Dobrý den,
co nevidět budeme řešit rekuperaci, tak jsem se o tom snažil něco načíst a nastudovat, ale přeci jen zkušenosti s tím uplně nemám, tak mám pár dotazů...
Můj záměr: Máme novostavbu (30cm cihla + 18cm EPS, tep. ztráty kolem 3-4kW) a rád bych v ní měl řízené větraní s rekuperací= plánujeme jednoduchou pasivní jednotku bez ental. výměníku s předehřevem. Rozvody: mezi SDK stropem a izolací stropu mám cca 30cm. V plánu mám použít flexi potrubí do hvězdice. A teď několik dotazů které má:
1/Počet výustků: Návrhy jsou si velmi podobné a celkový větraný objem vzduchu mají téměř shodný, ale líší se v způsobu jak se do domu dostane. Někdo například do obyváku navrhují 3 výustky o kapacitě 30m3/hod jiní 1x90m3/hod... Co je vhodnější?
2/ Umístění vyústků: Dávat je do prostřed místnosti? K oknu? Nad postel? Nebo jaké je optimální umístění? Obdržel jsem několik návrhů a každý to má prakticky jinak, tak pořádně nevím od čeho se odpíchnout:/
3/ Rozvody: mám v plánu použít flexi hadice, bohužel jednotka není umístěna ideálně uprostřed objektu, takže některý rozvod bude mít i kolem 15m, je to v pořádku? Nebudou tam moc velké tlakové ztráty?
4/ Výběr jednotky: Dle výpočtu to vychází, že potřebujeme jednotku, která zvládne min. 200m3/hod. Bude stačit jednotka, která má výkon 280 m3/h @100Pa nebo je lepší jít o třídu výš a vzít s výkonem kolem 350m3/h a jet třeba na půl plynu?
5/ Umístění jednotky: máme v pasivní s předehřevem(ještě nevím, zda bude externí či rovnou zabudovaný v jednotce), ale kam umístit jednotku? co nejbliže ke zdi kde bude proveden i příovd vzduchu, nebo radějí dál? (Odvod máme v plánu vést na střechu)
Popřípadě máte nějaký zajimavý odkaz/tip na nějakou literaturu, která bude zaměřená spíše prakticky ohledně rekuperace a rozvodů? Našel jsem nějaké odborné literatury(Vzduchotechnika od Prof. Drkala...), ale bohužel nejsem si podle ní schopen odpovědět na mé otázky:(
Díky moc všem za pomoc a rady.
S pozdravem,
Jirka S.