Venkovní mřížka a hlučnost

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od v_wagner » 04 srp 2020, 18:31

Moje první setkání se zanesenou venkovní mřížkou bylo trochu neslavné a odhalilo i ne uplně šťastný vyběr samotné mřížky. Rozvody jsem řešil sám - spiro s lepenou kaučukovou izolací kvůli použití NILAN Gott 2600, která má chlazení. V podstatě jsem se na tom učil izolovat kolena a jiné součásti rozvodů a bylo to nadmíru poučné a samotný rozvod funguje zdá se jak má. Při zaregulování ani nebylo třeba nijak moc šachovat s klapkama a neprojevilo se nic co by nemělo. Celou zimu jednotka topila, protože ještě nebyla zapojena podlahovka a teplotu udržela a od jara zase chladí aby udržela teplotu a samozřejmě permanentně větrá. Potud super. Poslední dobou ale začala jednotka "zlobit" - tedy alespoň tak jsem si to vykládal. Hlučnost se zvýšila, zhoršila se podle všeho i schopnost dochladit interiér a začaly se ozývat dost podivné zvuky. Že si za to můžu sám nakonec musel odhalit po telefonu technik. Prošli jsme odvod kondenzátu, veškeré nastavení, vše OK a pak přišla řeč na mřížky (zvláště na tu od sání). Co si budeme povídat - stavba ještě běží, není čas na nic (když dělá člověk vše sám) a tak jsem se do té doby spokojil s letmým pohledem na tu, která je blíže (bohužel to je ta výfuková a ta se takřka nezanáší). Vzhledem k tomu, že jsou asi 4m vysoko, nezbývalo, než vzít žebřík a mřížku demontovat. Ta vrstva bordelu na sítu byla takové že jsem málem z toho překvapení spadl ze žebříku. Za 10 měsíců. Neuvěřitelné co to zvenku už tady před filtry odchytilo. A já při výměně že jsou podezřele čistý ;o). Po vyfoukání kompresorem (lítaly z toho doslova cucky) a zpětné montáži byl klid a jednotka tichá jako dřív.

Obrázek

Mřížka jako taková se původně zdála OK - nerez, vstup chráněný proti dešti, odkapový plíšek. Bohužel tady jsem vybíral až jsem přebral. Bude muset pryč. Demontáž je peklo - mřížka se musí sundat celá (nedá se sundat jen síto) a má protiplechy, které brání vytržení, což je fajn, pokud by se uvolnily vruty, ale uplně na nic, když se má vyndat a je píchnutá do pěnové trubky, ze které to rve materiál.

Co byste doporučovali za mřižku ? Mám představu, že by:
- měla být nerezová s připojovacím průměrem 160mm
- zvenku montovatelná, na fasádě není žádná prohlubeň, jen s povrchem zařízlá pěnová trubka sání.
- měla by být napevno přimontovaná na fasádě
- měla by mít odkap co nejdál od fasády
- a hlavně extra demontovatelné síto bez potřeby to celé sundavat a to pokud možno nějak snadno (práce ve 4m) a zřejmě i o větší ploše než je průměr 200mm.
Přílohy
IMG_20200804_170720n.jpg
IMG_20200804_170713n.jpg
Uživatelský avatar
v_wagner
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 29 bře 2015, 22:51

od 000 » 05 srp 2020, 09:43

To vás mělo trknout už při koupi, že takhle husté pletivo se hned ucpe. Ono je sice pěkný, že to šetří filtr, ale jak jste sám zjstil, ono to ten filtr z velké části nahradí. Jenže na to, aby to fungovalo jako filtr to má velmi malou plochu, takže to dopadne jak to dopadlo. Na Vašem místě bych z mřížky vyhodil to pletivo a dal to tam bez něj, pták se skrz ty lamely nedostane (aspoň to tak na fotce vypadá) a pokud projde semtam nějaký list, tak ten se holt zastaví až ve filtru. Pokud trváte na nové mřížce, pak doporučuji aby měla síto 10x10mm.
000
 

od zdenek.caha » 19 led 2021, 16:18

Tenhle příspěvek je k nezaplacení. Mám stejnou venkovní mřížku a trápil mne nízký výkon vzduchotechniky rekuperace a také její hlučnost (NIBE ERS 10-400). Vyměnil jsem vnitřní filtry, zkontroloval rozvody na půdě (zateplené sono) jestli na to synek něco nehodil a nezmáčkl to - nic. Po přečtení příspěvku jsem mřížku odšrouboval a ejhle - mřížka totálně zanešená. Při čištění mi ta síťka upadla ta jsem to tam dal bez ní, časem vymyslím něco pevnějšího, přece jen ten bordel co byl na mřížce by byl bez ní na filtru v rekuperaci. Výkon vzduchotechniky rekuperace okamžitě stoupl a razantně se snížila i hlučnost. Pokud to dobře chápu, tak jsme v podstatě s tou zanešenou mřížkou žili v podtlaku. Možná proto si žena stěžovala na bolesti hlavy.

Ještě jednou díky za tento příspěvek.
Uživatelský avatar
zdenek.caha
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 9
Registrován: 30 říj 2018, 15:46


Zpět na Vzduchotechnické rozvody