Nakup RJ v zahranici?

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Zbyna » 21 črc 2018, 16:11

Do Vaší debaty se vměšovat nebudu, páč to sem nepatří...

Ale zpět k RJ.
Mám vybráno z e-shopu co je výše (http://www.ventilatieland.nl) a jestli se jedná o překládkovou dopravu netuším. Ale přímo e-shop mi napsal, že do ČR nedodávají, ale po "nátlaku" mi napsali, že za 120€. Ještě mám domluvenou dopravu od http://www.zdomudodomu.cz/ tam mi napsali 50€. Ale u nich musím pořešit, jak by to bylo s odběrem z e-shopu, jelikož mají otevírací dobu po-pá 8:30-12:30 a 13:30-16:30 a úplně to nekoresponduje z časy fy, kdy projíždějí okolo Eindhovenu.

Jinak Brink Excellent 300 řeším hlavně proto, že ji mám v projektu a mám již hotové rozvody, které jsou "přímo" na tuto jednotku. Když umístím jinou jednotku, vznikají problémy při dopojení přívodu/vývodu. Takže by to bylo pro mě ideální. Ale cena v ČR mi právě přijde mimo.

Jinak na dopojení mám v plánu poptat firmu http://www.luftuj.cz ,kteří jsou kousek od nás. Alespoň v e-shopu mají uvedeno, že dopojení / zregulování a nastavení dělají. Co se jedná o dopojení, toho se nebojí, spíš bych uvítal nastavení a zregulování.
Zbyna
 

od darauk » 22 črc 2018, 00:21

Lenko, bezte prosim prudit do diskuzi na idnes nebo jinam, tak je dost vam podobnych.

Asi jste si nevsimla, ze tady resime problemy vzduchotechniky (to jsou jako ty trubky v dome, co z nich fouka do pokoju vzduch) a treba rekuperacni jednotky (takovy ty krabice, co v nich fouka vzduch tam a zpatky a je z toho urcity uzitek) - to je asi ale pro vas uz presprilis slozite.

O tom, zda jsou dotace k necemu nehodlam polemizovat. Jsou, tak jsou, proc je nevyuzit... Stat sype prachy do neziskovek, ktery je jenom rozhazeji a tady se alespon zlepsuje kvalita domu a nasledne setri energii.
darauk
 

od darauk » 22 črc 2018, 00:26

Zbyna: Ze na urcity rozvod pasuje jen "jedna" jednotka nam take rekli, ale moc nechapu proc. Jsou nadimenzovane nejake ztraty potrubi, stejne se casto dava flexi hadice at je to Atrea nebo Brink, vzdyt pak se jedna jen o nastaveni te jednotky, a to stejne chvili trva, nez se vyladi.
darauk
 

od Zbyna » 22 črc 2018, 10:34

darauk píše:Zbyna: Ze na urcity rozvod pasuje jen "jedna" jednotka nam take rekli, ale moc nechapu proc. Jsou nadimenzovane nejake ztraty potrubi, stejne se casto dava flexi hadice at je to Atrea nebo Brink, vzdyt pak se jedna jen o nastaveni te jednotky, a to stejne chvili trva, nez se vyladi.

Ja nemám na mysli, že by na rozvody nešla napojit jiná RJ. Ale to, že když dám jinou RJ, bude se hůře dopojovat na přívod/odvod vzduchu z/do domu. Jelikož na RJ Brink Exc. 300 to je připravené, bude se "jednodušeji" dopojovat a nevznikne v místnosti "změť" trubek.
Zbyna
 

od Jirka Stan » 22 črc 2018, 22:53

Připojit k rozvodům lze různý jednotky. Jen, jak napsal Zbyna, nemusí odpovídat pozice hadic a pak by se nad jednotkou muselo řešit křížení. Existují jednotky v levé a pravé verzi, existují jednotky s různými průměry hrdel /nejčastěji pro RD 125, 150 a 160 mm/. Na druhou stranu se u nás dá koupit v této kategoriii odhadem tak 30 typů rekuperačních jednotek. Divil bych se, kdyby se nenašla náhrada. Osobně bych nechtěl jednotku bez záruky. Není to málo peněz a že se někomu zrovna nepokazila, neznamená, že se nemůže pokazit. Když si koupíte jednotku i s montáží, musí vám firma přijet na záruku domů. Když si jí koupíte přes e-shop nebo jen tak v obchodě, musíte jí demontovat a poslat na vlastní náklady do místa nákupu.
Jirka Stan
 

od darauk » 23 črc 2018, 10:46

Po zaruce si tu jednotku taky musim nechat opravit za svy a jestlize je rozdil mezi jednotkou zakoupenou v CR a v Holandsku 30tisic Kc, za 35tisic ani nekoupim nejlevnejsi Atrea (hlucnost a kvalita motoru neni uplne jista, staci projet internet). Tam mam Brink, ktera je povazovana za velmi dobrou a zrovna kamarad ji ma, takze se "bezzaruky" az tak nebojim. Stejne se veci podelaj presne mesic po zaruce.

Kdyby dovozci cesky trh nepredrazovali, tak tohle nemusime resit.
darauk
 

od Karel » 23 črc 2018, 15:08

darauk píše:Po zaruce si tu jednotku taky musim nechat opravit za svy a jestlize je rozdil mezi jednotkou zakoupenou v CR a v Holandsku 30tisic Kc, za 35tisic ani nekoupim nejlevnejsi Atrea (hlucnost a kvalita motoru neni uplne jista, staci projet internet). Tam mam Brink, ktera je povazovana za velmi dobrou a zrovna kamarad ji ma, takze se "bezzaruky" az tak nebojim. Stejne se veci podelaj presne mesic po zaruce.

Kdyby dovozci cesky trh nepredrazovali, tak tohle nemusime resit.


Přesně, do 40 tis. lze vybrat pasivní jednotku z domácí produkce, ale ten Brink je tišší (umístění za příčkou v šatně vedle ložnice) a jednotka umí ovládat externí dohřev, jejíž silovou část můžu napojit na nízký tarif (topím el.)
Uživatelský avatar
Karel
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 18 črc 2018, 14:51

od Jirka Stan » 24 črc 2018, 12:21

Tak zrovna s hlučností na tom Brink není moc dobře, podívejte se na srovnání:
viewtopic.php?f=22&t=2061#p13164
Je to pořád jenom o reklamě a jak už jsem napsal, u nás seženete nejmíň 30 různých modelů. Externí dohřev umí ovládat zase x různých typů. Kvalitní dohřev má navíc vlastní regulaci a pak si jen nastavíte požadovanou teplotu nebo použijete běžný termostat. Naprosto běžné příslušenství dohřevu. Zase tohle jde ke každé jednotce a není potřeba nic speciálního.

Naopak mi u Brinku vadí, že se za všechno musí připlácet.

1) Přepínač otáček není součástí dodávky, ale jako volitelné příslušenství.
2) Programovatelný ovladač není součástí dodávky, ale jako volitelné příslušenství.
3) Vlhkostní senzor není součástí dodávky, ale jako volitelné příslušenství.
4) Volitelné příslušenství, dohřev umožňuje ohřát přiváděný vzduch na vyšší teplotu cca 20-28°C.
5) Senzor CO2 (0-10V) volitelné příslušenství Brink.

Kromě senzoru CO2 (který má většina výrobců jako příslušenství), je spousta výrobců, kteří mají výše uvedené prvky skutečně v základu.

Jezdit pro něco takového do zahraničí nevidím jako rozumnou investici. Za stejné nebo lepší peníze se dá vybrat u nás a s plnou výbavou a zárukou.

Chápu, že někdo záruku podceňuje, ale i během dvou let se může něco objevit. Objeví se výrobní vady, ne vady provozní. Dělám vzduchotechniku už skoro 20 let a neznám žádnou jednotku, která by byla bezporuchová.
Jirka Stan
 

od Karel » 24 črc 2018, 14:12

Děkuji za argumenty. Můžete být konkrétní, na kterou RJ bych se měl zaměřit? Dívám se na tuto tabulku seřazenou podle hlučnosti:
https://database.passivehouse.com/de/components/list/ventilation_small
Předpokládejme, že výrobci mají stejnou metodiku měření, ale nevím, jestli jde o akustický výkon nebo tlak. Z dostupných výrobců v ČR, můžeme mluvit o Zehnderu, Nilanu, Paul (40-43 dB), ale cena není do 40 tis s DPH. Brink má hlučnost 47 dB, ale je tom lépe nebo stejně než mnou zvažované RJ Venus nebo Daphne. Navíc dohřev / předehřev je integrovaný v jednotce nebo pomocí samostatného ohřívače s regulací. Brink má ohřívač uživatelsky zmáknutý – ovládací kabel + kabel s vidlicí do 220V. Ovladač otáček mě stačí jednoduchý za 60E.
Uživatelský avatar
Karel
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 18 črc 2018, 14:51

od Ferin » 24 črc 2018, 14:51

Jirka Stan píše:...
3) Vlhkostní senzor není součástí dodávky, ale jako volitelné příslušenství.
4) Volitelné příslušenství, dohřev umožňuje ohřát přiváděný vzduch na vyšší teplotu cca 20-28°C.


Výše uvedená jako základní součást jednotek SPOUSTY výrobců??
No nevím. Pár (desítek) měsíců zpět tomu tak teda nebylo.

Jirka Stan píše:Jezdit pro něco takového do zahraničí nevidím jako rozumnou investici. Za stejné nebo lepší peníze se dá vybrat u nás a s plnou výbavou a zárukou.


V Nizozemsku se copak prodává bez záruky? Navíc není nemožné, že případná reklamace půjde vyřídit i v ČR.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od Jirka Stan » 24 črc 2018, 16:44

To je právě to, že se tu hází ceny za jednotky a nejsou vedeny konkrétní typy a výbavy. Většina výrobců umí dodat holý model a pak mají příslušenství za přirážku. Bavíme se tu teď o Brinku, ale jen samotného BRE300 je několik verzí a několik různých cen. Už jsem tu vypsal, co není standardní dodávkou. Nejde však o nějakou kritiku jednotky. Zkrátka jen reaguji na to, proč se mi nezdá rozumné řešit dovoz právě této jednotky. Korektní by bylo, kdyby tu byla zveřejněná konkrétní nabídka a lépe konkrétní faktura za konkrétní typ se specifikací výbavy. To má smysl srovnávat.
Záruku v Holandsku jistě mají, ale bude se tam muset jednotka k opravě zaslat. Jestli jí tu někdo opraví zdarma? Určitě nepojede k nikomu zdarma a jestli by šla vyřídit oprava, to bych také nejprve zjišťoval. Už vidím, jak Štorc přijde o zakázku a bude vyřizovat někomu záruku, když ten někdo, ho tu pomlouvá, že předražuje zboží. Ať je to tak či onak, zase bych jako korektní viděl, jasné vyjádření českého dovozce, že zde zajistí záruční opravu i pro individuálně dovezené výrobky. Jinak je to pro mě neznámá a musím jí zakalkulovat do možných rizik. Toť vše.
Co se týče jiných výrobků, stačí Google, nechci dělat někomu reklamu. Jen se tím vracím na začátek, srovnejme ceny konkrétních zařízení a konkrétní výbavy, pak se dá licitovat o výhodnosti nákupu v zahraničí.
Jirka Stan
 

od xoor » 24 črc 2018, 19:32

@Jirka Stan
Mohu prosím vědět jaké jsou verze brink excelent 300 ? Já znám pouze plus a nonplus verzi.
Víte jaký rozdíl najdete v krabici po vybalení mezi:
https://www.energienulshop.nl/gb/brink- ... plus-.html
a tímto
https://www.luftuj.cz/p/renovent-excell ... -jednotka/
V té české dostanete navíc český manuál jinak tam bude úplně to samé vybavení. Žádné čidla, žádný ovladač. To za bratru cca 32kkč je trochu moc, ne?
Pokud bude časem potřeba vyměnit ty 2 motůrky nebo řídící jednotku, není problém napsat do toho eshopu a oni vám pošlou nový díl (mimo záruku asi). Případně poptat pozáruční opravy zde v čr a dát tomu štorclíkovi nebo jiným montážním firmám taky nějakou kačku.
Televizi, pračku ledničku vám tu také opraví kde kdo a nemusím hned bouchat na dveře českého zastoupení.

Napište nějaký (výkonově a hlukově) srovnatelný model RJ, který není v základu tak ochuzený a dá se koupit u nás. Přiměřené reklamy se nebojte.
Uživatelský avatar
xoor
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 1
Registrován: 30 led 2018, 16:11

od Jirka Stan » 24 črc 2018, 21:40

Beru ceny, které jste mi dal v odkazu.
Jednotka + vlhkostní čidlo 1572€ x 25,50 = 40.000 Kč + doprava cca 5.000 = 45.000 Kč
Zcela zásadním zavádějícím faktem této jednotky je její výkon. Když se podíváte na https://www.energienulshop.nl/gb/index. ... achment=54
zjistíte, že je to jednotka o výkonu 40-210 m3/h při pouhých 50 Pa. Proč mluvím o zavádějícím faktoru, protože označení BRE 300 + navozuje pocit, že by jednotka mohla být „300“. Ona je ve skutečnosti o třetinu slabší. U nás je běžnější udávat výkon při 100 Pa, takže výkonově bych jednotku u nás řadil mezi „200“.
Vyberu jen 3 konkurenty v dané třídě a to namátkově.
1) Nilan CT 200 cena 38.500 Kč bez DPH, v ceně má plné programování i vlhkostní čidlo.
2) EHR 280 D Akor RF cena 37.650 bez DPH, vlhkostní čidlo jsem dohledal za 3.962 Kč
3) Sentinel Kinetic B cena 36.900 bez DPH a čidlo mají za 1.200 Kč (centrální ovladač za 2.140 Kč)

Ke všem uvedeným samozřejmě platí samozřejmě 2 letá záruka. Uvedení výrobci nabízejí různé kombinace s dohřevem, předehřevem a dalším příslušenstvím. Vynechal jsem 2VV a další alternativy.
Jirka Stan
 

od Zohan » 24 črc 2018, 22:22

Jirko, to si špatně překládáš. V první lince je nominální výkon při běžných 150 Pa a tam je 300 m3/h. V ostatním souhlasím. Tebou uvedený jednotky jsou také výkonově silnější. Akor je někde kolem 275 (těch 15 m3/h opravdu roli nehraje), Sentinel je průtokově slabší (v reálu dává kolem 200, ale zase slušně tlačí a to samý u Nilanu). Já bych asi u Nilanu srovnával s Comfort 300 a u Sentinelu B+, to jsou mašiny taky pod 50.000 Kč a mám je ověřené. Já bych pro úsporu 5 tisíc se záruky nezříkal, ale diskuze se mi líbí. Je to tlak na domácí. Jak moc se u nás předražuje, to vážně volá do nebes. Dokud se tu najdou ovečky ochotné platit 100.000 Kč za plíce domova, tak by byli ostatní obchodníci padlí na hlavu,aby zlevňovali. Těm pár nadšencům, co si zajedou pro úspořených 5 tisíc k oranžádám, těm to přej a ber to tak, že ve výsledku mohou pomoct ostatním. ;)
Zohan
 

od Ferin » 25 črc 2018, 00:17

Tak zas bych tady nepraktikoval oblíbené české sebemrskačství.
Nizozemsko je trochu (dost) extrém, je o něm všeobecně známo, že tenhle typ elektroniky se tam prodává o dost levněji (důvod mi trochu uniká, jelikož například český trh je obecně jeden z nejkonkurenčnějších, ne-li vůbec nejkonkurenčnější v Evropě) a to v porovnání s celým zbytkem Evropy. U rekuperací mu pak zdatně konkuruje/konkurovala ještě Belgie, například předchozí nabídková řada Zehnderů (pod označením Storkair) se tam dala pořídit za polovinu co v okolních státech.
Naopak jinde na zapádě ty rekuperace vychází ještě (často o dost) dráž než v ČR.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od xoor_nologin » 25 črc 2018, 19:55

@jirka stan

Já jsem hlavně upozorňoval na to, proč musí být jednotky brink (stejně vybavené v NL nebo PL ) dražší o 35kkč rep 25kkč oproti čr.

Děkuji za výpis jednotek, ale zdá se mi, že neporovnáváme úplně tu samou výbavu, ikdyž jste nás tu několikrát za to upomínal. Tím rozdílem je předehřev, který alespoň já, považuji u pasivních jednotek za nutný. Jinak v podstatě při zimních mínusových hodnotách téměř nevětráte, a tedy je celá vzduchotechnika omezená v období, kdy má něco ušetři.
Připočtěte tedy předehřev (elektrický alespoň 1kW) cca 8kkč bez dph?
A prosím k vaším cenám přihoďte ještě aspoň 15% dph (lépe však 21), ať tu máme jednotky se stejnou výbavou a +-správnou cenou.

Podle mě jsou jednotky s integrovaným předehřevem konstrukčně o trochu dále, jak jednotky bez něj.
xoor_nologin
 

od Zohan » 25 črc 2018, 20:30

Podle mě to chlapi uhrajete tak někam na plichtu. Něco se uspoří, jenže Jirka nesáhl do levnějších jednotek typu Venus, tam už by dovoz neobstál. Záruka má svojí hodnotu, ale kdo nemá úplně levé ruce, tak si ventilátor vymění za chvilku. Osobně bych pro jednotku nejezdil. Když bych nutně chtěl mít ausgerechnet Brinka, tak pak si pro ní v klidu zajedu.
Obecně bych se nebál snad žádný pasivní rekuperace. Kdysi dávno to tu jistý pan Šperl přirovnal k výběru zahradnických hrábí a měl naprostou pravdu. Vždycky si na něj při podobných diskuzích vzpomenu. Namontovali jsme už stovky kusů pasivek všech možných typů a že bych mohl říct, tahle je super a tohle neberte, to vážně nejde. Vážně je to o rozměrech a ceně, ostatní jsou blbosti lidem do hlav natlačený marketingem. Až když v reálu namontuješ desátou, padesátou jednotku, tak začneš řešit, že tahle má blbě řešený úchyty, tahle má složitější kabeláž a tak. Když si někdo namontuje jednu svojí, nemá srovnání, tak mu musí vyhovovat všechny.
Zohan
 

od Zohan » 25 črc 2018, 20:46

S tím předehřevem nadšení nesdílím. Zase jsem to tu už četl, je to jako integrovat rohožku do botníku. Když jdete z venku,potřebujte si očistit boty už před dveřmi, abyste neudělal svinčík v chodbě. Stejně tak potřebujete vzduch předehřát, hned jak vejde do domu. Venkovní vzduch může mít -15°C a když budete chtít bezpečně odizolovat potrubí, aby na něm nekondenzoval vnitřní teplý vzduch, musí mít hodně silnou izolaci. S takovou obalenou rourou se těžko připojuje k jednotce, hůře se vyhybá ostatním. Mám vyzkoušeno, že nejlepší je hned předehřev a pak už v klidu s běžným potrubím a celkem tenkou izolací.
Druhá věc je pak topení uvnitř jednotky. Když tam pustíte 1kW předehřevu, padne dolů účinnost rekuperace, ono se to všechno prohřeje a to včetně výfuku. V podstatě foukáte část tepla ven. Uvnitř jednotky nejsou žádné 5 nebo 10 cm silné přepážky. Jak dohřev, tak předehřev v malé pasivní jednotce, kde právě výměník zabírá nejvíce místa, není rozhodně progres. U velkých průmyslových mašin je to něco jiného.
Zohan
 

od xoor_nologin » 26 črc 2018, 07:57

Já chtěl +- stejně výkonné, hlučné a stejně vybavené jednotky

Rj s integrovaným předehřevem se tu probíraly a nakonec vyplynulo, že to problém není. Respektive nikdo nepředložil nic, co by dokazovalo, že to má menší(o kolik?) efektivitu. Jednotky s integrovaným předehřevem umí předehřev regulovat. Je tedy otázka, kolik tepla při vzduchu -10 je schopno parazitně uniknout. Stejný problém je vlastně i v aktivních jednotkách, kde parazitní teplo/"chlad" prostupují a ovlivnuji čerpadlo a výfuky. Takže je to pravděpodobně zanedbatelné snížení účinnosti. Namontování dalšího elementu také něco stojí.
Je to podobné jako spiro vs hadice. Na začátku k nim byl silný odpor s názory, jak je to špatné a ejhle, jak se v RD zabydleli.

Zohan
Nechcete tu napsat recenze k nejpoužívanějším jednotkám z pohledu běžného uživatele (reálná hlučnost, rozměry, umístění vývodů, ovládání....)? Z pohledu montáže je to možná také dobré, ale ta se provádí jednou.
xoor_nologin
 

od Zohan » 26 črc 2018, 10:42

Nemyslím si, že zásadní je ta snížená účinnost. Zásadní je ta nepraktičnost se sacím vedením. Stačí i poměrně krátký úsek a může dost potrápit. Pro montážníky je neproblematičtější se někam vracet a něco opravovat, když to začne téct. Takže slušný řemeslník přívod izoluje pečlivě a dostatečně. Když to odflákne, prostě potrubí kondenzuje a teče z něj až neočekávaně vody. proto je jednoznačně lepší dát předehřev co nejblíž vstupu. Regulovaný jsou snad všechny. Nemusí se nastavovat úplně nula, já nechávám tak -2°C a s takto provedeným potrubím je minimum starostí.
Když se vrátím k účinnosti. Nejsem zrovna fanda porovnávání %, protože hlavní, co má větračka udělat, je kvalitně vyvětrat. Já preferuji silné a spolehlivé motory. Nicméně pasivní jednotka je z velké části tvořena právě deskovým výměníkem a to je úplně jinak než v aktivkách. V deskovém výměníku máte teplosměnné plochy co nejtěsněji u sebe a požadujete ten největší možný přenos tepla. Když si představíte, že u protisměrného deskáče máte sání a výfuk vedle sebe (na druhé straně výměníku odtah a přívod), tak ohřevem sání maximalizujete i ohřev výfuku. Ta spirála se neohřívá na 0°C, tam je teplo mnohem větší. Obecně je to tak, že čím je větší předehřev a čím má větší teplosměnnou plochu, tím může mít nižší teplotu na spirále. Lépe se reguluje atd. Když ho ale dáte do jednotky, řešíte spoustu potíží a výsledek je ten, že při změření výfuku, naměříte poměrně vysoké. Moc jednotek teplotu výfuku neměří a asi ví proč. U aktivek je to jinak. Tam máte teplosměnné plochy úplně oddělené. Dokonce jsme montovali pro jednu nemocnici jednotku a ta měla sání/ přívod úplně v jiný bedně než odtah/výfuk. To je proto, aby se vzduchy netěsnostmi nepromíchaly. Přenos energie je pak trubičkou s chladivem a tu snadno zaizolujete. Už moc odbíháme. Zkrátka velký externí předehřev je lepší řešení než malý integrovaný. Proto i většina výrobců používá tento princip. Nedělal bych z toho u Brinku problém, ale rozhodně bych to neoznačoval za výhodu. Zase jde jen o finanční srovnání a na to tu bylo upozorněno, aby se srovnávalo vše, co je k zimnímu provozu potřeba.
Zohan
 

PředchozíDalší

Zpět na Ekonomika