Tichá digestoř bez ventilátoru se nedá koupit?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od xsouku04 » 23 lis 2020, 18:24

Přítelkyně (a nejen ona) odmítá používat běžnou digestoř, protože je moc hlučná. Tak jsem dal ventilátor ven na fasádu, a dovnitř dal tlumič. Je to nyní pěkně tiché. Jen si ale budu muset vyrobit nasávací část sám, protože digestoř bez ventilátoru se neprodává. Mám k dispozici původní digestoř, která nám nevyhovuje tvarově. Budu z ní moci využít tukové filtry (které jen tak nejdou koupit) a možná i nějaké části a asi si budu muset novou digestoř vyrábět sám, protože rozumná digestoř bez ventilátorů se nikde neprodává. A přitom by mohla být výrazně menší a praktičtější než ta s ventilátorem.

Přijde mi hrozně divné, že je tak obrovská díra na trhu. Kdyby výrobce prodával digestoř jako skládačku ze dvou částí tak, aby bylo možné zvukově zaizolovaný ventilátor namontovat co možná nejdále a hned za něj tlumič, bylo by to hlukově úplně jiné a přitom za podobnou cenu.
I kdyby se ventilátor umístil jen ke stropu, už by byl rozdíl sakra znát.
Ale nic takového jsem s cenou pod 10 tisíc nebyl schopen najít. Přitom běžná digestoř začíná už na tisícovce. Co jsem měl možnost vidět, většina lidí má digestoř jen na ozdobu často ani nevyvedenou ven. Měnit pořád dokola uhlíkové filtry asi také není úplně běžné a levné, nemluvě o tom nepříjemném hluku.
Uživatelský avatar
xsouku04
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 22 lis 2020, 16:05

od majk » 23 lis 2020, 19:48

xoukupe, digestoře jsou hlavně designová záležitost. Neznám digestoř za tisícovku, co by slušně vypadala a fungovala, ale to je věc vkusu. Existuje pořád dost hlupounů, co za blbosti zaplatí a tak je to asi dobře. Díra na trhu není. Kdyby byla, určitě by jí už někdo ucpal. Digestoře s odděleným motorem se dělají už léta a nic nového pod sluncem to není. V kategorii pro sociální bydlení ale nehledej. Kdybys akceptoval elementární fyzikální zákony, věděl bys, že prodloužením vzduchovodu vznikají celkem brutální ztráty s ohledem na přípojná hrdla a hlavně obrovské výkony digestoří. Tady by těch tvých 50 m3/h bylo fakt málo, počítej tak s desetinásobkem. Takový motorek v levné digestoři to zvládá ještě na krátké trase a že řve, nikoho za ty peníze nemůže rozhodit. Když mu posuneš vedení někam dál, bylo by to asi už nad jeho síly a nastane fáze dvě, kdy se bude muset sáhnout hlouběji do kapsy a připlatit za pořádný motor. Mimochodem do domu s rekuperací, kterou chčeš také bastlit sám, digestoř s odtahem ven není ideální volba a motor někde venku na fasádě, to bude také lahůdka pro revizáky. :-)
majk
 

od xsouku04 » 23 lis 2020, 20:49

Ten motor na fasádě je tento. https://www.ventilatory.cz/prumyslovy-o ... -mm-x11415 Funguje dobře, asi ještě přidám regulaci otáček, abych jej mohl ztlumit.
Mám to už rok a je to dobré, z tlumičem vevnitř téměř bezhlučné. Jen musím místo trčící trubky vyrobit nějakou digestoř, protože se prostě bez ventilátoru nedá koupit ani za cenu do 10 tisíc.
Je ale pravda, že ventilátor venku nevypadá moc pěkně a hlučí to venku, což je ale mnohonásobně lepší než když to vrčí vevnitř. Příště bych to pořídil tohle dovnitř. https://www.ventilatory.cz/ventilator-d ... ovy-x11381 A umístil je do izolované krabice ke stropu co nejdále od bezhlučné digestoře a mezi digestoř a ventilátor dal tlumič. Co se týče revizáka, nepotřebuji ho, není to nový barák. Ventilátor je určený k montování venku. Proudový chránič máme, nevidím v tom žádný problém.

Myslím že je to opravdu mezera na trhu, když je to možné podomácku poskládat za ca cenu dohromady za něco jako 7 tisíc, proč to není možné za podobnou cenu koupit jako celek?

Pokud někdo chce miniaturní digestoř s tukovým a prachovým filtrem bez ventilátoru má smůlu. Nekoupí to bez ohledu na cenu.

To že se nedoporučuje kombinovat ven ústící digestoř s rekuperací vím. Odborníci radí pořídit vrčící digestoř s uhlíkovým filtrem co honí vzduch jen dokola při hlasitém vrčení a která vyžaduje každou chvíli měnit uhlíkové filtry, jinak hrozí požár. A předimenzovat pak rekuperaci, aby zvládla větrat na plný výkon skoro tak dobře jak to zvládá obyčejná digestoř s odtahem mimo barák.

Co se týče mých poznatků o vlhkosti. Když pustím tuhle tichou digestoř v kuchyni a na druhé straně baráku v pracovně otevřu okno, začne naměřená vlhkost uprostřed baráku velmi rychle klesat z extrému (moc vlhký vzduch 60%) do extrému ( 40%). Je tak jasné, že pro optimální vlhkost v zimě těžko můžu počítat s tím, aby mi rekuperace jela trvale na větší výkon než 100 m^3.

Potvrzuje to i tvrzení kutila co si udělal sám výměník trubka v trubce s účinností cca 70%, který dimenzoval na 200-300m3/hod a zpětně to považuje za chybu, že stačí mnohem méně. https://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/inde ... rekuperace
Uživatelský avatar
xsouku04
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 22 lis 2020, 16:05

od majk » 23 lis 2020, 22:28

Ach jo, proti gustu...tohle by se hodilo tak na garáž, ale na fasádu domu? Estetika je věc jedna, druhý problém je v tom, že to nesplňuje Nařízení vlády č. 217/2016 Sb. Bohužel venku ti nesmí hlomozit nic nad 50 dB v chráněném venkovním prostoru stavby 2 m před fasádou objektu, pak záleží na dalších okolnostech (např. v noci), kdy se základní limit ještě koriguje směrem dolů. Takže i s nejnižším hlukem 54dB máš smůlu. Alespoň je to hotový výrobek se solidním IP.
majk
 

od xsouku04 » 23 lis 2020, 23:10

majk píše:Ach jo, proti gustu...tohle by se hodilo tak na garáž, ale na fasádu domu? Estetika je věc jedna, druhý problém je v tom, že to nesplňuje Nařízení vlády č. 217/2016 Sb. Bohužel venku ti nesmí hlomozit nic nad 50 dB v chráněném venkovním prostoru stavby 2 m před fasádou objektu, pak záleží na dalších okolnostech (např. v noci), kdy se základní limit ještě koriguje směrem dolů. Takže i s nejnižším hlukem 54dB máš smůlu. Alespoň je to hotový výrobek se solidním IP.

Však píši, že si tam dám ještě regulátor otáček a pokud to zapnu třeba jen na 1/2 výkonu, což si myslím že spolu s rekuperací (dalších až 100 m3/hod) by mělo stačit. Jsem v normě s podstatně nižším než uváděným hlukem a výkonem stále na průměrné digestoři. Venku mírný hluk a vevnitř naprosté ticho. V noci se přece nevaří a pokud bych to vůbec pouštěl tak výkon stáhnu na minimum. Kdyby se náhodou něco připálilo tak na na tu chvilku se nikdo nezblázní.

Jak jsem psal, kdybych to dělal znovu, koupil bych vnitrotrubkový ventilátor který je i levnější - a zaizoloval co nejdál od digestoře. Předpokládám že hluk by byl podobně nízký.
Uživatelský avatar
xsouku04
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 22 lis 2020, 16:05

od xsouku04 » 23 lis 2020, 23:14

xsouku04 píše:
majk píše:Ach jo, proti gustu...tohle by se hodilo tak na garáž, ale na fasádu domu? Estetika je věc jedna, druhý problém je v tom, že to nesplňuje Nařízení vlády č. 217/2016 Sb. Bohužel venku ti nesmí hlomozit nic nad 50 dB v chráněném venkovním prostoru stavby 2 m před fasádou objektu, pak záleží na dalších okolnostech (např. v noci), kdy se základní limit ještě koriguje směrem dolů. Takže i s nejnižším hlukem 54dB máš smůlu. Alespoň je to hotový výrobek se solidním IP.

Však píši, že si tam dám ještě regulátor otáček a pokud to zapnu třeba jen na 1/2 výkonu, což si myslím že spolu s rekuperací (dalších až 100 m3/hod) by mělo stačit. Jsem v normě a s výkonem průměrné hlučné digestoře. Venku mírný hluk a vevnitř naprosté ticho. V noci se přece nevaří a pokud bych to vůbec pouštěl tak výkon stáhnu na minimum. Kdyby se náhodou přes den něco připálilo tak na na tu chvilku se nikdo nezblázní.

Jak jsem psal, kdybych to dělal znovu, koupil bych vnitrotrubkový ventilátor https://www.rekupex.cz/ventilatory-s-ac ... 5-m3h.html , který je i levnější - a zaizoloval co nejdál od digestoře pod strop vevnitř. Předpokládám že při použití tlumiče by byl hluk podobně nízký jak je to nyní a to bez té ohavnosti venku.
Uživatelský avatar
xsouku04
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 22 lis 2020, 16:05

od Martin_s » 15 pro 2020, 00:24

Kvůli hluku jsem ventilátor z digestoře demontoval a dal jiný potrubní na půdu. Musel jsem ale i snížit průtok, protože hluk byl pořád vysoký.
Martin_s
 


od Martin_s » 15 pro 2020, 23:14

Mám tam asi 30 cm, které jsem někdy schopen vyměnit.
Mám to v patrovém domě, měl jsem s tím dost práce, protože jsem to dělal dodatečně a zrovna to potrubí mi nevyšlo ideálně - spiro průměr 125, 4x45 kolena, celkem cca 4,5 metru.
Co jsem tak orientačně měřil telefonem v půl metrové vzdálenosti:
- původně 61 dB na nejnižší výkon, nejvyšší 65 dB
- po úpravě na 2. stupeň 53 dB - cca 300 m3/h
- po úpravě a na 1. výkonnový stupeň se sniženými otáčky 43 dB - 150 m3/h
Na ten 1. stupeň to velký tah nemá, ale pokud se nesmaží, tak to stačí a páru to odvede, zbytek dodělá rekuperace, až jí tedy dokončím.
Poměr výkon/hluk nevyšel dle mých představ, ale už začala digestoř více využívat a někdy jí i zapomene vypnout.
Martin_s
 

od IJK » 22 pro 2020, 18:51

Martin_s píše:... ale už začala digestoř více využívat a někdy jí i zapomene vypnout.

Ave,
toť indikátor (ne)použitelnosti :twisted:

Hluk = AeroDynamické Ztráty (+ cca 50 Drobniček)
je OK.
Schopnost Vytvořit v Kuchyni
(a jejím PodStatném OKolí)
PODTLAK (= funkční bezzákrytová digestoř),
ten je KO.

:lol: Teda, pokud do "KuChině" nemáte "šópačky" ... ty vodevřete dycinky!

metball aka SFO

Douška?
Preferuji odtah "smradů" VEN.
VEN brutálně, což znamená,
že jakékoliv ZELENÁČSKÉ VARIANTY považuji za Smrtedlný BuranKetING.
Inu, jak byli pravili klasikové "... nechci SLEVU ZADARMO!"

A v současné době snad už dalších pár ČLOBRDÍKŮ začíná chápat
o čem je nelineárnost systémů,
a venKOncem třebas
Z N A M É N K O _ U _ D A N Í !
Jj, dotace je sice ZÁPORNÁ DAŇ, blbé na jakékoliv dotaci je, že ta REÁLNĚ kladná daň je SERVÁNA třebas ze Skopčáka :-)
A ŽLUTÝ PYL se směje ...
Třebas tomu, jak si tu i onde vymýšlíme NELINEÁRNÍ DANĚ tak, aby drtivá většina Ovcí Obecných (Ovis Vulgaris) moudře kývala hlavou, že jde o daň rovnou a současně progresívní, a také o daň jednosložkovou a současně mnohozdrojovou, pojištění přece není daň ...

Tedy kruhem?
Ano, bezmotorovou digestoř si MUSÍTE NECHAT VYROBIT NA ZAKÁZKU.
Vykuchat konfekci? Jako přešít koupené šaty?
Konfekce se nikdy nešije na nekonfekční postavy ... možná BohuŽEL,
ale to je VÝHRADNĚ otázka definitorická,
nikoliv OTÁZKA TOHO,
"co by se ještě dalo UKECAT"...
ve StátoFirmě,
v Impériu,
ve feudálních državách,
v otrokářských (nejen) koloniích, ...,
při (nejen biologické) válce, ...

Jo, a konfekční postava ČÍŇANKY ... leč kopírovat není trestné ... alespoň ne prvoplánově.
A Bacha, ventilátory do potrubí to moc s PODTLAKEM NEUMÍ!!!
Prostě nemůžete chtít konfekční krajkové šaty, které budou použitelnými MONTÉRKAMI.
Uživatelský avatar
IJK
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 745
Registrován: 21 čer 2014, 12:52

od 000 » 23 pro 2020, 16:45

Martin_s: "Poměr výkon/hluk nevyšel dle mých představ", a jaké máte představy? Ono by to bylo sice krásné, mít to puštěné na plný výkon a neslyšet to, ale toho nedosáhnete nikdy.
000
 

od xsouku04 » 25 pro 2020, 18:22

Mezi digestoř bez ventilátoru a ventilátorem lze umístit tlumič, který hluk naprosto zásadním způsobem sníží. Někdy může k podstatnému snížení hluku stačit nějaké flexi izolované potrubí místo plastového. Lze se tak snadno dostat na podobnou úroveň hluku jaký má ventilátor zabudovaný do trouby. Tedy slyšet to je, ale již to neruší.
V digestoři bez ventilátoru by měl být tukový filtr (bývá ve formě hliníkové mřížky) a případně prachový filtr - což není nic jiného než jakási netkaná textýlie v cestě.
Uživatelský avatar
xsouku04
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 22 lis 2020, 16:05


Zpět na Vzduchotechnika

cron