Sání rekuperace z vzduchové vrstvy pod základovou deskou.

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Calimantan » 06 říj 2020, 14:35

Dobrý den,

chtěl bych poprosit vážené fórum o názor na napojení přívodu vzduchu do rekuperace z prostoru vzduchové vrstvy pod základovou deskou. V projektu mám základovou desku Elegohouse s tepelnou izolací, vzduchová mezera pod základovou deskou bude odvětrávaná, pod celým objektem světlost min. 600 mm. Dle zhotovitele, CEMEX ELEGOHOUSE, s.r.o., http://www.elegohouse.cz/zakladove-desk ... legohouse/ , "volný prostor pod základovou deskou může také efektivně sloužit jako zásobník vzduchu pro rekuperaci". Radonový index podloží stavby je 7 kBq/m 3, dle tabulek nízký, riziko žádné. Sondou byla v podloží stanovena do cca 30 cm písčitá hlína, do 100 cm písek, štěrkopísky v nižší vrstvě. Plynopropustnost zemin vysoká. Stavba bude na okraji zalesněného prostoru, slepá ulice bez dopravy. Z mého laického pohledu podléhá tato vzduchová vrstva, cca 90 m3, menším výkyvům teplot, minimální prašnosti a proudění, je v "dokonalém závětří".
Nedokážu ale posoudit případné negativní stránky sání rekuperace z této vzduchové vrstvy. Prosím proto o odborný názor fóra.
Uživatelský avatar
Calimantan
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 6
Registrován: 08 úno 2018, 21:19

od Gabin » 06 říj 2020, 22:35

Tohle už tady bylo v různých verzích několikrát. Jestli by nešlo odebírat teplo z garáže, půdy pod střechou, sklepa pod domem... Dokola stejná hloupost. Chcete brát nějaké teplo, prosím. Nejprve si odpovězte na otázku, co je to za teplo, kde se bere a evetuálně, kdo ho platí. Takže chcete brát teplo ze sklepa, který vytápí soused? To by šlo, než soused zjistí, že nějak víc protopí. Pochopte, pokud jste si dům nezaložil nad geotermálním podložím nebo alespoň vám pod domem nevede parovod, ohříváte si prostor pod domem vy sám. Čím víc si budete své teplo brát, tím víc budete dům ochlazovat a o to víc budete topit. Nic na tom nevyděláte. Nezaměňujte se zemními výměníky, kde teplo berete matičce Zemi a ne sám sobě. Trochu se divím, že fyzikální zákony ignoruje i specialista na základové desky. To z hlediska zachování energie. Čerstvosti vzduchu je ideální mít sání někde, kde vzduch proudí, kde je tvale vyměňován. Není to záruka, ale určitý předpoklad, rozhodně lepší, než odsávat nějakou kapsu pod domem, sklep a už vůbec nemluvím o garáži.
Gabin
 

od Gabin » 06 říj 2020, 22:51

Vzduchová mezera pod základovou deskou ELEGOHOUSE může být odvětrávaná nebo uzavřená. Neodvětrávaná (uzavřený prostor pod deskou) varianta desky se tepelně posuzuje jako deska v kontaktu se zeminou, kde vzduchovou mezeru lze považovat za tepelně-izolační vrstvu. Lze tedy dosáhnout lepších tepelně-izolačních vlastností s menší tloušťkou izolace.

Asi jste mluvil s nějakým obchoďákem, který neví, co mají na webu. Všimněte si, že vzduch tvoří izolační vrstvu, pokud není odvětráván. To sedí. Když bude pod dům hnát mrazivý vzduch z okolí, izolační vrstva je fuč. Když zesílíte izolaci, moc tepla z domu neunikne, vzduchová mezera se neohřeje a efekt je o ničem. No a pokud něco uteče, je to teplo z vašeho obýváku, ale to už jsem vám popsal v první reakci.
Gabin
 

od Calimantan » 07 říj 2020, 10:07

Dobrý den,

děkuji za Vaše připomínky. Jedná se o drobné nedorozumění. Smyslem neortodoxního umístnění sání není tepelný zisk. Vzduchová mezera bude trvale provětrávána s rekuperací, nebo bez ní. K ochlazování / ohřevu bude docházet i bez sání do rekuperace, tepelně-izolační význam vrstvy zanedbatelný. Když už bude vzduchová mezera provětrávána, otázkou je, proč to proudění nevyužít i pro jiný účel.
Jde mi primárně o
- zmírnění výkyvů teplot v zimě a létě, problém mám s vysokou letní teplotou, s klimatizací jsem žil 3 roky, to definitivně stačilo
- sání v závětří v nejnižším bodu stavby, výdech vysoko v boční zdi neobydleného podkroví, díra sání ne do boční zdi, ale do podlahy
- minimální vliv počasí a větru na vstupu
- minimální prašnost
- doufám v vyšší vlhkost vzduchu na vstupu
Zdá se Vám i tak tato úvaha chybná ?
Uživatelský avatar
Calimantan
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 6
Registrován: 08 úno 2018, 21:19

od Gabin » 07 říj 2020, 17:15

Já bych zrovna vzduchovou mezeru neodvětrával, vždyť je to izolant a to je vždy plusem. Přirozené provětrávání prostoru pod domem je velmi odlišné od nuceného strojního. Aby mohlo docházet k samovolnému provětrání, musí být rozdíl teplot potažmo tlaků a pak se nám vzduch hne. Strojní provětrání je o ničem jiném, vy tam prostě poženete desítky, stovky kubíků vzduchu. V zimě je při optimální izolaci sotva něco ohřeje a v létě? Tam možná zafunguje stín, to je tak všechno. Tepelně lepší než nad rozpálenou střechou, ale nemyslím si, že to bude zásadní rozdíl mezi sáním ze severní strany domu. Když se ještě podíváte na přízemní mrazy a vrstvení teplot, ani tak si nemyslím, že sání při zemi je ideální. OK. Nechme stranou tepelný efekt. Přínos nevidím, spíše naopak. Já bych se zaměřil na tu kvalitu vzduchu a ta je podle mého zásadní. Nenapadá mi nic pozitivního, co by šlo při zemi získat ani nic pozitivního, co by šlo získat v závětří. Menší prašnost? Těžko. Vzduch to má v tomto podobné jako voda, určitě se lépe rozptylují škodliviny, pokud to fouká, stejně tak je voda lepší v horské bystřině než ve stojaté tůni. Za mě sice neortodoxní, ale ničím nepodložený průzkum bojem.
Gabin
 

od Calimantan » 07 říj 2020, 19:51

Dobrý den,
Primární je skutečně kvalita vzduchu. Faktem je, že za teplotní inverze bývá ve spodní části ovzduší koktejl nejlepších zplodin a aerosolů z okolí. Takhle zaplněné vzduchová mezera pod deskou se bude asi dlouho odvětrávat. Váš příklad lepší vody v horské bystřině než ve stojaté tůni je přesný, děkuji za popostrčení. Nechám raději osvědčené sání ze severní zdi domu.
Uživatelský avatar
Calimantan
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 6
Registrován: 08 úno 2018, 21:19


Zpět na Vzduchotechnické rozvody