Odtah digestoře, koupelny a WC svépomocí

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od svezij » 04 črc 2017, 10:25

Dobrý den,

předem vás prosím o shovívavost, jsem ajťák :-). Nicméně, stavíme domeček a určité věci si dělám svépomocí. Jednou z nich je odtah digestoře, koupelny a WC. Nemám žádnou rekuperaci ani nic takového. Chci se zeptat na následující záležitosti.

1) Odtah digestoře. Máme bungalov se střechou ve sklonu 25°, takže blízko ke střeše. Chtěl jsem tedy co nejúčinnější odtah digestoře a bylo mi porazeno přes střechu. Dále mi bylo řečeno, že nutností je kondenzační jímka nad digestoří. Můj dotaz zní - je správné zapojení dle přiloženého schématu? Mám nějak izolovat KG trubku ve střeše?

2) Přikládám půdorys WC a koupelny - červené kruhy jsou prostupy / ventilátory pro odtah. Dokázal by mi, někdo, prosím, navrhnout jednoduché schéma podobného typu, jak jsem dal na digestoř? S tím si moc nevím rady, nějak bych to udělal, ale určitě poradíte lépe. Zatím mi udělali jen odpad na kondenzát nad koupelnou, tzn. že můj návrh by byl něco jako - viz poslední příloha. Ale je to opravdu návrh, prosím vás o korekci. Napadá mě zde problém ohledně kondenzační jímky, která je umístěná až na spoji těch dvou odtahů, přitom ventilátory jsou níž, měl bych tam v takovém případě dát potrubní ventilátor? Nebo je to takto ok? Pokud bych chtěl zachovat dva ventilátory, musím dát jímky hned nad ně? Moc vás prosím o řešení do koupelny a WC.

Mnohokrát děkuji za pomoc. Honza.
Přílohy
koupelna, wc - schema.jpg
Návrh řešení koupelna + WC
WC - koupelna.jpg
Půdorys koupelna + WC
digestor - schema.jpg
Digestoř - schéma
Uživatelský avatar
svezij
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 2
Registrován: 04 črc 2017, 09:45

od zumik » 10 črc 2017, 13:31

Napíšu odpověď jako laik.
Z toho nákrasu moc nechápu kde je přesně jímka vůči izolaci. Kondenzační jímka musí být v zaizolovaném prostoru, nesmí se stát, že pod jímou je potrubí v nezaizolované části domu. Tam by totiž mohlo docházet ke kondenzaci a už by kondenzát nic nezachytilo.

V zásadě není nutno potrubí nijak izolovat. Jen pokud ji nezaizolujete, bude se tvořit více kondenzátu. Žádný jiný rozdíl tam nebude.
Uživatelský avatar
zumik
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 139
Registrován: 13 zář 2013, 09:13

od svezij » 10 črc 2017, 21:34

Mnohokrát děkuji za radu, ten nákres byl jen prvotní nástřel a z něj jste toho moc pochopit ani neměl, protože já o tom nemám páru - chtěl jsem právě radu od někoho z vás. Postupně zjišťuji, ptám se a dovídám. Nicméně, mnohokrát děkuji za tuto informaci, dám si rozhodně pozor. Už to mám celé naplánované (samozřejmě s radami od stavebníků), kondenzační jímka bude začínat už v podhledu, kde mi instalatéři nechali napojení na odpad a pokračovat bude do spodní vrstvy izolace. Nad kondenzační jímkou bude ještě asi 40cm izolace. nad izolaci jako takovou bude nakonec vylézat pouze vertikální roura do střechy. Ještě se rozhodnu, zda tu izoluji, či nikoliv. Zatím děkuji, s radami klidně sem, třeba přijde ještě nějaká, co mi to pomůže vylepšit. Materiál jsem již objednal a během následujících 14 dní to chci zrealizovat. Pak sem vložím nákres a realizaci, a snad to bude v pořádku.
Uživatelský avatar
svezij
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 2
Registrován: 04 črc 2017, 09:45


Zpět na Vzduchotechnika