návrh rekuperacia v starom dome

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Kira » 13 led 2020, 15:00

Zdravím, môžem povedať že som prešiel snáď všetky témy ktoré sa aspoň trošku spájali s mojim zadaním. Našiel som hromadu užitočného ale, trochu ma z objemu informácií bolí hlava.

Mám 50ročný dom, klasický štvorec 120m2, kúrim plynom cez ústredné kúrenie. Okrem ústredného kúrenia mám 8kW kachle na tuhé palivo.

Dúfam že ma tu nikto neukrižuje. Nemám projekt.

V skratke chcel by som aktívnu rekuperáciu. Vedená musí byť nezateplenou povalou. Rád by som sa vyvaroval chybám. Preto som to zhrnul do balíčka otázok.

1. čím to viesť? čo som čítal príspevky tak SPIRO potrubie je asi ideálna voľba. priemer 125

2. zatepliť. ako som sa tu dočítal, viesť rozvody nezatepleným priestorom nie je žiadna hitparáda. Tak by som to nechcel podceniť. Plánujem sa riadiť nasledovnou tabuľkou

nezateplený prostor externí teplota -20 až +60°C
sání: kaučuková izolace 20 mm + nad minerální vata 200 mm
výfuk: kaučuková izolace 20 mm + nad minerální vata 200 mm
přívod: kaučuková izolace 20 mm + nad minerální vata 200 mm
odtah: kaučuková izolace 20 mm + nad minerální vata 200

3. rekuperačnú jednotku mám možnosť osadiť iba na nevykurovanú povalu. Podľa všetkého to snád nebude taká tragédia.

4. pri výmene strechy som si dal urobiť "komín" zo 160mm SPIRO na severnú stranu, pôvodne mienený pre digestor (zašlapaný projekt - digestor je vyustený na fasádu) rád by som tento komín použil na výtlak odvodného vzduchu.

4. nasávanie čerstvého vzduchu mám 2 možnosti.
A. z východnej strany z podhľadu - s tým že by mriežka "pozerala" dole z podhľadu cca 4m nevykurovaným priestrom
B. cez miesnosť zo schodiskami dole do pivnice a následne na fasádu, cca 15m potrubia cez priestory s rôznymi teplotami.

5. na zbežnom plániku mám prívod vzduchu zavedený do predsiene a šatníka. Je to dobrý nápad?

6. v dome sú krbové kachcel, ako som sa dočítal moc nepočítam s tým že, by rekuperácia rozohnala teplo po dome, len teda berú vzduch z priestoru. Kachcel sa používajú "na hranie" nie je riziko komplikácií (modelová situácia - rekuperacia naplno + otvorene dvierka na kachlach kvoli prikladaniu)

7. na plániku je zakreslená klimatizácia, reálne je len na pláne. Má použitie klimatizácie v dome s rekuperáciou nejaké úskalia?

Rozpočet nie je neobmedzený, robím si to pre seba, ale nechcem na tom za každú cenu uštetriť. Kde má zmysel ísť do drahších materiálov priplatím, no nerád by som zbytočne preplatil. Citujem z niektorého staršieho vlákna.. Netreba mi mercedes, stačí spolahlivo fungujuca fabia.

Za každú odpoveď vopred ďakujem.
Přílohy
podorys reku.jpg
Kira
 

od 000 » 13 led 2020, 16:10

Nemám moc času, tak jen pár postřehů:
ad1) Spiro asi lze doporučit.
ad2) Je třeba si uvědomit, že pokud zařízení nebude používáno, tak můžete dát izolace kolik chcete a je jen otázkou času než promrzne. Naopak pokud poběží trvale, netřeba to s izolací přehánět.
ad3) Není to ideální, ale ani vysloveně špatné řešení.
ad4) V podstatě jedno jak to uděláte, pokud jde o kamna tak 1. není ideální je mít v chodbě a 2. v místnosti, kde jsou nesmí být podtlak (u vás by nemusel být).
ad5) Přívod do předsíně je úplná blbost, do šatny by možná něco málo neškodilo. Ještě lepší je do šatny dát odvod (20m3/h bohatě stačí).
ad6) viz ad4.
ad7) Klimatizace nevadí.
Poznámka:
- Příliš nechápu, proč vedete rozvody diagonálně, nebylo by lepší rovnoběžně se stěnami?
- Přímo se nabízí dát většinu rozvodů do podhledu v chodbě, případně i koupelně (viz příloha). Krom eliminace problémů s izolacemi si taky nezasekáte půdu trubkama. Samozřejmě podmínkou je, že S.V. je dostatečná na to, že se nad podhled potrubí vejde.
Přílohy
Schránka 01.jpg
000
 

od Kira » 13 led 2020, 21:06

Veľká vďaka za cenne rady.

2. rekuperaciu plánujem používať prakticky nepretržite. Čo som sa dočítal vypínanie je skôr zdroj problémov. S tým preháňaním sa to dá vyčísliť v centimetroch čo je ešte optimálna hrúbka? Oplatí sa dať na výstup + vstup elektronicky ovládané klapky pre prípad dlhodobejšieho odstavenia? (brutalne mrazy atp)

4. kachle/kamna sú síce na podoryse na chodbe no zabudol som zakreslit dost podstatný detail. Chodba je spojena s obyvackou 2m sirokym otvorom a to isté je medzi obyvackou a kuchynou. prakticky je to jedna 70m2 miestnost. Podtlaku sa zrejme ozaj obávať nemusím. Mám digestor zaustený rovno von, a v rámci domu mám v malej miestnosti schodisko do pivnice a na povalu ktoré su obe organizovane vetrané. Doplnil som to žltou do planiku

5. beriem za svoje. do predsiene teda nepojde nič a zo šatníka potiahnem 80mm potrubie do nasavania... ušetrí sa aj hromada potrubia

Tá poznámka je rada za všetky peniaze. Fakt tak krásne riešenie ležalo pod nosom a nenapadlo ma to... To kolmé vedenie má hlavu a patu. Čo sa týka vedenia pod stropom tak ten návrh zelenou je úplná špička. Všetko by sa dialo v chodbe a je mi príjemnejšie navrtať jednu dieru do stropu pre vyduchy a potom si už len rozvrtavat jednotlive steny. Nie som jediný koho bolela hlava z XY dier nie len do stropu ale aj do parozabrany na povale atd... pri troche snahy by sa to dalo obdobne spraviť aj z nasávaním. Len v kúpelňu plánujeme rekonštruovať až časom a v nej je momentálne už znížený strop. to ešte premyslím.... Ten zelený návrh som si dovolil poupraviť. V obývačke budem znižovať strop len 8cm, tak tam by som išiel zo schodiska vyvodom cez stenu.

Predopokladám že potrubie nad SDK netreba nijak izolovať.
Dalšia vec. nasavanie bude len niekolko cm WC od kuchyne. Nehrozí prenos zvukov resp nežiaducich pachov? Ak áno dá sa tomu nejako zabrániť?
Přílohy
Schránka 01.jpg
Kira
 

od 000 » 14 led 2020, 15:01

Ad4) V tom případě pozor na tu digestoř! Já to mám doma podobně a mám dost silný ventilátor, ale s regulátorem. Funguje to dobře, ale není to "blbuvzdorné", když se topí v kamnech, tak to chce s ventilátorem opatrně. Dnes se to řeší přívodem spalovacího vzduchu zvenčí, ale to podle mého názoru přináší víc problémů, než užitku a když jdete přikládat a otevřete dvířka, tak je stejně problém.

Pokud jde o ten hluk. Ono spojovat vetrání kuchyně a WC se nesmí (hygienické důvody). Na vašem místě bych se asi vykašlal na odtah z kuchyně (buď tam nic nesmrdí, nebo je puštěná digestoř) a ten odtah přemístil do šatny. Vzduchovod je rovněž zvukovodem a hluky se jím nesou překvapivě daleko. Nic méně šatna, WC, koupelna, tam se to asi dá přežít, případně tam můžete dát kus sona.

Být na vašem místě, tak starý podhled v koupelně shodím a natahám tam část přívodu a celý odvod. Nový podhled bych udělal až na to dojde řada (tak to holt bude chvíli šeredný).

Pokud vede upravený vzduch vytápěným prostorem, tak izolace nejsou třeba. Může tam dojít k zanedbatelným tepelným ztrátám, ale to vlastně ani ztráty nejsou, protože to teplo stejně zůstane doma. Pouze v případě, že byste chtěl pomocí větrání i chladit, tak by bylo dobré tam tu izolaci dát. Jednak proto, že už tak ten chladící výkon bude mizerný, tak ho ještě nesnižovat a jednak může hrozit kondenzace (když půjdete s přívodním vzduchem na nějakých 16°C)
000
 

od Kira » 14 led 2020, 15:58

ad.4 Tak pri rozkurovaní atd... lepšie digestor vypnúť ináč relatívne bez problémov? s tým som schopný fungovať.

Máte pravdu na tú kuchyňu, ak to hygienicka norma neumožňuje, vykašlem sa na to. medzi kupelňou a WC je to akceptovateľné.
Bude stačiť ak budem nasávať vzduch len z WC a kúpelne? Odvetranie šatníka by som dorobil v rámci rekonštrukcie kúpelne. Len tak ma to napadlo že, na nasávanie budu len 2 otvory a na vyfukovanie 4. Prípadne či by nebolo lepšie potiahnuť napr z kúpelne radšej 150mm potrubie

Rozmýšlal som nad tým tak že, sa do WC a kúpelne prevrtám stropom a spojím to na povale no v rámci zateplenia stropu v 30cm vrstve mineralnej vaty.

Čo sa chladenia týka, neplánujem to, no napadla ma jedna myšlienka, v pivnici máme čistý vzduch bez zápachov. Je nonstop vetraná. Je možné počas letných mesiacov nasávať namiesto z vonku, vzduch z pivnice? Bol by o niečo chladnejší ako ten z vonku. Možno lepšia otázka či, to má vôbec zmysel.
Kira
 

od 000 » 15 led 2020, 09:51

ad4) To se musí vyzkoušet. Komín svým tahem vyvodí podtlak řádově 10Pa a v mém případě mám ventilátor, který je schopen vytvořit podtlak až 350Pa. Je tedy jasné, kterým směrem bude vzduch proudit, pokud ho pustím naplno. Na druhou stranu je mnoho dalších možností, odkud je možno vzduch nasávat, takže záleží na tom jak se kamna a ventilátor o ten vzduch "podělí". Jediná možnost jak to zjistit je to vyzkoušet. Já to mám tak, že na min. otáčky to klidně může běžet i při zatápění a max otáčky to nesnese ani když je roztopeno. Obvyklé digestoře mají mnohem menší tlak než těch mých 350Pa, ale i tak to chce mít otáčky regulovatelné.

Záleží na celkovém množství vzduchu. WC, pokud je s umyvadlem by mělo mít 80m3/h (podle mě stačí i 50m3/h) a koupena nějakých 80-150m3/h, v bytě těch 80m3/h většinou stačí. Nad těch 150m3/h už nedoporučuji chodit. Průměr potrubí samozřejmě musí být odpovídající množství vzduchu. V RD se rychlosti v potrubí obvykle pohybují v rozmezí cca 2-3m/s.

Ze sklepa bych vzduch v žádném případě nebral, protože když tam v létě zatáhnete vzduch, který může mít třeba i 30°C a 30% RH, tak vám při povrchové teplotě stěn 10°C (což ve sklepě může být) začne na stěnách kondenzovat voda.
000
 

od Kira » 15 led 2020, 11:41

S tými kachlami VS digestor sa už nejako potrápim. V prípade veľkého varenia som ochotný na tú chvíľu kým sa priloží do kachiel, digestor vypnúť...

Nasávanie z pivnice = slepá ulička. Nechám si poradiť a robiť to nebudem.

priznám sa že, sa v tých prietokoch vs. priemeroch trošku strácam. Len teda sedliasckym/selským rozumom mi to nejako vychádza že +- čo chcem na výstupe by zrejme malo byť na vstupe? Len mi to na tie prierezy nesedí. 4x125mm je o dosť viac ako 2x150mm

Opýtam sa teda priamo. Na výstupe budú 4 výduchy 125mm ku ktorým pôjde sumárne cca 20m rozovodov. Na vstupe viem urobiť 2x150mm ku ktorym pôjdu tak max 2m rozvodov. bude fungovať správne? Nebubude rekuperácia škrtená na vstupe?

ešte jedna vec. rozmýšlal som že, by som spravil samostatný rozvod teplého vzduchu z krbových kachiel keď už sa bude v dome vrtať. Nasavánie stropom nad kachlami, vzduch by som hnal ventilátorom do spacích izieb + chodby. Nebude to komplikovať funkciu rekuperácie? Známy má len rozvody teplého vzduchu urobené obdobne a veľmi si to pochvaluje...

Tomu som podriadil rozvod rekuperácie. Niekde som sa dočítal že je dobré mať vyustenia blízko okna čo najďalej od dverí, je táto informácia správna alebo, je to len plytvanie potrubím. Na schéme som naznačil kde je postel. Predpokladám že vyustenie z rekuperacie nie je vhodne davať nad postel.
Přílohy
podorys navrh s rozvodom tepleho vzduchu.jpg
Kira
 


Zpět na Vzduchotechnické rozvody

cron