Rekuperace - jak vybrat

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Martin_s » 15 pro 2020, 00:19

Digestoř mám ven a regulaci rekuperace plánuji tak, že při zapnutí digestoře se sání nastaví na m 100% a odtah na 50%, tím se zhruba dostanu na vyvážené průtoky. Nemám extra výkonnou digestoř kvůli hluku.
Martin_s
 

od Mithrandir86 » 13 led 2021, 17:04

Dobrý den,
znovu se připojuji do diskuze a prosím oradu.
Tak dlouho čtu o rekuperacích až jsem se v tom trochu zacyklil a potřebuju nasměrovat správným směrem.
Plánujeme stavbu nízkoenergetického domu - bungalov z VP cihel, obytná plocha 109m2 + garáž, TZ do 6kW, vytápění plynovým kotlem a teplovodní podlahovkou, na oknech venkovní žaluzie, v rozpočtu máme i pasivní rekuperaci.
Čtením diskuzí a porovnáváním parametrů (zejména účinnost, hlučnost, těsnost a spotřeba) jsem u pasivek došel ke 3 adeptům – Zehnder ComoAir Q350TR, Paul Novus 300 a Brink Flair 325.
Rotační výměník (Jablotron Futura...) nechci a entalpický výměník taky ne. Pochybuju, že by s malou vlhkostí byl ze začátku v novostavbě problém a vím o diskuzích ohledně škodlivosti vracejícího se kondenzátu. Možná bych ale byl pro možnost ev. dokoupení, když by mi to vadilo a situace se třeba změnila....
Když jsem koukal na ceny mých 3 adeptů, jsem na ceně, za kterou se dá sehnat i aktivní popřípadě kombinace pasivní / aktivní s nějkým příplatkem...přidám tedy do výběru Nilan VPL 15, Nilan Gott 2600, jelikož ale budeme stavět na klíč a firma má jako dodavatele vzduchotechniky firmu Ptáček a Richter Frenzel, tak budu s výběrem určitě omezený a myslím, že zrovna Nilan nedodávají.
Takže k mým dotazům:
1) Která z výše uvedených 5 jednotek vám přijde jako rozumná volba?
2) Vyplatí se investovat do aktivní rekuperace nebo kombinace aktivní / pasivní, když chci jednotkou v podstatě jen větrat, ale nechci mít nějaký větší diskomfort třeba v zimě?
3) Musí mít každá pasivka předehřev, nebo jak se to pak chová v zimě?
4) O kolik jsou cca dražší rozvody aktivní versus pasivní? U Gotta předpokládám stejně jako u aktivky.
5) Zjistil jsem, že by se u naší realizace dala využít dotace B0. Je to tak?
Díky moc za Vaše rady.
Mithrandir86
 

od Axagon » 14 led 2021, 00:47

Uvedené značky pasivních rekuperací jsou kvalitní, chybu pří výběru neuděláte se žádnou z nich. Vybírejte tedy podle nejvýhodnější ceny. Rozumný je i pohled na překlapávací nebo jiný entalpický výměník, přestože jej většina z uvedených značek má v nabídce. Rozdíl mezi pasivními a aktivními jednotkami je jednoznačně vyšším komfortu u aktivek. Když máte nabídku za stejné nebo podobné ceny, není o čem přemýšlet a jednoznačně bych si vzal jednotku aktivní. Ideální je samozřejmě kombinace obou systémů s možností volby provozu podle aktuální potřeby. Nevidím problém v dodavateli, Ptáček i Richter Frenzel jsou velkoobchody, které mohou nakoupit cokoliv kdekoliv. Smůlu vidím v tom, že budete platit několik překupníků. Na druhou stranu jsem se díval na stránky Nilanu a našel jsem veřejný ceník. Těžko by tedy cena měla vyšší přes Ptáčka nebo jiný velkoobchod než přímo od nich. Spíše půjde o tom, kolik na vás bude chtít Ptáček vydělat a kolik mu zbyde provize :-) Každá pasivka nemusí mít předehřev, ale může se stát, že bude přerušovat provoz. Jestli nebydlíte na horách, moc bych to neřešil. Zděnou chalupu větrám pasivkou už několik let a nikdy předehřev nepotřebovala. Rozvody dražší být nemusí vůbec. Jestli máte facebook, podívejte se na realizace https://www.facebook.com/nilanuk je to vedené v běžných hadicích, s běžnou izolací sání a výfuku. O dotacích moc nevím.
Axagon
 

od Koty » 14 led 2021, 13:23

Kupoval jsem přes velkoobchod Ptáček nilan VP18 a proběhlo to bezvadně. Bylo to v roce 2018 a jednal jsem tam s panem Mitscherlingem. Těžko říct, jestli tam ještě pracuje, ale můžete to zkusit jan.mitscherling@ptacek.cz Cena byla stejná, jako nám nabídl nilan. S jednotkou jsem spokojený a jestli mohu radit, určitě jděte do aktivky. My máme s ohřevem vody, z hlediska větrání to rozhodující není. Nečekali jsme, že to může až tak v létě chladit a dnes při venkovní teplotě Ústí n/L 1°C je přívod do místností 42°C , stačí nám to i vytopit celý dům. Žádné jiné topení není zapnuté /jen podlaha a žebřík v horní koupelně/.
Koty
 

od Mithrandir86 » 14 led 2021, 18:20

Díky za odpovědi.
Tak to mám radost, že Ptáček prodává i Nilan...ale budu mít zase těžší rozhodování :)
Dost bude záležet na cenových nabídkách, ale počítám, že u aktivky budou (mnohem) dražší rozvody.
Uvažuju tak, že než brát dražší pasivku možná se vyplatí trochu připlatit a vzít levnější aktivku nebo kombinaci. Nejvíc mě asi láká právě ten Gott 2600. Ale zase si říkám, že aktivku v mým případě úplně tak nevyužiju, tak se mi nechce úplně moc přeplácet. Uvidím podle ceny a co na to projektant a firma, se kterou budeme stavět.
Mithrandir86
 

od Zinak » 14 led 2021, 19:58

Proč by měly být rozvody dražší? My jsme měli původně v projektu Paul a změnili na Gott 2600. rekuperaci nám dělala firma Martínek rekuperace, ceny za rozvody zůstaly stejné a jednotka Gott byla s voucherem ještě levnější. S firmou jsme byli naprosto spokojení, upravili si nějaké drobnosti sami i bez změn projektu a všechno funguje dobře. Původně jsem ani o nějaké aktivní rekuperaci nevěděl, ale zmínil se o tom náhodou někdo z montáže. Dali jsme řeč a pan Martínek do dokázal zajistit i při rozběhnuté realizaci. Potrubí z a do domu máme a měli jsme mít izolované i pro původní jednotku. Odstávací vedení z koupelen a toalet se není izolované vůbec a jediné, kde přidali izolaci bylo vedení k rozdělovacímu boxu. Žádné kondezace nikde nemáme. Chladit to umí až moc. Pro chlazení pouštíme jednotku jen za vysokých teplot, jinak by v ložnici byla až zima a nemáme rádi velké rozdíly teplot. Sílu chlazení si uvědomíte hlavně při opuštění domu, proto to pouštíme s rozumem. V zimě je hlavní, že nikde netáhne. Těžko se mi ten stav popisuje. Když snížím požadovanou teplotu v místnosti a vypne kompresor, jednotka větrá jen jako běžná pasivní jednotka. Po chvíli je poznat, že z výdechů jde do místnosti výrazně chladnější vzduch. Aby ne, když místo 40st. C jde do místnosti náhle 20st. C. jako první reaguje manželka, ať to zase pustím, protože to není příjemné. Třeba při sezení u televize v obýváku to poznám i já. Nevíte, odkud to jde, ale vnímáte jasný rozdíl. Když jdeme spát, tak to máme naprogramované, teplota se sníží a na spaní chladnější přívod vůbec nevadí. Mohu posoudit ve stejném domě při stejných rozvodech dvě různé systémy. Jestli mohu doporučit, pořiďte si kombinovanou jednotku. Hodí se obě možnosti provozu. Celý dům stál spoustu peněz a větrání vnímáme každý den. Šetření bych doporučil dobře promyslet.
Zinak
 

od Jerzzik » 14 led 2021, 20:24

Cekali jste s ozasenim jednotky nez pujde uplatnit voucher nebo vam to dali driv?
Jerzzik
 

od Zinak » 14 led 2021, 20:30

Můžu poděkovat panu Martínkovi, protože má rozděláno víc akcí, použili jsme voucher od jiného zákazníka. Ten měl voucher už k čerpání, ale nepotřeboval ho ještě uplatnit. Jenom jsme si ho vyměnili. Voucher není vázáný na konkrétní osobu nebo jednotku. Jinak máte dobrý postřeh, thumbs up!
Zinak
 

od Mithrandir86 » 14 led 2021, 22:25

Toho se právě bojím, že pasivka bude v zimě nekomfortní a dělat jakoby průvan. Jestli to dobře chápu, tak předehřev řeší jen zamrzání, ale teplotu do místnosti neovlivní. Nebo je to jinak?
Myslel jsem, že u pasivky se nemusí tak izolovat potrubí a tudíž je to levnější. Jelikož ale stavíme dům na klíč, tak uvidím, jaký budou nabídky. Pokud se to bude lišit o 100k, mám asi rozhodnuto.
Mithrandir86
 

od technik365 » 14 led 2021, 22:41

Mithrandir86 píše:Jestli to dobře chápu, tak předehřev řeší jen zamrzání, ale teplotu do místnosti neovlivní. Nebo je to jinak?
Přesně tak to je. Předehřev se zapíná jen při mínusových teplotách a na nule nebo co nejblíže nule vypíná. Kdyby se ohřál venkovní vzduch víc, snížil by se efekt rekuperace. Potřebujete mít nenamrzající 0-1 °C na vstupu do jednotky a proti tomu pokojovou teplotu. Výsledný vzduch u pasivních rekuperací bude do místnosti přiváděn i s předehřevem vždy pod teplotou místností.
technik365
 

od Návštěvník » 16 led 2021, 12:03

Koty píše:Kupoval jsem přes velkoobchod Ptáček nilan VP18 a proběhlo to bezvadně. Bylo to v roce 2018 a jednal jsem tam s panem Mitscherlingem. Těžko říct, jestli tam ještě pracuje, ale můžete to zkusit jan.mitscherling@ptacek.cz Cena byla stejná, jako nám nabídl nilan. S jednotkou jsem spokojený a jestli mohu radit, určitě jděte do aktivky. My máme s ohřevem vody, z hlediska větrání to rozhodující není. Nečekali jsme, že to může až tak v létě chladit a dnes při venkovní teplotě Ústí n/L 1°C je přívod do místností 42°C , stačí nám to i vytopit celý dům. Žádné jiné topení není zapnuté /jen podlaha a žebřík v horní koupelně/.


Můžete mi prosím napsat nějaké info k Vašemu domu? Řešíme vytápění a podle projektanta nám penb nevyjde, když budeme rekuperací topit a TČ není zrovna malá investice.

ps. plyn není zavedený a ke dřevu mám averzi
Návštěvník
 

od Tomáš V. » 16 led 2021, 15:21

Je to už nějaká doba co jsem toto vlákno založil a tak něco málo přidám co jsem dohledal, většinou od uživatelů.
Pasivky:
Nakonec rozhodují mezi Brink a Daphne rekuperační jednotce (pořád se koukám po jiných) Na vše ostatní mám akorát vyšší cenové nabídky a extra žádnou výhodu nevidím. Jedině Nilan a jeho CT300 (má i integrované CO2 čidlo) vychází možná dobře s kuponem co mají, ale montáže si dělat tak sám (to bohužel neumím a nemám nikoho kdo mě s tím pomůže). Ohledně předehřevu a ohřevu vzduchu. Všichni co jej nemají tak mě řekli, že nepozorovali, že by jim rekuperace pouštěla do domu chladný vzduch a že by jej cítili. Je pravda, že každý má jiné vnímání a někomu to může vadit a cítit, někdo to zase neřeší a ani o tom neví. Já jsem chtěl ohřev vzduchu, ale zatím mě bylo řečeno od uživatelů i prodejců, že to nemá smysl za to připlácet. Moc často se to nevyužívá a pokud ano, tak to akorát žere více el. spotřeby.
Čidlo CO2 -
Většina prodejců se kterými jsem jednal mě jej zatím nedoporučili a důvod? že je to prostě zbytečné :-) Záleží teda na velikosti domu, ale my budeme mít 105m2 užitkové a většina jednotek nám stejně pojede na minimální výkon a tak čidlem si nic moc nepomůžeme.
Entalpie a suchý vzduch:
Na strašáka suchého vzduchu jsem zvědavý jak to celé dopadne. Někdo s tím problémy má a někdo ne. Hodně záleží na provozu celého domu, na výkonu větrání a i na místě bydliště. Nakonec hledám i řešení rozdělit rozvody na dvě zóny, tak abych třeba v noci nevětral a nevysušoval zbytečně obývací prostor a provětrávali se akorát pokoje. Tím bych možná mohl lehce zamezit více vysušování.
Rozvody:
Původně jsem chtěl Nilan Gott2600, ale stavíme dům na klič a na normální pasivku stačí pod stropem 12cm, tak pro Gott a jeho izolované potrubí bych musel snížit stropy o 5cm na min. 17cm a k tomu jejich cena za montáž a potrubí enormně vyrostla tak do této varianty nejdu. Neříkám, že je to špatná jednotka, ale už je to spíše pro mě cenově mimo a snížení stropu pro mě taky není moc optimální varianta. Ale pouze aktivní jednotku bych nebral, pokud někdo chce aktivku tak jedině Gott2600.

Abychom splnili pro náš dům dotaci pro novostavby 150tis, tak musíme mít lepší zateplení, krb, el.podlahovku, rekuperaci, klimatizaci (vzduch-vzduch) a i bojler s TČ + venkovní žaluzie. Na tohle mám výpočet a vychází nám to na hranu s "B" PENB

Výše uvedené jsou mé postřehy co jsem si dal vše dohromady, takže to není dogma a nemusíte s tím souhlasit. Samozřejmě za Vaše podněty, názory (jiné i stejné) budu rád a určitě i jiní lidé, kteří stále vybírají to ocení

Tom
Tomáš V.
 

od Mithrandir86 » 16 led 2021, 16:23

Tomáš V. píše:Je to už nějaká doba co jsem toto vlákno založil a tak něco málo přidám co jsem dohledal, většinou od uživatelů.

Díky moc za užitečný shrnutí. Řeším podobnou situaci.
Rozhoduju se, zda jít do pasivky s předehřevem ev. i s čidlem CO2, ale bez entalpie, nebo do GOTTa. Naceňovat jsem si to zatím nenechal, tak se budu asi rozhodovat dle rozdílu ceny, jelikož stavíme na klíč, tak sám moc neušetřím.
Mohl bys prosím aspoň orientačně napsat, jak Ti ty typy nacenili? Bylo by mi to moc užitečný, abych se zbytečně netěšil a pak nedostal studenou sprchu.
Mám podobnou dispozici 109m2 obytná polocha, bungalov, teplovodní podlahovka, plyn. kotel, předokenní žaluzie. Uvidím, jak mi vyjde PENB a jak to bude s dotací. Původně jsem s ní ale nepočítal, respektive jsem nevěděl, že je dotace i na nízkoenergetické domy.
Z jednotek zvažuju Nilan GOTT 2600 nebo pak Zehnder ComoAir Q350TR, Paul Novus 300 a Brink Flair 325. Místo na rozvody nad stropem bych měl mít i na GOTTa, ale cena mě asi územní :-)
Dík
Mithrandir86
 

od Koty » 16 led 2021, 16:52

Máme celkem běžný moderní dům, který asi není pasivní. Nehonil jsem se za dotacema, protože když jsem všechno sečetl, nedávalo to smysl. Všechny nutné technologie a dodatečné zateplení a úpravy tvaru domu, co navrhoval projektant by vyšly mnohem dráž, než byla schopná pokrýt dotace. Když mluvím o tom, že nám rekuperace do teplot kolem nuly dokáže vytopit dům, neříkám, že nemáme možnost jiného topení. Prakticky v celém domě je teplovodní podlahovka, kterou jsme napojili na elektrokotel s tím, že v budoucnu, kdyby to bylo provozně neúnosné, pořídili bychom tepelné čerpadlo. Překvapilo nás, že kromě podlahy v koupelně a žebříku na sušení ručníků skutečně není třeba zapínat jakýkoliv jiný zdroj tepla. Teď se má více ochladit, uvidíme. Mám ještě poznámku k rozvodům. Podle mě není třeba přívodní potrubí izolovat. Dům je dobře zateplen z vnější strany a rozdíly teplot v místnostech jsou i díky rekuperaci minimální. Spodní patro má rozvody z modrých PVC hadic, které přichytila firma sponou přímo na betonový strop a sádrokartonáři to zakryli deskami. Světlá výška rozvodů je úplně stejná, ať bych instaloval jakoukoliv jinou jednotku. Horní místnosti jsou napojeny přes stoupačky a vše prakticky stejně provedené. Izolace je až nad rozvody na půdě. Nevím, kdo to navrhuje jinak a proč. Asi si chce někdo na rozvodech šikovně vydělat :-)
Koty
 

od Tomáš V. » 16 led 2021, 23:23

Ceny jsou různé, komplet na rekuperaci počítám a mám nabídky cca 150tis-180tis se vším všudy. Nabídku mám i lehce nižší, ale počítám, že si tam zase něco vymyslím a cena bude vyšší. Gott2600 byl myslím celkově tak 250tis(?), už jsi fakt nepamatuji.

Ohledně rozvodů, stavíme dřevostavbu na klíč a tak tam jsou dělané standardní stropy kde je výška mezi sádrokartonem 12cm cca. Pokud mají být izolované potrubí, tak výška mezistropu musí být vyšší a nebo jít už teda rovnou "půdou", kterou teda nemám zateplenou, ale vzhledem k izolovanému potrubí už by to snad mohlo být jedno kudy to jde :-) Jednotku budu mít v technické místnosti na stěně, tak tu si můžu dát jakou budu chtít.
Tomáš V.
 

od Tomáš V. » 16 led 2021, 23:26

A k té dotaci.. dostaneme 150tis a to mě akorát, spíš tak tak pokryje klimu, bojler (Ariston s TČ 110L) a lepší zateplení domu. Původně byla myšlenka, že mě dotace pokryje část rekuperace, ale bohužel. Asi by to bylo jiné kdybych si to stavěl sám, ale jsem limitovaný tím že si to sám nestavím :D
Druhá varianta je, pokud nechcete řešit dotace, tak lze žádat dotaci na rekonstrukci domu na rekuperace, kde hradí 50% nákladů do výše 200tis (tudíž rekuperaci za 200tis, vám vrátí 100tis). Lze to dělat během stavby domu, ale s firmou se musíte domluvit na nějakých pozdějších fakturách.
Tomáš V.
 

od technik365 » 16 led 2021, 23:56

Instalační mezera 120 mm pro hadice 75 mm stačí. Strop mezi patrem nezateplenou půdou nějak izolovaný mít budete. Očekával bych dokonce více než 120 mm. Když povedete hadice pod izolací, není třeba je izolovat pro žádný typ jednotky. Izolovat hadice má smysl pouze na sání, kde vede venkovní chladný vzduch a u aktivních rekuperací výfuk. To vše se odehraje v technické místnosti. Rozdílem je pouze izolace výfukového potrubí a možná přívod k prvnímu rozvodnému boxu. To je ale jen výhoda, nikoliv nutnost. Celkově zanedbatelná položka navýšení.
Přílohy
UK4.jpg
UK3.jpg
UK2.jpg
UK01.jpg
technik365
 

od technik365 » 17 led 2021, 00:05

Pro doplnění všechny ukázky jsou po aktivní rekuperace, konkrétně tu byl zmiňován GOTT 2600 TOP. Není žádný důvod rozvody prodražovat, máme za sebou přes 200 realizovaných domů a nikde jsme je neizolovali bez ohledu na to, zda se jednalo o zděný dům nebo dřevostavbu. Setkali jsme se však s tím, že některé firmy si tak dohánějí svůj rabat a zdůvodňují to typem jednotky.
Přílohy
UK6.jpg
UK5.jpg
technik365
 

od Koty » 17 led 2021, 12:39

Teplota večer klesla na -5 st. C, ve zprávách hrozili, že půjde ještě níž. Teď je aktuálně venku -3 st. C a doma máme podle hodnoty na jednotce 22,6 st. C. Topné okruhy jsou uzavřevřený, pořád běží jen podlaha koupelny a topný žebřík. Teplota místností mírně klesla, většinou se pohybuje nad 23 st. C. Zatím není důvod měnit nastavení. Manželka vařila, takže lokální teplota měřená ve spojeným obýváku s kuchyní je přes 23 st. C. Nemám tam digitální teploměr, pocitově je pohodlné teplo. Díval jsem se na fotky a je vidět, že kotvíte hadice taky přímo na beton, cihly i dřevo. U nás to dělali stejně. Když se nad tím zamyslím, teplo je největší u stropu, kontrukce jsou o podobné teplotě jako vzduch. Jestliže se bavíme o odizolované vnitřní stavbě, není kde teplo ztratit. Zkoušel jsem amatérsky změřit teplotu vzduchu pod nejvzdálenějším výdechem od jednotky. Měřím běžným rtuťovým teploměrem na dřevěné destičce se stupnicí zasunutým do hadice a teplota je 41-42 st. C, podle čidla T2 u vývodu z jednotky se to prakticky shoduje bez ztráty.
Koty
 

od thomas37 » 20 led 2021, 13:52

technik365 píše:Instalační mezera 120 mm pro hadice 75 mm stačí. Strop mezi patrem nezateplenou půdou nějak izolovaný mít budete. Očekával bych dokonce více než 120 mm. Když povedete hadice pod izolací, není třeba je izolovat pro žádný typ jednotky. Izolovat hadice má smysl pouze na sání, kde vede venkovní chladný vzduch a u aktivních rekuperací výfuk. To vše se odehraje v technické místnosti. Rozdílem je pouze izolace výfukového potrubí a možná přívod k prvnímu rozvodnému boxu. To je ale jen výhoda, nikoliv nutnost. Celkově zanedbatelná položka navýšení.


Opravdu stačí ty 75mm hadice? Není to pak hlučnější oproti 90 mm?
Uživatelský avatar
thomas37
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 8
Registrován: 11 říj 2020, 07:17

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika

cron