O digestoři a kapalinovém výměníku

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od daaric » 30 bře 2022, 11:22

Budiž pozdraveni všichni luftující.
Chystám se stavět něco těměř úplně ale ne zcela naprosto nepodobné domu. Pokud možno velmi úsporné a šetrné, s čímž se pojí jisté náležitosti.

Řízené větrání - palec nahoru. Ale jak vyřešit digestoř v kuchyni? Přímý odtah ven je velké ne-ne: další díra skrze zeď, přívod vzduchu, podtlak, teplo fuč... Máme přeci rekuperaci, tak ji napojíme. Bez dalšího větráku, bez hluku. Zase špatně. Potrubí mastné, větráky zadřené, výměník ucpaný...
Dáme recirkulační. Bude hučet jako normální, musím často měnit filtry a o kus nad/vedle ní, ten vzduch stejně nasaje rekuperace...
Možná pro stromy nevidím les, ale pokud budu mít za vykuchanou digestoří tukový filtr, jako v cirkulační, tak přeci není rozdíl mezi napojením do rekuperace a cirkulační, nebo se pletu? Jenom by mi odpadl uhlíkový filtr kvůli pachům, hluk a teplo od motoru, ale zanášení vzduchotechniky by přeci bylo úplně stejné.

Druhá úvaha se týká kapalinového předehřevu na sání venkovního vzduchu. Zemní plošný kolektor nebo vrt bude v zimně fungovat jako dohřev, v létě jako slabší chlazení. Prakticky to celkem funguje, tak proč ne? Cena... Rozkopávat zahradu nebo vrtat do hloubky jenom kvůli předehřevu? Bláznovství.
Ale co když už kolektor nebo vrt stejně budu mít? Co kdyby se použil primární okruh zemního TČ taky pro předehřev a chlazení. Při šikovném zapojení by možná šlo v létě odpojit zemní smyčku a chlazením/odvlhčováním přívodního vzduchu ohřívat TUV.

Dávalo by to smysl? Aspoň hypoteticky...
Mára
Uživatelský avatar
daaric
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 1
Registrován: 09 zář 2020, 22:30

od Atlantis » 15 čer 2022, 21:59

Tukový filtr v digestoři pobere jen to nejhorší - stejně ten vyfukující vzduch je humus - na bytě jsem měl normální odtahovou a ten ventilátor byl fuj.

Teď jsem v baráku kde mám rekuperaci a bohužel na díru ven už byl barák moc dodělaný, když jsme k tomu přišli. Jinak bych udělal určitě normální odtahovou digestoř. To nic nenahradí. Ta cirkulační je hrůza - jednou jsme dělali rybu a pak jsem musel vyměnit filtry, protože po každým zapnutí z toho ta ryba byla cítit. Na tepelný ztráty bych nebral ohled. Raději zaplatím víc za topení, než platit za výměnu filtrů a mít s tím všechny ty problémy okolo.

Bohužel kompozice kuchyně neumožňuje to napojit na rekuperaci, jelikož by muselo vést potrubí před oknem u stropu .Jinak bych to prostě napojil do sání rekuperace a nazdar. Ono by si to nějak poradilo (+do automatizace dát že při zapnutí digestoře zvýšit výkon rekup na 100%). Pokud bych to zapojil do rekuperace, tak bych tam ale určitě nechal ten uhlíkový filtr. Nejde ani o ty pachy, ale ten uhlík zachytí ještě zbytek kapiček oleje.
Uživatelský avatar
Atlantis
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 90
Registrován: 13 čer 2022, 18:05


Zpět na Vzduchotechnika

cron