Posouzení rozvodů VZT v RD

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od daver » 03 dub 2018, 10:54

Dobrý den pánové a dámy,

poprosím o názor na projekt rozvodů v mém RD. Projektant úplně moc nekomunikoval, takže jsme se domluvili na začátku, potvrdili si nějaké věci po zaplacení faktury a pak už jen dodal projekt.

Chtěl jsem ještě diskutovat možnost oddělení "zón" pro denní a noční život s ohledem na možné narušení vlivem otevřených dveří na terasu případně vchodových dveří. Tak aby "zelená" zóna a "žlutá" zóna fungovala naprosto samostatně.

Sken projektu: ZDE (bohužel elektronicky nedodali ani přes výzvu)

Můj návrh zón asi takto - jen je potřeba přenastavit množství vzduchu, aby systém pracoval v rovnotlakém režimu a přidat asi nějaké elektronicky řízené klapky pro oddělení zón. Také se nelekněte původního návrhu rozvodů, ten jsem upravili po prvotní konzultaci s ohledem na přenos hluku mezi zónami.

zony.png
Návrh zón


Otázkou tedy je, jestli vůbec nějaké oddělení řešit - tzn zbytečná náročnost a minimum přínosu a druhak, jestli nebudou přeslechy v rozvodech. Odděluji pokoje akusticky s maximální možnou pečlivostí v otázce stavebních technologií a tak bych nerad, aby mi to tam znělo "trubkou" :)

Moc díky za každý názor
Uživatelský avatar
daver
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 21
Registrován: 24 čer 2012, 15:50
Bydliště: Praha

od Snejdrla » 04 dub 2018, 21:39

Dobrý den,
vzduchotechnika v RD se většinou projektuje co nejjednodušší proto bych Vám rozdělení na zóny nedoporučoval. Ono by to nemuselo být až tak složité, jsou firmy které vyrábí T-kus se servem který by Vám pouštěl vzduch do zóny kterou zrovna potřebujete ( zelená,žlutá), ale co když vy budete v obýváku a děti v pokojích nebo někdo v pracovně. Co nastane pak ? Kam ten vzduch budete směřovat ?

Další řešení je například pomocí regulátorů průtoků a čidel CO2. Otevře se daná větev pokud hladina ppm přesáhne určitou hranici. Nehledě na to, že k tomu musí být uzpůsobena jednotka, která s regulátory dokáže komunikovat. Aby Vám nenastalo to,že regulátor je zavřený, ale jednotka bude pořád tlačit. Ale tady už se vylučuje první věta co jsem napsal, navíc opravdu stojí to navýšení ceny za ten "komfort" ?

Další bod jsou přeslechy. Pokud budete dopojovat TV pomocí Sonahadice, je možné, že nebudete mít s přeslechy problém, ale to nikdy nevíte pokud to nespočítáte. ( a i když to spočítáte za určitých podmínek to nemusí být pravda :D )

Vzhledem k tomu, že nemáte napsané množství vzduchu tak to nelze posoudit, ale určitě bych držel jednotku v rovnotlaku.
Uživatelský avatar
Snejdrla
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 19
Registrován: 04 dub 2017, 12:26

od daver » 05 dub 2018, 19:28

Děkuji za odpověď. Ona ta množství vzduchu jsou v tom projektu, který ale přes svou velikost nelze vložit přímo (nemám elektronickou verzi, takže ze skenu by šla snížením kvality ruku v ruce nečitelnost). Nicméně jste mi potvrdil názor, že by to bylo asi málo muziky za velké vynaložené úsilí a jako většina variabilních regulací by to skončilo na nějakém fixovaném nastavení navěky :)

U těch přeslechů mě napadlo prodloužit sonoflexy až k tomu hlavnímu rozvodu na chodbě a tím maximalizovat útlum s rozumnou tlakovou ztrátou + bych nemusel v pokojích tolik snižovat stropy (základ je nyní 2800mm, počítám s 200mm snížením pro VZT a další instalace) a částečně by se i zjednodušila instalace.
Uživatelský avatar
daver
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 21
Registrován: 24 čer 2012, 15:50
Bydliště: Praha


Zpět na Vzduchotechnické rozvody

cron