anonym » 23 srp 2016, 12:21

Předně považuji za nesmysl ty větve přívodu pod úhlem 45°. Takhle se dělá pneudoprava, kde je rychlost 20m/s a i tak se to nedělá z důvodu snížení odporu, ale z důvodu velké setrvačnosti dopravovaného materiálu. Ta kuchyň, to je ta nenapojená zelená vyústka? To chcete mít napojeno na digestoř nebo to bude klasická odvodní vyústka a digestoř bude samostatně? (Doporučuji tu druhou možnost). Proč by měla napřímo napojená vyústka způsobovat hluk? Jediné plus ohledně hluku je, že oblouk má určitý útlum. Nic méně není to útlum zásadní. Když je správně navržen tlumič hluku, nemusíte se hluku obávat.
anonym
 

od pablonieto » 23 srp 2016, 19:25

Děkuji za názor.
Všechny vyústky chci napojit na 75cm sonovac hadici kvůli zvukové izolaci, v návrhu kresleno černou barvou / nově žlutou.
Digestoř NEbude určitě napojena na vzduchotechniku.
Napadlo mě ještě něco takového. Těch 45 st. mám kvůli menší tlakove ztrátě, to je doufám dobrý důvod si připlatit za pár kolen, nebo se pletu? Bohužel ta vyústka v kuchyni bude mít tlakovou ztrátu poněkud vyšší.

projekt-air02.png
Uživatelský avatar
pablonieto
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 8
Registrován: 16 srp 2016, 22:43

od anonym » 24 srp 2016, 13:20

Tlumiče hluku doporučuji dát hned za jednotku. Takhle se Vám bude hluk šířit prakticky bez útlumu až k tomu Sonu a samozřejmě se bude šířit i skrz stěny potrubí ven. Ty "koncové tlumiče" mají význam pouze pro tak zvané "přeslechy", tedy šíření např. hovoru mezi místnostmi. osobně bych se na ně vykašlal, ale pokud je z tohoto důvodu chcete, nechte si je tam. Je však třeba počítat s větší tlakovou ztrátou. Ale tlumiče hned za jednotkou jsou základ.
Připlácet si na kolena 45° je nesmysl. Bavíme se o destinách Pascalů a to absolutně nemá význam. Spíš je dobré dbát na to, aby ztráty jednotlivých větví byly +/- stejné. Něco je možné regulovat na vyústkách, ale i tak je dobré, když mají větve +/- stejný odpor. Např. oblouk DN125mm při rychlosti 3m/s (obvyklé hodnoty pro RD) má výpočtově tlakovou ztrátu 1,13Pa při úhlu 90°a 0,73Pa při úhlu 45°. Rozdíl je tedy 0,4Pa což je čistě teoretická hodnota. v praxi Vám i drobná chyba při montáži způsobí ztrátu desetinásobnou i větší.
anonym
 

od pablonieto » 30 lis 2020, 20:48

Tak rekuperace už funguje, dal jsem jenom sono na výdechy. Přeslechy nejsou, jenom při nejvyšší rychlosti jde slyšet proudění vzduchu. To je asi způsobeno menším průměrem přívodu za rekuperací - širší roura se nevlezla. Ale není to nic hrozného, člověk se musí zaposlouchat aby si toho všiml. U normálního větrání (2. rychlost ze 3, takže přibližně polovina z 300m3) je to normálně neslyšitelné, jenom pokud je v domě a venku naprosté ticho, lze lehce slyšet. Nikdo si zatím nevšiml nějakého nepřirozeného zvuku.
Uživatelský avatar
pablonieto
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 8
Registrován: 16 srp 2016, 22:43


Zpět na Vzduchotechnické rozvody