Lokálne vetracie jednotky s rekuperáciou

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od MichalJADFGH » 27 srp 2019, 19:25

Milan Vach píše:Je vyloučené, aby ve třídě bzučelo nekolik jednotek a dávalo 10-20 m3/h a potom na 10 minut přestávky zesílily. To je jako mýt slona houbičkou na nádobí.


Dovolím si k tomuto Vašemu příměru (pouze na zamyšlení) napsat jednu větu, kterou jsem si přečetl v zajímavé diplomové práci: "vliv parciálních tlaků (zvýšená koncentrace CO2 a H2O) na intenzitu výměny vzduchu".
MichalJADFGH
 

od Milan Vach » 27 srp 2019, 22:26

Parciální tlaky jsou hrobem lokálních rekuperací s motůrky malých výkonů. Jedna stránka výkonu je doprovavované množství (objem i hmotnost) vzduchu a druhým tlak. Ani centrální větrací jednotka se nevyhne problematice parciálních tlaků, ale pro ni je to marginální záležitost v poměru s tlakovou ztrátou potrubního systému. U lokální jednotky tlaková ztráta potrubí prakticky odpadá, ale přichází hrob v podobě rozdílu parciálních tlaků. Uvnitř a vně domu může být takový rozdíl, že ventilátorek o výkonu několika Wattů nemá žádnou šanci a parametr dopravovaného množství vzduchu je úplně k ničemu, tedy jen ke zmatení zákazníka, který si myslí, že mu mini větrací jednotka bude větrat deklarovaným množstvím vzduchu bez ohledu na meteo. Kdyby byla k dispozici validní data z nějakého měření, ukázky testovací techniky atd., dalo by se diskutovat a počítat. Takto mohu pouze poukázat na jev, který zná asi každý, kdo kdy viděl koupelnový větráček. Určitě i všiml, že se někdy točí zcela sám bez zapnutí do sítě. Dokonce byste naměřil i určitý "výkon" a třeba by stačil i obyčelný Voltmetr. Kudla v zádech ale je stav, kdy se takto točí ve směrů opačném, než bychom pro větrání potřebovali.
Milan Vach
 

od Radek Kudela » 05 led 2020, 12:09

MichalJADFGH píše:Chci zde diskutující upozornit na existenci rovnotlaké lokální jednotky ČESKÉ VÝROBY se:
- dvěma ventilátory ženoucí vzduch ve výměníku proti sobě ....

Zdravím, zajímavý výrobek. Hodně doplňků, sice příplatkových. Chápu ,,reklamní sdělení", ale uvítal bych název. Chtěl bych něco podobného pořídit, ale co jsem našel vše dovoz. Asi jsem hledal špatně. Pokud je to z CZ, rád bych to porovnal. Určitě nejsem sám.
Uživatelský avatar
Radek Kudela
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 1
Registrován: 05 led 2020, 11:37

Předchozí

Zpět na Ekonomika