Řízené větrání PD

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Majki » 07 zář 2020, 11:45

007ToMMaS píše:...Však keby robili jednotky čosi také, že prívody sa zrazu stanú vývodmi a opačne, tak sa zasere potrubie, samotný výmenník, ventilátory tak by to asi dlhodobo nevedelo fungovať.

Asi vás zklamu, ale jak píše Jarda, Kovar a další, skutečně klapkové výměníky takhle fungují. Vymysleli to kdysi v Recairu a ustoupili od toho. Ono to má víc problémů. Bohužel se nápadu chopili jiní výrobci a vyrábějí to dál. Prodejci a montážní firmy to často ani nedokáží zákazníkům vysvětlit, netroufám si říct, že by to byl záměr. To samozřejmě nevím. Abyste si nemyslel, že si něco vymýšlím, tak na rozdíl od jiných, celý systém férově popisuje WAFE na svých stránkách:
Vlhkost obsažená v odtahované vzduchu v zimním období kondenzuje na ploše protiproudého výměníku (fáze 1). V okamžiku, kdy je kondenzátu dostatek, se změní pozice klapek a začíná fáze 2. Směr a povaha proudícího vzduchu se obrátí, kondenzát je vysušován venkovním vzduchem a vlhkost je redistribuovaná zpět do vnitřního prostředí. Mezitím se tvoří kondenzát na druhé straně lamel výměníku. WAFE EFS2 tak může být instalována bez odvodu kondenzátu a předehřevu.
Princip je u všech těchto výrobců shodný, ovšem jen někteří mají na to, se k tomu přiznat.
PS: Založte si na to jinou diskuzi.
Majki
 

od Davide » 11 zář 2020, 19:09

Zdravím vás,

vidím zde plodnou diskuzi a proto chci poprosit o radu. Stavíme dům, tepelná ztráta 8kw, původně jsme plánovali teplovodní podlahové vytápění + rekuperaci. Čím dál víc ale uvažuji nad smysluplností "podlahovky". Máte radu, jakým způsobem dům vytápět? Děkuji
Davide
 

od Majki » 14 zář 2020, 22:41

Jsme mimo téma, založte nebo použijte jiné.
Podlahovka jako taková nemusí být špatně, pro tepelná čerpadla je to celkem ideální voba, nízká teplota topné vody = vyšší COP, ale potřebuje se logicky velká plocha. Jen nesmíte očekávat teplo od podlahy. V zimě to ještě půjde, když se bude topit plným výkonem, ale v přechodných období nic zásadního neočekávejte.
Jinak lze doporučit podlahové konvektory pod velká okna, designové radiátory a nebo klasiku, moderní ploché rádiátory (mně se líbít typ Flat /zcela hladké bez zeber/).
Majki
 

Předchozí

Zpět na Ekonomika

cron