DUPLEX R5

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Pavel Tyll » 15 srp 2018, 09:55

Dobrý den,

nemáte někdo zkušenosti s jednotkou Atrea DUPLEX R5 ? Rozhoduji se mezi touto jednotkou a Nilin GOTT 2600. Jde mi hlavne o chlazení v létě kde podle údajů to vypadá, že má DUPLEX R5 větší chladící výkon. Jde mi oi o praktické zkušenosti s Atreou a jak s ní jste celkově spokojený ?
Pavel Tyll
 

od Atneco » 16 srp 2018, 09:34

Jednotka Atrea R5 jako taková neexistuje, je to označení řady jednotek a musíte definovat, kterou myslíte.RA, RK, RB.. Stejně tak to máte s chlazením. Žádná z jednotek R5 neumí sama chladit, nemá svůj vlastní chladící agregát. Máte volbu, zda dovnitř umístíte přmý výparník a k tomu pořebujete ještě venkovní klimatizační jednotku nebo vodní chladič a tím zase musíte prohánětnějakou studenou vodu. Neřeší se otázka, kde tu studenou vodu vezmete. Jednotky se těžko porovnávají. Zjednodušeně na jedné straně máte hotový výrobek a na druhé stavebnici, kterou musíte nejprve poskládat a pak výsledky porovnat. Ani tak to nebudete mít jednoduché. Na jedné straně máte kombinaci aktivní + pasivní rekuperaci (Gott) na druhé straně pasivní rekuperaci (R5). Jednoduché to máte v tom, že obě vyvětrají stejně dobře. Potom je to o ceně a nesmí se zapomenout na všechny součásti (např. RA + vestavný přímý chladič + venkovní jednotka + řídící modul+ kompletace).
Atneco
 

od Pavel Tyll » 16 srp 2018, 12:42

Já si myslel, že když doplním veknoví klimatizační jednotku tak, že vlastně získám stejnou kombinaci jako GOTT tedy aktivni i pasivní rekuperaci nebo ne ? Cenově to vychází skoro na stejno a podle dokumentací má Duplex větší chladící výkon. Nevíte jestli už Duplex nemá problém s výtokem kondenzátu jako míval dříve ? Na GOTTu se mi líbí, že je vše v jednom a nemusí být venku další jednotka, ale zase si říkám jestli má dostatečný chladící výkon, když teď jak nedováno bylo horko jsme měli v podkroví 30 stupnů.
Pavel Tyll
 

od Atneco » 16 srp 2018, 22:23

To nezískáte. Princip aktivní rekuperace a třeba tepelného čerpadla je stejný, ale máte jinde umístěný výparník a kondenzátor. Jednotky s aktivní rekuperací mají výparník i kondenzátor uvnitř jednotky. Když z odpadního vzduchu získáte energii, můžete ji uložit do vody nebo do přívodního vzduchu. Gott nádrž nemá, ale získanou energii předá všechnu přívodnímu vzduchu. To u externí jednotky nemůžete. Ochlazením odpadního vzduchu, byste ohříval vzduch někde na střeše (podle umístění venkovní jednotky). R5 je spojení větrání a klimatizace, s aktivní rekuperací to nejde srovnávat. Ideální je, když ochladíte přicházející vzduch a ohřejete s ním vodu. To bohužel neumí ani Gott ani R5. Další věcí je výkon. Jedna věc je výkon a druhá jeho přenos. Abych to vysvětlil. Když budete větrat klasickou 1/3 objemu RD, jste někde na přibližně 100-150 m3/h. Když tento vzduch budete chladit, zajímá vás výkon. Při 35 °C a ochlazení na nějakých rozumně snesitelných 15°C, potřebujete přibližně 1,5 kW chladícího výkonu. Další výkon je zbytečný a už při takovém ochlazení může být problém s kondenzací na koncových segmentech případně na potrubním systému. Cirkulační systémy R5 a podobné to řeší obrovským průtokem vzduchu. Udává se průtok větrací / cirkulační. K tomu musíte uzpůsobit rozvodnou soustavu. Podívejte se jen na velikost výstupních hrdel cirkulace RA ma 200 mm, RK má dokonce 250 mm. Dost často je s tím v RD velký problém se zabraným místem. Stejně tak je to s přívodním potrubím. I naprostý laik pochopí, že rozvody musí zvládnout i cirkulační objem, tedy násobný oproti větracímu. Musí být tedy větší, jinak by rychlosti proudění způsobily hluk. To je samozřejmě dražší a zabere to více prostoru. Samotná doprava chladu pak koluje celým domem. To také není ideál. Daleko lepší řešení v případě požadavku na vyšší chladící výkon, použít multisplitový systém klimatizace. Máte podobnou venkovní klimatizační jednotku a v požadovaných místnostech chladící jednotky. Tím si můžete regulovat chlad v každé místnosti dle skutečné potřeby, nechladíte celý dům a díky regulovatelnosti vyhovíte mnohem lépe všem obyvatelům domu.
Atneco
 


Zpět na Vzduchotechnika

cron