000 píše:Tlačítko na zvýšený odtah zapne odtah (nebo i přívod podle nastavení) naplno, ale ono je klidně možné, že jednotka už naplno, nebo skoro na plno běží. I to bych považoval za v podstatě správné, přeci nebudete vyhazovat peníze za dvakrát tak velkou jednotku, když ji nepotřebujete.
S tímto si dovolím nesouhlasit - tu výkonnou jednotku právě člověk pořizuje přesně na tyto případy, aby po omezenou dobu mohl větrat vysokým výkonem - ne aby mu to běželo na plný výkon i v noci a v zimě si zbytečně přesušoval vzduch.
Za další je (v dnešní době) velmi vhodné NEPROVOZOVAT zařízení blízko 100% zatížení. A toto je hodně obecná rada, která se mi ale potvrzuje pořád a pořád. Řekl bych, že pokud se zařízení provozuje kolem 50-60%, tak je to ideál. Výš bych pro kontinuální chod už nešel a pořídil výkonnější model.Mám rekup co umí max 325, v reálu mi dá kolem 300 a větrám většinou na 100-150. Tohle považuju za ideální stav
Motor v autě taky nebudete trápit na 6000otáček jen protože to umí žejo...A proč si kupovat auto s větším motorem, když můžu tenhle točit na 6000 a dostat z něj výkon co potřebuju....
Při provozování rekuperace kontinuálně na 100% se sníží životnost, zhoršuje účinnost rekuperace (moc velká rychlost proudění přes výměníky), stoupá hluk z jednotky a jednotka má velkou spotřebu (malé ventilátory co běží na vysoké otáčky mají výrazně horší účinnost než větší ventilátor běžící na menší otáčky). Tím spíš to platí pro aktivní rekuperaci, kde je kompresor atd. Ze zkušenosti s klimatizacema je blbost je tlačit na 100% výkonu kompresoru, ale při nižším výkonu dosahují vyšších účinností.
V dnešní době každý výrobce všechny výkony šponuje co nejvíc, aby byl aspoň o trochu před/na úrovni konkurence. Platí to úplně všude - i třeba co se týká nabíjecích napětí Li-pol baterek v noteboocích/mobilech. Snížením napětí a tím pádem kapacity o třeba 15% dojde skoro k dvojnásobnému prodloužení životnosti. Ale tohle je výrobci jedno - ten jen potřebuje naměřit co největší výdrž na jedno nabití.
No a k tématu - za mě je největší problém současných návrhů rekuperací ta hloupost, kdy se prostě zvýší odsávání odevšud a nejsou tam klapky, co by přivřely ostatní vyústění, nebo alespoň druhé patro/větev. S takovou je ta rekuperace naprosto nepoužitelná na větrání například do kuchyně, kde je smrad z vaření, případě na takovéto nárazové větrání koupelny/smradlavého WC.
Já mám třeba odtahové vyústění na wc, druhém wc, koupelně (Tady jsou 2), druhé koupelně, tech.místnosti, u vchodu a v kuchyni. Celkem 8. To mi vychází při boost režimu jen cca 38m^3/h na vyústění. No a tím toho moc nevyvětrám. Kdyby se ostatní zavřely a měl jsem plných 300m^3/h (nebo v reálu díky odporu trubek třeba 200m^3/h), tak by to bylo naprosto super na vyvětrání smradu z kterékoliv místnosti. Vyvážení talířovými ventily je fajn na nějaký ustálený stav, ale naprosto k ničemu, když je najednou smrad na WC a je potřeba dostat rychle pryč