Pichler PKOM4 classic vs NILAN Compact

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Kullik » 25 úno 2018, 00:10

Zdravím všechny diskutující...
Jsem rozhodnutý pro kompaktní řešení do našeho budoucího PD. Rád bych tedy požádal o fundované porovnání těchto 2 jednotek....všude zde na fóru je psáno, že NILAN COMPACT víceméně nemá funkčně konkurenci. Pokud ovšem porovnám obě jednotky dle certifikátů PHI, tak parametry jsou téměř nastejno, nebo vítězí PICHLER. Dle technických listů má COMPACT větší topný výkon...jaký je v nich další funkční rozdíl, případně v ekonomice provozu?
Díky za Vaše odpovědi.
Uživatelský avatar
Kullik
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 2
Registrován: 18 úno 2018, 15:56

od Jugas » 25 úno 2018, 10:37

Co už dneska nemá konkurenci a nemusí být zrovna z Číny. Když je na trhu nějaký unikátní výrobek, dřív nebo později se objeví někdo, kdo to také tak zkusí. Nilan Compact má několik konkurentů, podobný systém najdete u Drexel a Weiss, Genvex, Nibe něco podobného vyrábí i Stiebel Eltron. Z hlediska funkčnosti je dnes už konkurentů více. Také je více lidí, co chtějí kompaktní jednotky, protože je to do RD je to určitě správná cesta.
Certifikáty PHI mají jinou funkci, než přímé srovnání zařízení. Certifikát získávají jednotky,které splní určitou normu. Podívejte se nejprve na srovnání jednoho a toho samého výrobku Nilan Compact. Zdánlivě hloupost, proč by člověk měl stavět do soutěže, do srovnávání stejný výrobek. Jenomže to přesně vykresluje rozdíl certifikace a srovnání. Compact vítězí nad Compactem. Stačí se podívat například na COP ohřevu vody při venkovní teplotě cca 7°C. Compact s COP 3,58 vítězí nad Compactem s COP 2,78?? Jak může stejný výrobek vyhrát sám na sebou? Protože nemáme stejná srovnávací hlediska. První certifikát je pro průtok vzduchu 172m3/h a druhý 92/m3. V prvním případě se ohřívá voda a dovnitř je přiváděn vzduch o teplotě 28,6 °C a ve druhém se ohřívá až na 33,6°C. Už je to jasné? Při porovnání s konkurencí jsou také nesrovnané parametry. Pro tepelné čerpadlo je ideální, když ohřívá vodu na nízkou teplotu. proto se tepelná čerpadla ideálně hodí na vytápění podlahovým topením,kde teplota vody nepřesahuje 35°C. Podle evropského standardu Eurovent udávají výrobci tepelných čerpadel výkon jednotlivých zařízení při 7 °C venkovní teploty a 35 °C teploty topné vody (A7/W35). U některých systémů je také možné najít výkon udávaný dle normy EN 14 511, obvykle pro A2/W35. A = Air = vzduch / W= Water = voda. Když má TČ topit na vyšší teploty, klesá mu COP a proto se dohodli výrobci na udávání výkonů za stejných podmínek. PHI to tak nemá. Podívejte se například, že Nilan Compact má v certifikátu uvednou průměrnou teplotu vody v nádrži při měření 50,5 °C a srovnávaná jednotka Pichler jen 45°C a například Proxon jen 42,9°C. To je velký rozdíl!
Kdo se v tom má potom vyznat? Obchodní oddělení vám řekne podívejte se na moje COP, ale zapomene říct to podstatné ale... Jak nadávám na různý nesmyslný směrnice EU, tak musím uznat, že někdy to hlavu a patu má. Nevidím v tom samospásu, ale je to lepší než nic. Pro lidi jednoduhý srovnání pomocí ekoštítků.
Vybíráte si pneumatiky? Jak víte, co je dobré? Spolehnete na reklamu?
3_kriteria_stitek_a.jpg

Základní parametry máte jako na dlani a hlavně při stejných podmínkách. Jak pneu drží za mokra, jak ovlivní spotřebu a jak hlučnost. Nikdo se nemusí vracet do fyziky a složitě chápat valivé odpory a korelaci na provoz a to ještě bez popisu toho provozu.
Zohan v tomto článku ukazoval na to, že například jednotky Atrea se někdo snaží hanět přes hlučnost. viewtopic.php?f=22&t=2061#p13164
Nakonec se ukázalo, že je to jinak.
Jugas
 

od Jan Syřínek » 25 úno 2018, 11:00

Doporučoval bych si přečíst tohle. http://forum.tzb-info.cz/136209-rekuper ... =36#text36 Já mám nilan VP18K v kombinaci s FV. Instaloval jsem systém před pěti lety a maximální spokojenost. Tehdy jsem se také rozhodoval pro Compact, nakonec jsem ušetřil a šel do VP18K. O jednotce nevím, že ji mám a tak to asi má být. Neřeším, kde se bere teplá voda, protože je jí pořád dost. Neřeším, kde se bere čerstvý vduch, který už považuju za samozřejmost a ani neřeším, chladící výkony a jiné výkony, protože mi vše vyhovuje v létě i zimě. Pro mě je to bedna stojící ve sklepě, kde jednou za půl roku vyměním filtr.
Jan Syřínek
 

od Kullik » 25 úno 2018, 18:28

Děkuji pánové za odpovědi.
To JUGAS:
právě porovnání PHI certifikátů i EU štítků mi ukazuje téměř stejné hodnoty a parametry při stejných vstupních podmínkách. Jeden je malinko úspornější, druhý ohřívá víc vody, nebo je tišší. Pro mě to znamená, že nevím co vybrat.
Byla to taková úvodní "nastřelovací" otázka, zda oba produkty jsou ve stejné třídě a dělají lautr to samé za stejné peníze.
Tedy předpokládejme, že srovnáváme hrušky s hruškama. Anebo přidáme jabko (VP18) a můžeme z toho pro mě udělat ještě větší hokej.

NAŠE POŽADAVKY:
PD cca 200m2, tedy ztráty 3-4kw, důraz kladu na teplou vodu, máme 2 malé děti, počítám s připojením spotřebičů na rozvod teplé TUV, případně časem nějaký whirlpool, proto mě tedy zaujal ten Pichler s o 32L větším zásobníkem a svým nezávislým okruhem s TČ pro TV (jestli to tedy má v praxi nějaký význam) Rád bych nezávislost přípravy TUV co největší (tady nevím, jak je na tom VP18).Topení elektro rohože a infrapanely, dle potřeby. Časem dopojeno na FV.

To Jan Syřínek:
Diskuze jsem četl, ale moc mi obzory nerozšířila/neosvítila.
VP18 máte s HP, nebo bez? Co jsem viděl, tak ty HP se doporučují zde na fóru jak VPL 15, tak i k VP18. Jinak rozdíl Compact x VP18 je 40tis, což je asi dost, s HP jen 18tis, což už se dá, pokud je Compact taková pecka.
A ještě jedna otázka: Nevím proč, ale pochopil jsem, že hlavně ke Compactu mají lidé elektrotarif na TČ, máte na VP18 taky tak?

Díky za Vaše odpovědi.
Uživatelský avatar
Kullik
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 2
Registrován: 18 úno 2018, 15:56

od Jugas » 26 úno 2018, 01:36

Kullik píše:To JUGAS:
právě porovnání PHI certifikátů i EU štítků mi ukazuje téměř stejné hodnoty a parametry při stejných vstupních podmínkách. Jeden je malinko úspornější, druhý ohřívá víc vody, nebo je tišší.

To je právě to, co může dost zmást. Když má něco větší nádrž, neznamená to, že ohřívá více vody. Podívejte se na běžný průtokový plynový ohřívač. První, co mi vyhledávač nabídne https://ohrivace-vody.heureka.cz/aristo ... e/#section
Tento zásobníkový ohřívač má jen 80 l a je určen pro 3 a více členné domácnosti. Menší nádrž je flexibilnější, rychle se ohřeje a může ohřát za den i více teplé vody než zařízení s větší nádrží. Jde výkon samotného ohřevu. Když použijte dva malé kompresory a tím jedním malým chcete ohřát ještě větší nádrž, težko ohřejete více vody a dokonce hrušku může porazit (a poráží) i to jablko. :)
Štítky mají navíc tu výhodu oproti PHI, že mají jednotnou metodiku. Takže nezáleží jaký máte objem nádrže, protože jsou stannovené metodické postupy, které to sjednotí.

Kullik píše:Byla to taková úvodní "nastřelovací" otázka, zda oba produkty jsou ve stejné třídě a dělají lautr to samé za stejné peníze.
Za stejné peníze? Neznám vaší nabídku, ale podle mě to za stejné peníze není.

Myslím si, že obě hrušky i to jablko udělají stejnou službu a splní vaše požadavky. Nevím, jak to má pan Syřínek, ale tarif na TČ dostanete opět ke všem plus mínus podobně, protože všechny mají stejný výkon TČ deklarovaný pro dodavatele EE. Většinou se požaduje výkon, který kryje 60% TZ domu, což byste mohl splnit.
Jugas
 

od Tomáš_ » 14 pro 2018, 11:42

Přečtěte si tuhle diskuzi https://forum.tzb-info.cz/143444-pkom4-malo-teple-vody Docela podrobně tam rozebírají nedostatky Pichlera.
Tomáš_
 

od Rudolff » 07 úno 2019, 18:26

Když jsem býval mladý, proháněli jsme nejdříve fichtly a hned od sedmnácti přesedlávali na Jawy 250tky a vrcholem byla 350tka. Obecně platilo, že čím silnější, tím lepší. Vzpomněl jsem si na to, když teď vybírám rekuperačku do nového domu. Proč stojí PKOM4 o 50 000 Kč víc, když má o 30 % slabší větrací výkon a zároveň má o 30% větší spotřebu? Pro mě je to bedna, nerozumím těm chladícím okruhům, je mi jedno, kolik má kompresorů , výparníků a ventilátorů. Zajímá mě, výkon, pohodlí, spotřeba a samozřejmě cena. Pokud je něco slabší a ještě to víc žere, nedává přeci smysl, abych za to připlácel. Když to srovnám s pasivníma jednotkama, tak slabší jednotky také stojí míň, proč by to mělo být obráceně?
Rudolff
 

od angus » 24 úno 2019, 11:12

Není NILAN Compact příliš hlučný v domě (57 dB) proti PKOM4 (52 dB)?
Uživatelský avatar
angus
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 24 úno 2019, 10:41

od J.S. » 24 úno 2019, 13:00

Pořád stejný /pod/fuk. Všimněte si pořádně štítku, je tam vodovodní kohoutek. To zanamená, že celý energetický štítek se vztahuje k ohřevu vody. Jiný údaj nemají výrobci těchto zařízení jako povinný. P4 používá k ohřevu vody jen malý slabý kompresor a celkový výkon ventilátorů je o 1/3 nižší než u Compactu. Takže se srovnává nesrovnatelné. Zapněte dva kompresory, přidejte silnější ventilátory a pak srovnávejte. Štítky navíc udávají maximální hlučnost, když pustíte obě jednotky na stejný výkon, budeto úplně jiné. Srovnějte vytočenou 12ti stovku s pobrumláváním 3 litrového šestiválce.
Přílohy
P4.png
P4.png (682 bajtů) Zobrazeno 17828 krát
J.S.
 

od angus » 24 úno 2019, 14:48

Když se podíváme na hlukové parametry u jednotlivých frekvencí v technickém listu, pak můžeme porovnávat. Nebo ne?
Přílohy
pkom4.png
nilan-compact.png
Uživatelský avatar
angus
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 24 úno 2019, 10:41

od L.S. » 24 úno 2019, 18:01

Porovnávat se dá ledacos, ale jak už jsem vám napsal, celé měření se vztahuje k ohřevu teplé vody. Při pozorném čtení si všimnete, že se u P4 mlu o zapnutém tepelném čerpadle. Rádi ale deklarují, že mají tepelná čerpadla dvě. Jinými slovy, měření je pro vodu, tedy při zapnutém jednom kompresoru (teplené čerpadlo v jednotném čísle). Při zapnutí obou kompresorů (když se bude ohřívat voda a dohřívat/chladit vzduch už jsou parametry jiné. Compact teď vyjel s novou silent verzí a to je úplně něco jiného, tam kompresor téměř neslyšíte. Mluvil jsem teď s lidma od Nilanu na Forpasivu. Mně budou Compacta dodávat někdy v dubnu a už jsme domluvený, že chci tu novou verzi.
L.S.
 

od Návštěvník » 24 úno 2019, 18:33

Nilan Compact má už novou verzi jako standard. Asi na českých stránkách ještě neaktualizovali data. Podívejte se na akustiku na dánský originál. Je to jen 46 dB!
Přílohy
Compact NILAN.png
Návštěvník
 

od angus » 24 úno 2019, 19:57

To se mi líbí!

Jaká bude cena silent verze, už se ví?
Uživatelský avatar
angus
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 24 úno 2019, 10:41

od L.S. » 24 úno 2019, 20:03

Cena je pořád stejná. Já si koupil i ten jejich voucher, takže to budu mít o 15.000 Kč levnější, než jsou ceníkovky. Vůbec nebylo co řešit.
L.S.
 

od Loki » 24 čer 2019, 10:32

Po osobní zkušenosti s PKOM4 bych ososbně do tohoto stroje už nešel.

Hlučnost 52dB je jen zbožný sen, když začne topit nebo chladit a běží na vyšší průchod vzduchu
běžně skáče nad 70 a stejně tak dost hučí v potrubí vzduch.

Přestože jsem od dodavatele slyšel pohádky o tom, co všechno umí, tak prakticky pořádně nechladí a ani netopí. Takže stejně po večerech musím vyvětrat vzduch, abych při horkých dnech bylo uvnitř dýchatelno a dalo se spát. A to mám 32cm polystyren a okna zakrytá z90.

A masakr jsou provozní náklady. Výrobce mám předepsané servisní kontroly a ty dokáže dělat jen jedna firma v ČR. Také je doporučené měnit filtry 2-3x ročně. Ale cena sady dvou filtrů je 2800 bez DPH a dopravy.
Loki
 

od Martin Lánský » 24 čer 2019, 15:01

Já jsem rád, že jsem měl štěstí na dobrého auditora, který mě včas varoval. Dostal jsem cenovou nabídku na Pichlera a když jsem si trval na VP18 a nechtěl ustoupit, nabídli mi v Evoře, že mi jí tedy dodají také. Když jsem dostal cenovou nabídku, uvedli tam úplně podivné položky. Nechal jsem si jí nacenit také v Nilanu a světe div se, cenabyla asi o 60 000 nižší, než mi jí nabídli v Evoře. Pan Peška se mi tvrdil mailem, že potřebuju prodlouženou záruku a tak mi jí nacenil nanecelých 25.000 Kč. V Nilanu mi řekli, že je to nesmysl, protože výměna kompresoru včetně práce kdekoliv od Aše po Košice ani tolik nestojí. Snažil se mi tam dát i další položky za rozšiřující desky a nadřazené systémy a to já vůbec nepotřebuji kupovat s jednotkou. To se kupuje jako celý inteligentní systém,který řídí od žaluzií až po tu jednotku a jednotka s tím umí komunikovat za základní cenu. Když u nás byli technici zprovozňovat jednotku, říkali, že celá ta dálková zpráva je k ničemu. Říkali, že filtr to za vás nevymění, anodu v nádrži také ne, neopraví to ani ten nejmenší uvolněný kontakt. Takže nakonec to stejně musí někdo fyzicky přijet a zkontrolovat. Co je v nastavení, řeší se po telefonu. Nilan má sledovací centrum na velké jednotky v Dánsku a na malé říkali v Itálii, jsou napojeni na regionální pobočky a technik říkal, že nakonec stejně zavolají jemu. Když SW funguje, nemá cenu něco měnit a pokud ne, do rozbitý mašiny se stejně nepřihlásí. Za to 1%, co jde opravit na dálku, nemá smysl vůbec mluvit, ale vypadá to hezky.
Zůstal jsem u jednotky bez zbytečností (navíc mám jenom HP). Oproti Pichlerovi jsme ušetřil víc než 100.000 Kč hned při nákupu a když čtu ještě provozní zkušenosti, jsem rád, že jsem do toho nešel. Díky.
Martin Lánský
 

od Krami » 25 čer 2019, 11:57

Loki píše:Po osobní zkušenosti s PKOM4 bych ososbně do tohoto stroje už nešel.

Hlučnost 52dB je jen zbožný sen, když začne topit nebo chladit a běží na vyšší průchod vzduchu
běžně skáče nad 70 a stejně tak dost hučí v potrubí vzduch.

Taky to chce dobře číst štítky, mají totiž rozdělený větrání a ohřívání vody. Když neběží kompresor je to údajně 47 dB, ale při chodu kompresoru na teplou vodu 52 dB a ten druhý kompresor už není na štítku vůbec,protože se udávat nemusí. Lidi tohle moc neví.Ten druhý musíte připočítat.
Přílohy
P1.png
Krami
 

od jirtek » 28 čer 2019, 16:50

Tohle by si měl přečíst každý, kdo ještě rozmýšlí. Nabídky a technické listy plné rozporů, pokřivené výsledky. Zástupce Evory chvilku odpovídal a když mu došly obchodnické řeči, přestal se ozývat.
https://forum.tzb-info.cz/143444-pkom4-malo-teple-vody
jirtek
 


od jarda » 28 úno 2021, 22:08

Na trhu existuje i kompletní zařízení českého výrobce - vše v jednom - rekuperace, klimatizace, ohřev vzduchu ve dvouteplotním režimu, tepelné čerpadlo pro ohřev ody pro vytápění s minimální montáží, jedním ovládacím systémem v automatickém režimu s dálkovou správou.
Uživatelský avatar
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel
 
Příspěvky: 300
Registrován: 26 úno 2011, 08:28

Další

Zpět na Ekonomika